Senatorerna Elizabeth Warren och Bob Casey ger sig in i debatten om förmyndarskapet som artisten Britney Spears befinner sig under. Arkivbild.
Senatorerna Elizabeth Warren och Bob Casey ger sig in i debatten om förmyndarskapet som artisten Britney Spears befinner sig under. Arkivbild. Bild: Jordan Strauss/AP/TT

Politiker engagerar sig i Britney Spears fall

Britney Spears har tidigare fått stöd från kändishåll i kampen mot det förmyndarskap hon lever under. Nu engagerar sig även senatorer i fallet.

ANNONS

Det skriver SVT Nyheter. Det är bland andra de demokratiska senatorerna Elizabeth Warren och Bob Casey som ger sig in i debatten.

Sedan 2008 har världsstjärnan befunnit sig under sin pappa Jamie Spears förmyndarskap. Under förra veckan lämnade Britney Spears ett uppmärksammat vittnesmål där hon bland annat berättade att hon krävde ett slut på förmyndarskapet, att hon behandlas med litium mot sin vilja och att hon stoppas från att plocka ut sin spiral och därför inte kan skaffa barn.

Senatorerna uppmanar nu regeringen att se över hur systemet med förmyndarskap fungerar. De menar även att problemen med förmyndarskap bygger på delstaternas egna lagar, och att de det finns brister i den nationella översynen.

ANNONS

”Ms. Spears fall belyser den den oro som framförts många gånger tidigare: risken för att ekonomiska och medborgerliga rättigheter missbrukas när personer hamnar under förmyndarskap”, skriver Warren och Casey enligt tidningen The New York Times.

De republikanska kongressledamöterna Matt Gaetz, Marjorie Taylor Greene och Burgess Owens har även bjudit in Spears att tala inför kongressen, skriver SVT.

Tidigare beslutades att Jamie Spears ska dela förmyndarskapet med det privatägda kapitalförvaltningsbolaget The Bessemer Trust. Men under torsdagen meddelade bolaget att de drar sig ur, rapporterar BBC.

Enligt domstolsdokument menar The Bessemer Trust att inte var medvetna om Spears motstånd mot förmyndarskapet, och att de nu vill respektera hennes vilja.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS