Henrik Bromander skriver Göteborgs-Postens sommarnovell

Henrik Bromander skriver årets sommarnovell ”Problem sover inte” exklusivt i GP. Novellen blir också en podcast inläst av Jens Lekman. Men det är läsarna som via Instagram röstar om vilken väg berättelsen ska ta.

ANNONS
|

Sex sommarveckor tillsammans med Carl, en före detta festkille från Göteborg som de senaste femton åren försörjt sig som handmodell och manlig prostituerad i Italien men som i skuggan av pandemin återvänt till hemstaden. Det är vad som väntar när författaren Henrik Bromander skriver novellen ”Problem sover inte” för GP kultur, med premiär den 1 juli.

– Carl bygger lite löst på flera olika personer som är tio, tjugo år äldre än mig och som hängde mycket i Göteborgs klubbvärld i början av 00-talet och om svårigheten att upprätta en slags aura när man blir äldre. Det handlar om hur åldrandet påverkar oss och om hur man kan återuppfinna sig själv när man fyller fyrtio, femtio, säger Henrik Bromander som själv bodde i Göteborg under drygt tio år från 2001.

ANNONS

LÄS MER:Ellika Henrikson är hovfotograf åt Göteborgs artister

– Jag var ute ganska mycket på de ställen som var populära då: Klara, Jazzhuset och Uppåt framåt. Idag har jag en bitterljuv syn på Göteborg. Det är en magisk och vacker plats, men också hård och kall, menar Bromander som numera bor i Malmö.

FAKTA: GP:s sommarnovell 2021

Titel: ”Problem sover inte”

Författare: Henrik Bromander.

Inläsare: Jens Lekman.

Handling: Carl, en före detta festkille från Göteborg som de senaste femton åren försörjt sig som handmodell och gigolo i Italien. På grund av corona återvänder han till hemstaden och ruinerna av hans gamla liv. Nu behöver han pengar. Snabbt.

Publiceras: Med start 1 juli och sex veckor framåt. Efter varje avsnitt kan läsarna gå in på GP:s instastory och rösta om hur berättelsen ska fortsätta.

Björn Werner är nöjd

GP:s kulturchef Björn Werner är glad över den skånska värvningen:

– Henrik Bromander är mycket vass när det gäller att skildra människor på glid och att göra det mer puls och nerv. Oavsett vad han tar sig an, kroppsbyggare på anabola steroider till äldre kvinnor med elallergi, blir det alltid en intensiv resa in i någon annans inre. Perfekta egenskaper för att hålla uppe pulsen i en serie som löper över sex veckor, säger han.

Efter varje publicerad del har läsarna ett dygn på sig att bestämma vad som ska hända härnäst, sedan skriver författaren vidare på historien.

– Det interaktiva lockade och bidrog till att jag gärna ville göra detta även om jag knappt har tiden till det. Det är ett lite läskigt experiment, jag lämnar på sätt och vis Carls öde i läsarnas händer. Jag ömmar för honom, som för alla mina figurer, och undrar hur det ska gå.

FAKTA: Henrik Bromander

Bakgrund: Författare, serietecknare, dramatiker samt gymnasielärare i svenska och filosofi. Debuterade 2005 med serieboken ”Hur vi ser på varandra”. Har senare gett ut bland annat romanerna ”Riv alla tempel” och ”Vän av ordning”.

Bor: Malmö (född i Växjö).

Ålder: 39 år.

Aktuell: Med GP:s sommarnovell ”Problem sover inte” samt hyllade romanen ”Skymningstid”.

Jens Lekman läser in novellen

Förutom att novellen går att följa i tidningen läses den också in av artisten och låtskrivaren Jens Lekman och släpps som podd.

ANNONS

– Jens Lekmans artistgärning handlar mycket om att berätta fram anekdoter med silkeslen stämma. Den romantiska kvalitén i hans göteborgska blir en perfekt kontrast till den lite ruffiga berättelsen, menar Björn Werner.

LÄS MER:Var det Jens Lekman som sänkte Styrbord babord?

LÄS MER:Bromander berättar om hemligt terrornätverk

LÄS MER:Oceanen och Villa Belparc förbereder sig för konsertsommaren 2021

Henrik Bromander har pratat lite med Jens Lekman inför det gemensamma arbetet och tycker det känns klockrent.

– Jens säger att han nog känner hälften av alla som är med i berättelsen, det ger en meta-nivå till hela projektet.

Han kanske rentav är med själv?

– Ja, kanske. Vi får se.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS