Sverige besegrade Japan efter VAR-kaos

Stina Blackstenius blev återigen målskytt när Sverige besegrade Japan med 3–1 och tog sig till semifinal.
– Jag njuter bara av att få spela dessa matcher. Det är de absolut roligaste man kan spela, säger hon efteråt.

|

Klockan 12.00 började fotbollslandslagets kvartsfinal mot Japan och det tog inte lång tid innan Magdalena Eriksson satte Sverige i förarsätet med en välplacerad nick.

Kvarten senare kom Japan tillbaka när Yui Hasegawa hittade fram till Mina Tanaka som kunde göra 1–1.

Japan var sedan också nära att ta ledningen efter att mexikanska domaren Lucila Venegas blåst straff. Men en VAR-granskning gjorde att straffen drogs tillbaka och Sverige kunde hålla undan till pausen.

– De är ett otroligt spelskickligt lag. Väldigt många tekniska spelare som löser många situationer i deras uppspelsfas. Vi får springa mycket utan boll och utan att vinna boll – i lägen där vi vanligtvis vinner boll, säger BK Häckens Stina Blackstenius efter matchen.

Återtar ledningen efter Blackstenius-mål

Tio minuter in i den andra halvleken blev det dags för just Stina Blackstenius att skriva in sig i målprotokollet.

Anfallaren tog med sig bollen förbi en japanska in i straffområdet och tryckte dit 2–1 i den 53:e minuten – sitt fjärde i turneringen.

Det innebär att Blackstenius går upp på sex OS-mål totalt – mest någonsin ihop med Lotta Schelin.

Information som hon fick till sig efter slutsignalen.

– Det är ingenting som jag tänker på. Jag njuter bara av att få spela dessa matcher. Det är de absolut roligaste man kan spela och man drivs av dem, både hemma i klubblaget och med landslaget. Varje match hittills har varit otroligt rolig och jag känner knappt någon nervositet innan, säger Blackstenius.

VAR skulle visa sig vara på Sveriges sida denna fredag. I den 68:minuten blev det Sveriges tur att få straff tilldömt. Men till skillnad från straffsituationen i första halvlek så togs domslutet först efter granskning.

Kosovare Asllani stegade fram och kunde säkert placera in 3–1 vid den högra stolpen.

Det blev det sista målet som gjordes för dagen på Saitama Stadium.

Sverige tågar vidare till semifinal, där Australien väntar. Förhoppningsvis blir det en repris på resultatet från gruppspelsmatchen mellan länderna, där Sverige gick vinnande ur kampen med 4–2.

– Spännande, så klart. Det kommer bli tufft och vi fick känna på det senast, säger Stina Blackstenius.

I den andra semifinalen finns Kanada som överraskande nog slog ut Pia Sundhages Brasilien på straffar tidigare under fredagen. Vinnaren i mötet mellan Nederländerna och USA blir det andra laget i den matchen.