Filmpolitiskt toppmöte hålls i Kulturarenan. Paneldebatt med Alice Bah Kuhnke, Olof Lavesson, Gunilla Carlsson, Conny Brännberg och Marie-Louise Rönnmark.
Filmpolitiskt toppmöte hålls i Kulturarenan. Paneldebatt med Alice Bah Kuhnke, Olof Lavesson, Gunilla Carlsson, Conny Brännberg och Marie-Louise Rönnmark. Bild: Jonas Lindstedt

Bitvis het filmpolitisk debatt

Det blev en bitvis intensiv debatt, när Göteborg stod värd för det allra första filmpolitiska toppmötet i Sverige. En brännhet fråga var biomomsen, men även förminskandet av kvinnor i branschen och bristen på barnperspektiv lyftes fram.

ANNONS
|

– Det är en stor glädje att se så väldigt många kulturpolitiker här, eftersom filmpolitiken under avtalstiden inte diskuterades som en del av kulturpolitiken. Filmavtalet fungerade inte och allt färre satt vid bordet, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke när hon på fredagen öppnade det första tvärpolitiska filmmötet i sitt slag någonsin.

– Jag är glad att det första mötet äger rum just här i Göteborg och jag hoppas att dessa samtal och möten ska bli många och återkommande.

Ministern fick mothugg

Redan tidigt under dagen fick kulturministern mothugg av Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet. Även om han inte är en förespråkare av den skrotade avtalsmodellen i sig ansåg han att Alice Bah Kuhnkes historieskrivning var felaktig:

ANNONS

– Om någon tror att vi gått från öken till guld och gröna skogar nu så är det fel. Det som var bra med filmavtalet var att det iallafall fanns ett samtal runt bordet som fattas idag. Allt fler lämnar i dag de branschråd som infördes, menade han.

Lavesson var också tydlig med sin uppfattning att biomomsen borde sättas till 6 % som övrig kulturmoms och inte som nu till 25 % – för att inte orsaka små landsortsbiografers död.

Anna Serner, vd för Filminstitutet, dementerade bestämt att det skulle förekomma avhopp från de nya branschråden. Istället menade hon att det handlade om aktörer som valt att inte "hoppa på" möjligheten att vara med och påverka filmpolitiken via de branschråd som infördes för ett år sedan.

Kända skådespelare och regissörer minglade med tjänstemän, kulturpolitiker och andra branschaktörer på både riks- och regionalplanet. En tacksamhet och förväntan låg i luften över möjligheten att få mötas, mingla och diskutera hur samverkan i framtiden ska gå till, och förstärkas, mellan kommunala och regionala aktörer samt tongivande aktörer på riksplanet.

Eldig debatt om filmmomsen

Eldigast blev eftermiddagens debatt om filmmomsen mellan Peter Fornstam, ordförande för Sveriges biografägareförbund och VD för Svenska bio, som kraftfullt opponerar sig mot den införda biomomsen på 25 % och Niclas Malmberg (MP), ledamot i regeringens kulturutskott, som företräder den motsatta uppfattningen.

ANNONS

Klas Rabe från Tillväxtverket presenterade den nya rapport som verket tagit fram tillsammans med Filminstitutet där de bland annat föreslår en årlig statlig produktionsrabatt på 300 miljoner för att förstärka Sveriges konkurrensvillkor, och förbättra möjligheten för internationella filmproduktioner.

Allt handlade inte heller om kronor och ören. Frågor om filmpedagogik, drastiskt minskat stöd till skolbio, regional talangutveckling och vikten av att föra in ett barnperspektiv lyftes fram. #Metoorörelsen betonades också i känslosamma tal av olika gäster: bland annat Helena Bergström, och Lisa Ohlin samt nyligen Guldbaggebelönade regissören Tarik Saleh.

– Ingmar Bergman var kungen men det finns jävligt många drottningar också som inte har fått komma fram. Och dem ska vi se till att föra fram nu, sade Helena Bergström.

FAKTA: Filmpolitiskt toppmöte 2018

Vad: Det första filmpolitiska toppmötet i sitt slag. Hålls i Göteborg, arrangerat av Västra Götalandsregionen i samarbete med Göteborgs filmfestival.

Var: Kulturarenan på Tredje Långgatan.

Medverkande: Alice Bah Kuhnke, kulturminister, Helena Bergström, skådespelare, Staffan Rydén, Västra Götalandsregionens kulturchef, Tarik Saleh, nyss Guldbaggeprisad regissör, Olof Lavesson (M) riksdagsledamot och ordförande i kulturutskottet, Tomas Eskilsson, grundare av Film i Väst, Mikael Fellenius, VD för Film i Väst, Conny Brännberg, ordförande för regionens kulturnämnd, Anna Serner, VD för Filminstitutet, Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägareförbund, Susann Jonsson, VD Filmpool Nord, Charlotta Denward, ordförande för Film & tv-producenternas film- och dramasektion för att bara nämna några.

ANNONS