Drömstart för Högmo i premiären

Skinande sol och återigen allsvensk fotboll med publik. Glädjande för Häcken var även säsongens andra vinst efter en strålande andra halvlek mot AIK.
– För alla spelare och klubben – att få den här segern, det betyder mycket, säger Per-Mathias Högmo efter matchen

|

Solen sken och temperaturen var uppemot 23 grader på Bravida Arena när Häcken tog emot AIK under söndagen.

Kampen lagen emellan var den första matchen med publik på Göteborgsk mark i allsvenskan sedan 2019 och den första tävlingsmatchen med Per-Mathias Högmo vid rodret för BK Häcken.

Samtidigt som det var mycket att glädjas åt denna dag fanns det även tid för att sörja.

Matchen inleddes med en tyst minut för polismannen som mördades endast några minuter från Bravida Arena i Biskopsgården i onsdags.

Men när domaren Kristoffer Karlsson väl satte pipan i munnen och blåste igång spelet fick de dryga 1 000 på plats jubla åt att de återigen fick se fotboll live igen.

AIK inledde starkast – men Häcken jobbade sig in i matchen

Det var dock AIK som inledde piggast och redan i den 5:e minuten fick Henok Goitom ett bra läge från målområdeslinjen. Men avslutet träffade fel nätmaskor och gick i burgaveln.

Nästa chans var också AIK:s. I den 14:e matchminuten lämnade Häcken-försvaret Nicolas Stefanelli helt omarkerad vid ett inlägg. Nicken var välplacerad men det var också Peter Abrahamsson som svarade för en jätteräddning.

Härligt för målvakten i sitt första riktiga ingripande i tävlingssammanhang sedan korsbandsskadan.

Häcken som ställde upp i en 4–3–3-formation hade till en början svårt att få bett i pressen men åt sig in i matchen.

Hemmalagets första möjlighet kom i den 24:e minuten efter en längre boll mot en djupledsgående Ali Youssef. Avslutet var hårt men gick rakt på en stående Budimir Janosevic i AIK-målet som kunde rädda ut bollen till hörna.

Några fler betydande målchanser lyckades inte något av lagen vaska fram under resten av första halvlek.

– Vi startade lite nervöst. Men så växte vi in i matchen och gick till pausen med 0–0, säger Per-Mathias Högmo om första halvlek.

Drömstart för Häcken i andra halvlek

Häcken inledde andra halvleken piggast och redan i den 46:e minuten testade Patrik Wålemark med ett distansskott.

Budimir Janosevic kunde inte hålla bollen och fick styra ut skottet till en hörna som skulle visa sig betydelsefull.

Där nådde Gustav Bergren högst – Budiumir Janosevic klarade men släppte en svag retur som Patrik Wålemark enkelt kunde styra in i mål.

1-0 till Häcken.

Men inte skulle det vara nog där.

I den 50:e minuten friställdes Ali Youssef av målskytten Wålemark. Den vikarierande anfallaren var också säkerheten själv när han placerade bollen lågt och förbi Budimir Janosevic i AIK-målet.

2-0 till Häcken och en drömstart på andra halvlek för hemmalaget.

Sen var det länge chansfattigt.

Matchen väcktes dock till liv igen i den 78:e minuten efter en tilltrasslad situation i Häckens straffområde där inbytte Bojan Radulovic fick in en boll som dansade sig över mållinjen.

2-1 och ett jagande AIK som fick vittring på poäng.

Häcken fick dock möjligheter att ställa om och inbytte Bénie Traore var nära att punktera matchen i den 88:e minuten.

Det målet behövdes dock inte då AIK var oförmöget att skapa några fler vassa målchanser.

Häcken fick sin vinst i Per-Mathias Högmos allsvenska premiär och slutresultatet blev 2-1 vilket innebär att Häcken lämnar jumboplatsen i allsvenskan.

– För alla spelare och klubben – att få den här segern, det betyder mycket. Det ger oss en extra drivkraft och självförtroende, säger Per-Mathias Högmo efter matchen.