Uppvisning av de svenska handbollsdamerna

De svenska handbollsdamerna har gjort entré i OS. I grupp B, dödens grupp. Redan efter en kvart hade Sverige kopplat grepp om matchen och till slut krossades Spanien med sju mål.

|

Lunchtid svensk tid var det handbollsdamernas tur att presentera sig i Tokyo-OS. Man gör det i svåra grupp B, där man har sällskap av Spanien, Brasilien, Ryssland, Frankrike, Brasilien och Ungern.

Gruppens fyra främsta lag avancerar till slutspel.

Spanien stod för motståndet i öppningsmatchen. Ett lag som Sverige känner väl och där de tre senaste mötena lagen emellan slutat oavgjort.

Men oavgjort, det skulle det inte bli denna Tokyoafton.

Under de inledande minuterna i första halvlek böljade spelet fram och tillbaka, utan någon uppenbar fördel åt något håll.

Men efter den första kvarten var det Sverige som tog grepp om matchen. Knappa 20 minuter in i matchen var det blågul ledning med fyra bollar. Ett par minuter senare var det istället en femmålsledning.

Sverige bjöd på ett helt lysande försvarsspel som gjorde att Spanien hade svårt att hitta luckor och komma till avslut. Samtidigt som Sverige förvaltade sina chanser framåt väl.

In i halvleksvila fick man med sig en skön fyramålsledning. Inte minst genom Nathalie Hagman och Elin Hansson som båda hann göra tre mål i matchens första halvlek.

– Bundsen gör ett fantastiskt jobb bakåt idag, som gör att vi kan löpa lite mer och jag tror det är precis så vi ska spela för att kunna gå långt i den här turneringen, säger Nathalie Hagman efter matchen.

Andra halvlek var Sveriges

Spanien kom in efter halvtidsvilan med både ny energi och ny målvakt. Castellanos mellan de spanska stolparna inledde med en räddning, men till slut blev det ändå Sverige som drog igång andra halvlekens målskytte.

Sen kom de blåklädda svenska spelarna in i ett nästan otroligt spel.

Det svenska försvaret fortsatte med sin starka insats, samtidigt som Johanna Bundsen i mål tog hand om de bollar som tog sig igenom den blå muren.

– Jag får otroligt bra hjälp av försvaret idag, det är tack vare dem jag kan ta de bollarna jag tar. Fortsätter vi spela såhär tror jag det kan gå bra i gruppen, det gäller bara att vi håller nivån, säger Bundsen själv efter matchen.

Räddning Bundsen, svensk kontring, svenskt mål. På repeat.

Sex minuter in i andra halvlek hade den svenska ledningen utökats till hela sju mål.

Då kändes det som att Sverige hade matchen i sina händer. Man kunde spela avslappnat, våga hålla i bollen och dra isär det spanska försvaret för att kunna fortsätta forceringen framåt.

Spanien kunde helt enkelt inte komma ikapp. Den stora blågula ledningen höll i sig hela vägen in till slutsignal och efter sextio minuters spel kunde resultatet skrivas till 31-24.

En minst sagt lovande OS-premiär.

Hansson bästa målskytt

Om man ska ta med sig något vidare in i turneringen är det den fantastiska laginsatsen som Sverige bjuder på. Bundsen gör ihop med det disciplinerade försvaret en fenomenal insats med att stoppa de spanska anfallen.

Framåt var Elin Hansson mest framgångsrik, hon petade in sex mål, tre i vardera halvlek. Efter matchen öste förbundskapten Tomas Axnér beröm över vänstersexan:

– Jag har inte velat jinxa henne innan i förhandssnacket, men hon har sett ut så här i tre veckor. Hon gör kanske sin bästa match i karriären idag. Det är lite som att kasta vatten på en gås, hon verkar helt oberörd av alla situationer.

Bättre start på en OS-turneringen kan det knappast bli. Näst på tur för de svenska damerna är match mot Ryssland på tisdag morgon, svensk tid.