Ett extraval medför risker för nästan alla partier, skriver GP:s Arne Larsson.
Ett extraval medför risker för nästan alla partier, skriver GP:s Arne Larsson. Bild: Henrik Montgomery

Extraval innebär stora risker – för fler än bara Löfven

Vi kan vara på väg mot ett extraval. Med två partier som riskerar att åka ur riksdagen är utgången oviss, även om partierna på högerkanten stärkt sina positioner. För Liberalerna ser det riktigt besvärligt ut, men faktum är att det finns stora risker med ett extraval för nästan alla partier.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Opinionsläget är plötsligt mer intressant än på länge. Inte på grund av några stora omkastningar – utan för att partierna snabbt kan tvingas in i en valrörelse. Statsminister Stefan Löfven ska prövas i en misstroendeomröstning på måndag och kan komma att utlysa extraval, antingen inför omröstningen eller under den vecka som följer därefter.

LÄS MER:GP/Sifo: Så kan svenska folket rösta om det blir extraval

Just nu pågår förstås ett arbete från regeringens sida med att hitta lösningar på den situation som uppstått, för att undvika att statsministern fälls. I första hand ligger ödet i händerna på Centerpartiet och Vänsterpartiet. Bara om regeringen hittar en väg framåt som båda partierna kan acceptera kan en regeringskris undvikas.

ANNONS

L vill undvika extraval

Liberalerna – det parti som bara för några veckor sedan deklarerade att de inte vill se Stefan Löfven som statsminister efter nästa val – kommer däremot knappast att obstruera. Tvärtom kan man tänka sig att de kommer att vilja bidra som en konstruktiv kraft i arbetet med att se till att statsministern kan regera vidare. I GP/Sifos junimätning ligger partiet på en historisk låg nivå, vilket talar för att man till varje pris vill undvika ett extraval.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har som läget är inte heller mycket att vinna på ett extraval, i vart fall inte i det korta perspektivet. De två regeringspartierna lyckas i dagsläget inte ens samla ihop 30 procent av väljarna. Socialdemokraterna har stöd av mindre än 26 procent och noterar den lägsta siffran sedan pandemin startade. Miljöpartiet är nere på 3,5 procent och skulle som det ser ut i dag behöva hjälp av stödröster för att överleva som riksdagsparti.

Mätningen visar att högersidan har stärkt sin ställning. Men med två partier som är under riksdagsspärren är det svårt att förutse utgången: om både L och MP åker ur riksdagen är det konservativa blocket störst. Men om bara L försvinner är det en knapp övervikt för konstellationen kring Socialdemokraterna – om nu de lyckas komma överens igen.

ANNONS

M och SD över senaste valresultatet

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna ligger i dagsläget tydligt över sina valresultat från 2018. Men även om de tillsammans med Kristdemokraterna skulle stå som segrare i ett eventuellt extraval så är det inte säkert att det skulle gynna partierna i längden.

En sittande regering backar så gott som undantagslöst i ett demokratiskt val. Så ser det ut internationellt och så har det sett ut i Sverige, om man blickar tillbaka. Det är också ett av skälen till att läget ser dystert ut för S och MP just nu.

Ett regeringsskifte i höst skulle därför mycket väl kunna försämra M-KD-SD:s möjligheter att vinna valet 2022. Inte minst som ett år är en kort tid för en regering att kunna göra någon skillnad.

Många osäkerhetsfaktorer

En mätning är en mätning, ett val någonting annat. Skulle det bli ett extraval så kommer andra faktorer att finns med i beräkningen, som: kommer väljarna uppfatta situationen som oviss och bevärande – och vem får i så fall skulden för det? Vilka taktiska överväganden kommer väljarna göra? Dessutom talar mycket för att valdeltagandet blir lägre än vid ett ordinarie val. Det kommer också slå olika mot partierna.

På det hela taget innebär ett extraval stor ovisshet, som flera partier nog helst vill slippa.

ANNONS

Tre tendenser

Liberalerna illa ute

Väljarna har inte alls tagit till sig partiets relativt nya partiledare eller dess nya politiska riktning. Liberalerna är nere på sin lägsta nivå någonsin och någon ljusning syns överhuvudtaget inte.

Centerpartiet på hög nivå

Centerpartiet lockar nästan 10 procent av väljarna, vilket är den högsta noteringen hittills under mandatperioden. De nya väljarna kommer främst från L och S.

Socialdemokraterna tappar

Socialdemokraterna har backat sedan i våras och är nu nere på sitt lägsta väljarstöd sedan pandemin slog till i början av 2020. Förlusterna går i första hand till V, M och SD och är större högerut än vänsterut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS