Biologen och naturjournalisten Henrik Ekman poserar inför Sommar i P1. Han har på sig den traditionsenliga kransen och en blå skjorta. Han bär glasögon och ler brett.
Biologen Henrik Ekman är känd som SVT:s klassiska naturfilmsröst. Som en svensk David Attenborough. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Henrik Ekman

En miljon arter riskerar att utrotas berättar biologen och miljöjournalisten Henrik Ekman, som kanske kan ses lite som Sveriges David Attenborough. Hans sommarprat blir en genomgång av alla de sätt som vi människor har dödat och fortsätter att döda djur.

ANNONS
|

Henrik Ekman går igenom vår historia av att döda djur. Det är en berättelse som sveper över fällor och gevär när varg och rovfåglar skulle tämjas, till insektsgifterna och dess oväntade konsekvenser, för att landa i dagens befarade massutrotning som kan sluta i att en miljon arter upphör att existera. En obegriplig summa.

Henrik Ekman är saklig trots bedrövelsen och den trygga rösten känner vi ju igen från otaliga naturprogram. Tiden rusar iväg när han pratar och det är förståeligt att han väljer att fokusera lite på sig själv. Det får helt enkelt inte plats.

Vem?

Henrik Ekman är 70 år och från Stockholm. Han är biolog och miljöjournalisten. Troligen är mest känd som den där trygga rösten i SVT:s naturfilmer, men han arbetar också som inköpare av naturprogram för SVT och är redaktör för ”Världens natur”.

I höst är han aktuell med boken ”Naturen vi ärvde – En miljöresa från tyst vår till het sommar”, och har tidigare skrivit de Augustprisnominerade ”Ekoparken” och ”Vargen: den jagade jägaren”.

Det är ett sånt där tjockt och sörjigt Sommar i P1 där man får vara glad för de små faktabitar man faktiskt kommer ihåg när Sten Carlbergs klassiska signatur markerar slutet.

ANNONS

Med det sagt är andemeningen glasklar. Människan har en stor skuld i naturens skador och djurens död. Hon har också ett ansvar att åtgärda det. Även vargen är viktig att skydda, trots att den kan vara både läskig och destruktiv.

Exemplen på vad som behöver förändras är många. Till och med havremjölksföretagen får sig en känga av Ekman som konstaterar att den biologiska mångfalden mår bra av att EU-stödda mjölkkor betar i svenska hagar. Att bara ha havrefält är knappast en lösning menar han.

Det är förstås tung lyssning men som så många kampsånger för klimatet och naturen så slutar Henrik Ekman ändå i de hoppingivande exemplen; återväxten bland Rwandas bergsgorillor och Kinas pandor. Hur Costa Rica har gått från naturvårdsvärsting till föredöme. Det är en vältröskad dramaturgi men likväl effektiv.

Sommarpratare 21/7:

Lap-See Lam, konstnär

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS