Bärbuskar mejades ner i Välens naturreservat av misstag

Bärbuskar och ängsblommor i Välens naturreservat mejades ner under helgen. Chris Ceder som bor i närheten och kämpat för reservatet tidigare är en av de som reagerat starkt.
– Det är magstarkt att man är så hårdhänt mot naturen.

ANNONS
|

Chris Ceder vaknade i helgen av motorljud utanför fönstret. När han kom ut möttes han av gräsklippare som röjde i naturreservatet Välen. Han försökte stoppa klippandet, men det var försent.

– Det är en äng bland annat som uppkommit naturligt, det är en fin näringsfattig jord där det börjat etablera sig mer och mer växter de senaste åren, säger han.

Även en bärodling med svarta och röda vinbär strök med, Chris Ceder uppskattar att det rörde sig om flera dussin buskar.

– Det var magstarkt med bärodlingen också, 60-70 meter med bärbuskar i två rader, som skulle vara allmänheten till glädje, säger han och berättar att det brukar vara barn från närliggande området Tynnered som brukar vara där och plocka.

ANNONS

Välens naturreservat

  • Bildades år 2013 på 68 hektar i norra Askimsviken, strax söder om Frölunda torg.
  • Ett kommunalt reservat vilket betyder att kommunen förvaltar det, men länsstyrelsen är tillsynsmyndighet.
  • Naturområdet är bland annat värdefullt på grund av dess strandäng, träd och buskar med blommor och bär, lövskog och dess marina mjukbottnar.

Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland

Chris Ceder, är biolog och miljöaktivist, och strider just nu för att behålla en lövskog som är häckningsplats för hackspettar lite längre bort i reservatet och har tidigare kämpat för andra naturvärden i området. Han är en av flera i en miljögrupp på Facebook som regerar på händelsen.

Chris Ceder och flera andra menar att kommunen inte tar tillräckligt väl hand om reservatet.

– Det är magstarkt att man är så hårdhänt mot naturen här i Göteborg. Man säger en sak men så vet inte den ena handen vad den andra gör, säger han.

LÄS MER:Göteborg störtdyker i nationell miljöranking

Enligt Ingela Gustafsson, chef på naturenheter i Göteborgs stad, så har gräsklippningen av ängen och bärbuskarna skett av misstag.

– Det har troligtvis skickats ut en felaktig skötselkarta till parkentreprenören. Den här ytan har varit parkmark innan. Då har de klippt hela ytan och dessutom inte uppmärksammat bärbuskarna.

Hon förklarar att de planerat att slå ängen senare i år.

– Det lär komma upp nya blommor igen och sen får man slå ängen igen senare i sommar och få koll på hur den utvecklas när den har klippts en gång för tidigt, säger Ingela Gustafsson.

Bärbuskarna ska ersättas, när de nu oavsiktligen blivit nedklippta, och kommunen kommer att ha en diskussion med entreprenören som hade ansvar för klippningen.

ANNONS

Ni får kritik för att inte ta tillräckligt väl hand om reservatet, hur reagerar du på den kritiken?

– Det skulle vi vilja göra mycket mer också, men det är en resursfråga. En stor del av resurserna går till betet av strandängarna, säger Ingela Gustafsson.

Kommunen ansvarar bland annat för tillsyn och viss skötsel av djuren som betar på ängarna och hon pekar på att det är just strandängarna som lyfts som de största naturvärdena i reservatet.

– Det är olyckligt det här, men det går att reparera.

LÄS MER:3D-printade lerhotell ska hjälpa musslorna i Frihamnen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS