En riksdagsmajoritet vill fälla regeringen - nu svarar Löfven

Efter en turbulent dag i svensk politik, där parti efter parti meddelat att de vill fälla regeringen svarar nu Stefan Löfven (S).
– Antingen kommer jag utlysa extraval eller begära entledigande.

ANNONS
|

Fyra partier vill fälla statsminister Stefan Löfvens regering. M, KD, SD och V har tillsammans en majoritet i riksdagen. Omröstningen kommer att ske på måndag klockan tio.

Löfven menar att V slagit in på en ”farlig väg tillsammans med högerkonservativa partier”.

– De är varken överens om sakfrågan eller har en gemensam plan för att ta Sverige framåt. De här fyra partierna är nu skyldiga att förklara vad deras regeringsalternativ är. Det är detta vägval som Sveriges riksdag kommer att ställas inför på måndag.

”Inte ansvarsfullt”

Vänsterpartiet, vars besked på torsdagsförmiddagen blev startskottet som gjort att regeringen nu inte verkar ha en majoritet i riksdagen, är ”oansvariga” enligt Löfven.

ANNONS

Han betonade att det inte finns ett förslag från regeringen om att införa marknadshyror, bara ett utredningsbetänkande om fri hyressättning i nyproduktion.

– Att driva fram en misstroendeomröstning med hänvisning till ett förslag som inte existerar, det är inte ansvarsfullt. Detta är inte vad det svenska folket förväntar sig av politiken.

Stefan Löfven menar att omfattningen av förslaget som utredningen kommit fram till dessutom är mycket begränsad. Det handlar om någonstans kring 0,5 till 1 procent av hyresbeståndet.

– Vi kommer aldrig acceptera marknadshyror. Det har heller aldrig varit frågan om marknadshyror. Det som finns är ett utredningsbetänkande om hyressättning i nyproduktion.

Måste fundera

Hur Stefan Löfven ska agera vid ett misstroende mot honom och hans regering är oklart. Alternativen är att begära entledigande, alltså avgå, eller utlysa ett nytt val.

– Jag måste fundera på vad som är bäst för Sverige.

Att regeringen går fram med en politisk åtgärd som V hela tiden sagt att man inte är berett att ställa sig bakom, bemötte han med att det inte finns något färdigt förslag.

Vilka risker ser du med ett misstroende i det här läget?

– Det här är inte ansvarsfullt i ett läge där landet fortfarande är inne i pandemin. Vi ser en positiv utveckling men har lång väg kvar. Deltaviruset, kommer det ställa till det till mer? Människor ska tillbaka i arbete, vi ska klara klimatomställningen, knäcka de kriminella gängen. Vi har viktiga uppgifter framför oss. Att då i det läget kasta in landet i en politisk kris om ett förslag som inte finns... Det är klart att det inte är ansvarsfullt. Det är inte bra för vårt land.

ANNONS

På grund av pandemin har en särskild överenskommelse mellan partierna skapats som innebär att bara 55 ledamöter varit på plats i riksdagen. På måndag kommer dock hela riksdagen kallas in, eftersom minst 175 ledamöter måste rösta för förslaget om misstroende för att det ska bli verklighet och regeringen falla.

Stenevi hoppas V ska tänka efter

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, som är bostadsminister, är oroad över den situation som kan uppstå framåt. Hon påminner om att det senaste regeringsbildningen tog fyra månader.

– Jag kan känna en oro om vi går in i en liknande process efter ett extraval i höst och om vi samtidigt skulle få en fjärde våg i pandemin, det skulle vara otroligt olyckligt.

Bostadsminister Märta Stenevi (MP): ”Så länge jag är bostadsminister kommer det aldrig att bli några marknadshyror”.
Bostadsminister Märta Stenevi (MP): ”Så länge jag är bostadsminister kommer det aldrig att bli några marknadshyror”. Bild: Pontus Lundahl/TT

Bostadsministern hoppas därför att V ska tänka efter och inse vad de nu satt igång.

– Men de partier som V nu krokar arm med vill ju göra exakt det. Det jag kan säga väldigt klart är att så länge jag är bostadsminister kommer det aldrig att införas några marknadshyror. Men hur det skulle bli med en M-ledd regering, det är svårare att överblicka.

V anser att det utredningsförlag som nu ligger på sikt kommer att leda till högre hyror i hela beståndet. Men det anser Märta Stenevi är felaktigt.

ANNONS

– De pekar på situationen i andra länder där man fattat andra beslut och gått vidare, men det finns överhuvudtaget inte på kartan. Det är också viktigt att understryka att det inte ens finns ett regeringsförslag i det här läget utan enbart ett utredningsförslag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS