GP/Sifo: Så kan svenska folket rösta om det blir extraval

Både Liberalerna och Miljöpartiet riskerar att hamna utanför riksdagen om det skulle vara val i dag, enligt GP/Sifos nya väljarbarometer. Dessutom är Sveriges nya högerkonservativa block nu större än regeringspartierna tillsammans med Vänsterpartiet. Det är förutsättningarna inför det extraval som regeringskrisen riskerar att utlösa efter misstroendeomröstningen på måndag.

ANNONS
|

Om det hade varit val i dag hade 50 procent röstat på M, KD, L eller SD. S, MP, C och V hade fått 48,8 procent av rösterna. Det är ett nytt opinionsläge som många partier nog gärna hade velat känna till innan de senaste dagarnas turbulens, tror Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet.

LÄS MER:En riksdagsmajoritet vill fälla regeringen - nu svarar Löfven

– Det är det första resultatet som visar en övervikt för högersidan i den nya tvåblockssituationen efter L:s sidbyte. Jag har inte sett någon annan mätning som visat detta. Då kan man ställa sig frågan: om Vänsterpartiet sett den här mätningen innan torsdagen, hade de hanterat det annorlunda?

ANNONS
 Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet.
Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet. Bild: ADAM IHSE / TT

Nya förutsättningar i politiken

I torsdags rycktes mattan under regeringens fötter undan. Efter att Vänsterpartiet förklarat att de inte längre står bakom Stefan Löfvens regering tog det inte lång tid innan SD lämnat in ett yrkande om misstroendeförklaring, som sedan KD och M förklarade att de ställer sig bakom. Därmed har regeringen inte längre stöd i riksdagen och ett extraval är en tänkbar utgång. Väljarbarometern är en ögonblicksbild av opinionsläget, tagen precis innan händelserna i torsdags.

Statsminister Stefan Löfven under torsdagens pressträff på Rosenbad i Stockholm efter beskedet om att Sverigedemokraterna har begärt omröstning om misstroendeförklaring.
Statsminister Stefan Löfven under torsdagens pressträff på Rosenbad i Stockholm efter beskedet om att Sverigedemokraterna har begärt omröstning om misstroendeförklaring. Bild: Janerik Henriksson/TT

Situationen lämnar Stefan Löfven med två val. Antingen utlyser han extraval eller så lämnar han över till talmannen, som får sondera läget och se om det går att bilda en ny regering genom någon annan konstellation.

LÄS MER:Extraval innebär stora risker – för fler än bara Löfven

– Flera har spekulerat i att han inte vill utlysa ett nytt val, eftersom han då kanske inte anses ansvarsfull. Och i och med den här undersökningen har han knappast någon anledning att utlysa ett nytt val. När de läser den här mätningen får väl talmannen börja bjuda på kaffe igen, säger Mikael Gilljam och syftar på de samtal, med kaffe och kakor, som talmannen Andreas Norlén förde med partiledarna efter förra valet, innan den nuvarande regeringen kom på plats.

LÄS MER:Regeringskris väntar – M, KD, SD och V vill rösta bort Löfven

Två partier under spärren

Liberalerna får 2,3 procent i undersökningen. Det är partiets lägsta notering någonsin. Men även Miljöpartiet riskerar att hamna utanför riksdagen. Partiet får 3,5 procent av väljarnas röster. Om både L och MP räknas bort blir övertaget för det högerkonservativa blocket ännu större. Ju närmare ett val Liberalerna kommer, desto mörkare ser läget ut om inte siffrorna börjar förändras, menar Toivo Sjörén, analyschef på Kantar Sifo.

ANNONS

– Det går inte att undvika Liberalernas väldigt dåliga värde. Det är inte så att det är ett omöjligt läge men för varje månad som det närmar sig val blir det ju svårare, säger han.

Förändringarna för partierna är inom felmarginalen, jämfört med maj månads väljarbarometer. Men i jämförelse med april så har Socialdemokraterna nu en signifikant nedgång, enligt Toivo Sjörén.

– Det är det lägsta värdet för Socialdemokraterna under tiden med pandemin. Räknar man med Miljöpartiet är man fortfarande under 30 procent.

LÄS MER:V vill avsätta Löfven: "Saknar förtroende"

Centerpartiet får 9,9 procent i väljarbarometern, det högsta värdet sedan 2018.

– Man har ju öppnat för samarbeten med Socialdemokraterna. Det har uppenbarligen inte missgynnat dem. Det kan tvärtom ha fått socialdemokrater, som vill påverka partiet åt höger, att gå över till C, säger Toivo Sjörén.

Frågan hur regeringskris, misstroendeförklaring och extraval påverkar opinionen är oklart.

– Det vet vi ju faktiskt inte. En del kanske tycker det är bra av Vänsterpartiet, andra att det är dåligt. Det man kan säga utifrån den här undersökningen är att det totalt är en glidning till partier åt höger. Det är inga stora förändringar men vi ser en viss förskjutning åt höger den senaste tiden, säger Toivo Sjörén.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS