Sveriges herrar fick åter, oväntat, kämpa för seger i OS-handbollen
Sveriges herrar fick åter, oväntat, kämpa för seger i OS-handbollen Bild: DANIEL STILLER

Ny seger för handbollsherrarna

Det satt långt inne men till slut blev seger även i den andra matchen för handbollslandslaget när man mötte värdnationen Japan.
– Ett litet äckligt motstånd. Man spelar aldrig mot det i Europa, men jag ger mig själv godkänt i alla fall, säger Mikael Aggefors till Discovery efter matchen.

|

Efter en svag öppningsmatch hade herrarna en del att revanscherna sig för när man under måndagen tog sig an hemmanationen Japan.

Även om motståndet inte var av större kaliber än i första matchen mot Bahrain så var det ett annat svenskt landslag på planen. Framför allt i det uppställda anfallet och målvaktsspelet. I alla fall i inledningen av matchen.

Sverige var femtioprocentiga i avsluten de första 13 minuterna och ledde med 8–5.

Men en utvisning på Jonathan Carlsbogård öppnade för Japan samtidigt som det var ett slarvigt och tafatt anfallsspel från Sverige.

Sverige tappade det spelflyt man hade i början och fick kämpa i långa anfall med individuella prestationer för att få in bollen i mål.

Inte heller bakåt fick man träff på japanerna eller stopp på bollen i mål och kritiken kom ganska snabbt från expertkommentatorn Per Johansson i Discoverys sändning.

– Sveriges försvarsspel hänger inte ihop över huvudtaget, sa Johansson under första halvlek.

Liten fördel Sverige inför halvtid

Kantlirarna Hampus Wanne och Niklas Ekberg var starkt bidragande till att Sverige fick till ett litet ryck inför paus efter varsitt kantmål och samspel i kontringarna.

Även en smäll i ansiktet på Lukas Sandell gjorde att Sverige spelade de resterande 1.30 av första halvlek en man mer.

Liten svensk fördel med 17–14 efter första 30 minuterna.

Andra halvlek såg bättre ut för svensk del där man började få träff bakåt och de enklare målen kom och man skaffade sig en sexmålsledning.

Men Japan jobbade åter in sig med matchen genom att sätta in en extra spelare i sina anfall.

– Jag tror vi leder med sex mål när de går över och spelar 7 mot 6 och ger sig själva chansen att komma ikapp. Det blir väl någon form av stress i slutet men jag tycker klockan rinner iväg till vår fördel i slutet, säger Aggefors till Discovery efter matchen.

Ja, Japans 7 mot 6 spel gav frukt och man tog sig åter in i matchen. Något som satte Sverige i brygga när Japan reducerade till 27-26 med tre minuter kvar.

Ett övertramp från japans högerkant räddar Sverige från kvittering och i anfallet efter får man ett ypperligt läge att punktera matchen när japanerna får en två minuters utvisning.

Hampus Wanne levererade när det behövdes som mest och satte 28–26.

Vinst även i andra OS-matchen. Till slut.

– De (Japan) spelar 7 mot 6 i stora och är svåra att försvara sig mot, men vi kommer fram till goda möjligheter men sliter med avsluten, säger förbundskapten Glenn Solberg i sin intervju med Discovery innan han avslutar.