Klart Avanza-snubben ska skatta mer på miljonerna

Magdalena Andersson (S) har rätt i att vissa kapitalinkomster bör beskattas högre – men bara om löneskatten sänks.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Den kallas FIRE, trenden att gå i pension tidigt och leva på avkastningen av sina aktier. FIRE är en förkortning för engelskans “financial independence” och “retirement early”, men rörelsen växer också i Sverige. Faktum är att här finns en unik grogrund för konceptet.

Anledningen är att lön beskattas hårt, medan vissa kapitalinkomster knappt beskattas alls. Fastigheter är ett exempel, utdelningar och vinster på investeringssparkonton (ISK) ett annat. Till skillnad från traditionella kapitalinkomster behöver ISK-ägaren inte betala skatt vid vinst. Istället beskattas stockvärdet, det vill säga det sammanlagda värdet av aktierna, med ett årligt schablonbelopp baserat på statslåneräntan. I dagsläget är det ynka 0,45 procent.

ANNONS

Visserligen ska denna skatt betalas även under år med förlust, såvida aktieägaren inte säljer sitt innehav. Men sedan införandet 2012 har kapitalinkomster via ISK varit en nästintill skattefri inkomst. Skillnaden gentemot lön är enorm.

LÄS MER: Vänstervriden klasskamp förstör Sverige

För att illustrera hur absurd situationen är tar vi ett exempel. Person A är “FIRE” och lever på avkastning. Totalt finns ISK-tillgångar på sju miljoner kronor. Avkastningen är i snitt 7,66 procent, liksom för Stockholmsbörsens index OMX 30 de senaste fem åren. Månadsinkomsten blir då ungefär 44 700 kronor. Person A måste sammantaget betala cirka 2 000 i månaden i skatt och får därmed 42 700 kronor kvar i plånboken.

Person B har samma inkomst som A, 44 700 kronor, men från lön. Både A och B är bosatta i Göteborg, men bara B behöver betala kommunalskatt och statlig inkomstskatt. Totalt erlägger B över 12 000 i skatt och får då 32 400 att leva för. B pröjsar alltså 10 000 kronor mer i skatt än A.

Den noggranna märker att bolagsskatten för A inte är medräknad. Men det är inte heller arbetsgivaravgiften för B, som är högre. Visserligen får A inte tillgång till samma välfärdsförmåner som B. Men i och med att taket i exempelvis sjukförsäkringen är lågt, liksom pensionen, betalar B mer än för bara sin egen trygghet.

ANNONS

Dylika räkneexempel kan vara krångliga. Ett lättare sätt är att jämföra Sverige internationellt. Även efter att värnskatten tagits bort, har vi fortfarande bland västvärldens absolut högsta marginalskatter på lön. Kapitalinkomster från ISK saknar däremot motsvarighet i förmånlig beskattning. Sverige har störst skillnader mellan skatt på lön och kapital i hela OECD.

LÄS MER: Klart att kvinnor ska ge sig in på aktiemarknaden

LÄS MER: Experterna: Så här mycket pengar ska du ha på sparkontot

Att Socialdemokraterna nu siktar in sig på att höja skatten på kapital istället för lön är i grunden en sund omsvängning. Magdalena Anderssons förslag nobbas dock rakt av.

Ett argument är att det drabbar småsparare. Och kanske borde aktiesparande upp till en viss nivå vara skattefritt. Men av de tre miljoner svenskar som har ett ISK-konto beräknas 300 000 ha över en miljon kronor. Män har mer kapital än kvinnor, och skillnaderna i finansiella tillgångar ökar. Avkastningen därifrån är inte heller “pengar som redan är beskattade”, vilket ofta hävdas, utan nya inkomster.

Skatten på ISK kan höjas på olika sätt. Antingen genom höjd schablonbeskattning, eller genom att införa en traditionell skatt på vinst, vilket SNS Konjunkturråd föreslog 2018. På pappersdeklarationens tid var den typen av skatt bökig, men i dagens digitaliserade värld finns dessa funktioner helt automatiserade.

ANNONS

Inte heller är det troligt att höjd skatt leder till att alla ISK-miljoner försvinner ur landet. Avanza och Nordnet lär bli de största förlorarna, eftersom nätmäklarnas lukrativa courtage kommer att minska.

I dag är Sverige ett land där jag som läkare tjänar mer på att sitta hemma och fippla med min Avanza-app än att ta en extra jour på akuten. Nordnet tipsar på sin hemsida om hur jag skapar “en pengamaskin” – en skattefri utdelningsportfölj. Som hjälp finns deras “miljonärskalkylator”. I ett välfärdsland som Sverige är denna skeva incitamentsstruktur ohållbar.

Visst är exemplet ovan med person A och B väl tillspetsat. Och nog finns problem med att höja ISK-skatten, och andra delar i skattesystemet som också borde ses över. Dagens situation är dock knappast optimal. Ur ett internationellt perspektiv är den faktiskt helt absurd. Borgerligheten borde åtminstone ta S förslag i beaktande. Men ställa ett viktigt motkrav: Höjd skatt på kapitalinkomst måste växlas mot sänkt skatt på löneinkomst.

LÄS MER: Pensionsspara, ungdomar – annars är er framtid mörk

LÄS MER: Låt inte pengarna ligga på kontot och samla damm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS