Cissi Wallin på en arkivbild från 2017 när hon anländer till en läsning av skådespelaruppropet #Tystnadtagning under metoo-hösten.
Cissi Wallin på en arkivbild från 2017 när hon anländer till en läsning av skådespelaruppropet #Tystnadtagning under metoo-hösten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Inte konstigt att Cissi Wallin åtalas av JK

Justitiekanslern väcker åtal för grovt förtal mot medieprofilen Cissi Wallin för boken ”Allt som var mitt”. Det är inte konstigt, menar GP:s Ulrika Knutson – det konstiga är Wallins reaktion.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att Justitiekanslern åtalar Cissi Wallin för grovt förtal i boken "Allt som var mitt" är inte konstigt. Det märkliga är Wallins reaktion: "Kafkaartat", säger hon. För övrigt samma metafor som hon använde när bokförlaget Atlas vägrade att ge ut boken för två år sedan, just med tanke på åtalsrisken.

LÄS MER:JK väcker åtal om grovt förtal mot Cissi Wallin

Om någon hänvisar till Kafka går tankarna till Josef K i romanen "Processen". Josef K som vaknade en morgon och befanns anklagad för ett gruvligt brott, inte närmare angivet. Han hade bara att inställa sig inför den osynliga domstolen. "Kafkaartat" brukar betyda just mardrömslikt, kusligt ologiskt, undanglidande. Men i Cissi Wallins fall är händelseutvecklingen klockrent logisk, och det vet hon själv bäst av alla. Redan vid boksläppet för två år sedan var hon beredd på åtal.

ANNONS

Då var hon redan fälld för vad hon hade skrivit på sociala medier om den kända svenska journalisten. Detta är också vad JK Mari Heidenborg åberopar. Eftersom Wallin redan hade dömts för grovt förtal, till böter och villkorligt fängelsestraff, bör det allmänna genom JK pröva uppgifterna, om de publiceras på nytt i bokform. Att boken kallas "självbiografisk" eller att journalistens namn inte nämns i texten spelar enligt JK ingen roll.

LÄS MER:Recension: ”Allt som var mitt” av Cissi Wallin

I min recension i GP skrev jag att "i Cissi Wallins text talar en medveten, närmast militant feminist och Metoo-aktivist. Hon vet mycket väl var gränserna går för grovt förtal, men det får henne inte att blinka. Hon går med vidöppna ögon mot skranket igen, och riskerar att dömas till fängelse den här gången. I hennes synvinkel är det bara ett tecken på att rättvisan inte fungerar, det är ju hon som är offer, inte gärningsman. Dessutom har hon verkligheten "på sin sida". Bara sju procent av polisanmälda våldtäkter leder till fällande dom. Då måste det väl ändå vara något fel på rättvisan?"

I en krönika i Expressen tidigare i år gjorde Cissi Wallin en halv omvändelse. I något som kunde tolkas som en ursäkt ångrade hon att hon på sociala medier hade gått hårt åt enskilda män som uttryckt sig eller handlat sexistiskt. I sammanhanget skyllde hon på sina aggressiva fans. För en utomstående är det svårt att veta om denna halva omvändelse alls hade med JK-åtalet att göra.

ANNONS

LÄS MER:Avbönen lindrar inte all smärta Wallin orsakat

LÄS MER:Cissi Wallin gör avbön: skäms över sitt agerade på nätet

Nu riskerar Cissi Wallin en ny fällande dom, och fängelsestraff, eftersom hon har en villkorlig dom sedan förut.

Om Wallin förklaras skyldig blir hennes bok "Allt som var mitt" den första skönlitterära bok som fälls i ett tryckfrihetsmål i Sverige sedan Ing-Marie Erikssons debutroman "Märit", 1965. En viktig skillnad mellan böckerna är att Ing-Marie Eriksson hade försökt anonymisera personerna i romanen, men missat att ändra ett namn. Cissi Wallin ville tvärtom berätta sin historia igen, och nagla fast den hon menar är en gärningsman igen. Framförallt ville hon som aktivist föra brottsoffrets talan.

Men om Cissi Wallin döms till fängelse för grovt förtal är det inte Kafkaartat alls. Hon har faktiskt bett om det.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS