Ulf Boström är den sista integrationspolisen i Sverige. Arkivbild, Hjällbo 2017.
Ulf Boström är den sista integrationspolisen i Sverige. Arkivbild, Hjällbo 2017. Bild: Thomas Johansson/TT

Polisen efter tårarna: Kan inte vara en robot

SVT-intervjun där polisen Ulf Boström bryter ihop av tanken på människors utsatthet har fått stor spridning. Hade han varit yngre hade han kanske skämts av att visa sina tårar. Men inte längre.
– Jag skäms över Polismyndigheten i stället, säger han till TT.

ANNONS
|

– Är man polis är det nästan lite skämmigt att bli känslomässigt berörd. Man ska vara klok, saklig och kortfattad. Men när den här frågan kom, jag var inte beredd. Då gick det inte att svara utan att känna som jag gjorde, säger Ulf Boström.

Det var när SVT Väst ställde frågan om hur det känns att se den organiserade utpressningen växa som det brast för Ulf Boström. I en intervju berättar han om hur laglydiga människor ser sina liv förstöras av kriminella nätverk som kräver dem på pengar, ibland till den grad att de inte längre kan leva ett värdigt liv i Sverige. Ulf Boström börjar gråta i klippet som nu blivit viralt och delats av flera andra mediehus.

ANNONS

– Man måste ju härda sig, så att säga, svarar Ulf Boström innan han torkar tårarna.

– Nej, ta bort det där, säger han därefter.

Sista integrationspolisen

Men tårarna fick lov att publiceras ändå. I dag skäms inte Ulf Boström. Det kanske han hade gjort som yngre, men med ett år kvar före pension så vill han inte längre "vara en robot".

– Jag skäms över Polismyndigheten i stället, att man inte kan hjälpa alla dessa utsatta människor.

Ulf Boström är den enda i Sverige med titeln "integrationspolis".

– Hade det funnits en till hade jag nog vetat om det. Vi var fem stycken i Göteborg ett tag, nu är jag ensam kvar. Och det sägs att ingen kommer efter mig när jag gått i pension heller, säger han till TT.

Anledningen till att låta allmänheten se honom även när känslorna vallar över har ett syfte för Boström, som även är politiskt engagerad i det lokala Göteborgspartiet Demokraterna.

Vill ändra myndigheten

– Jag vill påverka Polismyndigheten till att ta tillbaka verksamheten som organiserades bort på 90-talet, och sedan ytterligare i början av 2000-talet. Man tog bort poliserna som gav människor trygghet och rättvisa, socialt uthålliga poliser som arbetade i bostadsområden och fick allmänhetens förtroende. De avvecklades och 2005 fanns ingen organiserad fotpatrullerande verksamhet kvar.

ANNONS

Ulf Boström ser en direkt koppling mellan omorganiseringarna och den organiserade kriminalitet som vuxit fram på flera håll i Sverige.

– Ja, när katterna är borta dansar råttorna på bordet. Tar man väck polisen i 30 år så är det klart att andra tar till sig makten, med andra lagar och regler. Det är vad vi kallar parallellsamhällen, platser där andra lagar än de svenska får råda.

Efter publiceringen har Ulf Boströms mobiltelefon gått varm med uteslutande positiva reaktioner från civila i hans närhet.

– Vi är ju inte mer än människor. Jag har arbetat med det här i 43 år. När man ser människors liv slås sönder och samman, när vi inte kan ge dem den trygghet och säkerhet som ska finnas i en god demokrati, då går det inte att vara en robot.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS