Kroatiska bybor fruktar att deras hem ska slukas av marken. Bild från i mars.
Kroatiska bybor fruktar att deras hem ska slukas av marken. Bild från i mars. Bild: Darko Bandic/AP/TT

Kroatiska slukhål förbryllar och förskräcker

På några få veckor förvandlades marken till en schweizerost. Forskare försöker nu förstå varför nästan 100 slukhål på kort tid uppenbarat sig i Kroatien.

ANNONS

Det hände utan förvarning. I stället för spirande potatisplantor gapade plötsligt ett stort hål – 30 meter brett och 15 meter djupt – i Nikola Borojevics trädgård i byn Mecencani i centrala Kroatien.

– Min fru var hemma hela morgonen och tittade ut genom fönstret då och då. Runt klockan två på eftermiddagen såg hon något konstigt i trädgården. Vi gick ut och det var ett enormt hål i vår fruktträdgård, säger Nikola Borojevic till BBC.

Följd av jordbävning

Familjen Borojevic var inte ensamma om att drabbas. Under loppet av en månad dök mängder av liknande hål upp i trakten. De enorma slukhålen började öppna sig dagarna efter att en kraftig jordbävning skakat området strax innan nyårsafton 2020. Skalvet – det kraftigaste att drabba Kroatien på 50 år – tog sju människoliv och lämnade tusentals människor utan hem.

ANNONS

Slukhålens omfattning förbryllar experterna, rapporterar BBC. En månad efter jordbävningen räknade byborna till närmare 100 slukhål, hål som dessutom fortsatte att växa. Ett av dem öppnade sig under ett hus, vilket fick myndigheter att överväga en omfattande evakuering av de två drabbade byarna.

– Ingen förväntade sig att så många slukhål skulle dyka upp, säger seismologen Josip Stipcevic vid universitetet i Zagreb.

Turistattraktion

För byborna i området är oron för fler slukhål stor. Förändringar i grundvattennivån i kombination med fler skalv kan leda till fler kollapser, enligt Stipcevic. Experter menar dessutom att de kroatiska slukhålen bör fungera som en varning kring vad som kan hända i andra länder och områden där jordbävningar är vanligt förekommande.

Det massiva hålet i familjen Borojevics trädgård, som numer är fyllt med vatten, har blivit en lokal turistattraktion. Försök att fylla igen hålet kommer att inledas snart – till ett pris motsvarande över två miljoner kronor.

– Jag borde bara förvandla det till en fiskedamm, säger Nikola Borojevic.

Ett av slukhålen i byn Mecencani, runt fyra mil sydväst om huvudstaden Zagreb. Bild från i mars.
Ett av slukhålen i byn Mecencani, runt fyra mil sydväst om huvudstaden Zagreb. Bild från i mars. Bild: Darko Bandic/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS