Ingen kan väl ha missat att publiken är tillbaka i program som 'Allsång på Skansen'. Men också framför andra scener i Sverige har publiken fyllts på i takt med lättade restriktioner. Arkivbild.
Ingen kan väl ha missat att publiken är tillbaka i program som "Allsång på Skansen". Men också framför andra scener i Sverige har publiken fyllts på i takt med lättade restriktioner. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Publiken inte rädd för att smittas av corona

Publiken är tillbaka i biograferna och framför livescenerna. Minskade restriktioner och en sjunkande smittkurva får branschen att dra en lättnadens suck.

ANNONS

Det har gått fort. För mindre än två månader sedan var det fortfarande ett publiktak på max åtta person som gällde för inomhusteatrar och biografer – med anvisade platser för publiken.

Nu är det helt andra regler som gäller. Publiktaket höjdes i juni till 50 personer och i juli till 300 personer. Och i takt med att taket höjts har också publiken strömmat till. Ingen kan väl ha missat att publiken är tillbaka i program som "Allsång på Skansen". Men också framför andra livescener finns nu publik – liksom i biograferna.

– Restriktionerna har lättat – men de har inte släppt. Vår kapacitet är fortfarande begränsad, men publiken växer i takt med lättnaderna, säger Peter Fornstam, vd för biografkedjan Svenska bio.

ANNONS

Han och hans kollegor har diskuterat mycket och länge huruvida publiken skulle komma tillbaka i takt med att restriktionerna lättade – eller om den skulle stanna hemma. Nu vågar Peter Fornstam nästan dra en lättnadens suck.

– Publiken hålls inte tillbaka av rädsla för att bli smittad. Det som nu påverkar hur många biljetter vi säljer är vilka filmer som visas och vad det är för väder, vilket hör till sommarsäsongen, säger han.

Peter Fornstam är optimistisk och välkomnar även den senaste lättnaden som tillåter större sällskap att sitta tillsammans.

– Vi har längtat så länge efter det här, säger han.

"Tar hand om varandra"

Sommarens varma väder har varit en skänk från ovan för utomhusteatern Parkteatern i Stockholm. Utomhus tillåts en större publik än inomhus. Solen skiner nu över ett begränsat publikhav på spelplatsen i Galärparken på Djurgården, likaså över deras turnerande pop up-föreställningar för barn i ytterstaden.

– Jag är bubblande glad över publiktrycket och den respons som vi får från publiken, säger Cecilia Falk, verkställande producent vid Parkteatern.

Hon berättar att de har gjort allt de kan för att publiken ska känna sig trygg med att komma – vilket också har lyckats. Cecilia Falk tror att hemligheten är teaterns stora informationsarbete.

ANNONS

– Vi är noga med information före föreställningarna och när publiken väl är på plats. Vi är också snabba med att svara på frågor som ställs till oss i sociala medier och via mejl, säger hon.

Parkteatern gör också vad de kan för att uppfylla varje enskild besökares önskemål vad gäller trygghet. Vill någon sitta ensam på en bänk, då ordnar man det. Samma sak gäller också personalen. Vill någon ha munskydd och ansiktsvisir, då är det fritt fram.

– Det vi kommunicerar är att ansvaret ligger både hos oss och publiken. Det fungerar väldigt bra, vi tar hand om varandra. Vår publik brukar trängas och gå runt och mingla. Men nu är alla med på noterna och respekterar restriktionerna, säger Cecilia Falk.

Teaterns publik är heller inte van vid att köpa förhandsbiljetter – Parkteatern är helt gratis – men har snabbt lärt sig att man i sommar måste boka fribiljetter inför varje föreställning.

– Biljetterna tar nästan alltid slut, säger Cecilia Falk.

Finns ett stort sug

Svenskarna går inte bara på bio och teater igen – de går också på konserter. Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för organisationen Svensk live, berättar om positiva signaler från medlemmarna.

– De kör på begränsad kapacitet och mycket är fortfarande inställt, men biljetterna till det som händer säljer slut fort, säger han.

ANNONS

Joppe Pihlgren berättar att publiktillströmningen bekräftar vad han länge har trott sig veta, och som Svensk live nu även fått svart på vitt genom att låta två biljettbolag göra en undersökning.

– Det finns ett stort sug och ett uppdämt behov efter livemusik i Sverige. Många spelningar har skjutits upp tre eller fyra gånger. Men publiken har i de flesta fall valt att vänta och behålla sina biljetter i stället för att återköpa dem, säger han.

Parkteaterns ledarduo, Albin Flinkas, konstnärlig chef, och Cecilia Falk, verkställande producent, känner stor glädje. Parkteatern slog upp portarna redan i början av juni. När publiktaket höjdes den 1 juli såg teatern hur publiken omedelbart strömmade till. Arkivbild.
Parkteaterns ledarduo, Albin Flinkas, konstnärlig chef, och Cecilia Falk, verkställande producent, känner stor glädje. Parkteatern slog upp portarna redan i början av juni. När publiktaket höjdes den 1 juli såg teatern hur publiken omedelbart strömmade till. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Än så länge är det en bit kvar till enorma publikmassor som står packade framför stora scener, men TT:s rundringning till folk i livebranschen vittnar om en stor framtidsoptimism. Arkivbild.
Än så länge är det en bit kvar till enorma publikmassor som står packade framför stora scener, men TT:s rundringning till folk i livebranschen vittnar om en stor framtidsoptimism. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Fakta: Lättnader av publikrestriktioner

Från och med den 1 juli tillåts upp till 300 personer i sittande publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Kravet är att varje besökare ska ha en anvisad sittplats.

Teatrar, biografer och livemusikscenen har dock en begränsad kapacitet till följd av fortsatta restriktioner vad gäller social distansering. Parkteatern har till exempel tillstånd att släppa in 1 100 besökare, men i praktiken kan de inte ta emot en sådan stor publik utan att bryta mot regler vad gäller avstånd och storlek på sällskap.

Ytterligare lättnader väntas i höst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS