Medieprofilen, kolumnisten och bloggaren Cissi Wallin har inspirerat och influerat närmre hundra tusen unga, inte minst tjejer, i sociala medier. Nu tar hon avstånd från den obehagliga mentalitet hon anser sig ha varit medskapare till på nätet sedan 2018. Arkivbild: Cissi Wallin fotograferad i Stockholm 2019.
Medieprofilen, kolumnisten och bloggaren Cissi Wallin har inspirerat och influerat närmre hundra tusen unga, inte minst tjejer, i sociala medier. Nu tar hon avstånd från den obehagliga mentalitet hon anser sig ha varit medskapare till på nätet sedan 2018. Arkivbild: Cissi Wallin fotograferad i Stockholm 2019. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Cissi Wallin gör avbön: skäms över sitt agerade på nätet

Medieprofilen Cissi Wallin anser att hon som feministisk opinionsbildare blev satt på en piedestal. Samtidigt drogs hon med i en hatisk mentalitet på nätet.
– Nu vill jag bara ta mig ur det som närmast känns som en sekt, säger hon till GP.

ANNONS
|

Medieprofilen Cissi Wallin har närmre hundra tusen följare på Instagram. Sedan 2010-talet har hon varit en tongivande feministisk aktivist och opinionsbildare i sociala medier. Nu gör hon avbön för vissa uttalanden och beteenden i en krönika i Expressen.

”Under flera år var jag en stor del av en rörelse, en obehaglig mentalitet på nätet som drog fram vecka efter vecka”, skriver hon bland annat där.

”Som att gå ur en sekt”

I krönikan, som fått rubriken ”Publiken kräver raseri – jag föll för pressen”, ångrar hon nu den offentliga roll hon ofta intagit. Ett resonemang hon fördjupar när GP når henne under förmiddagen.

LÄS MER:Det är kvinnorna som startar drev på internet

– Under det senaste året har jag börjat intressera mig mer för den anglosaxiska nätkulturen, där de pratar mycket om identitetspolitik och vad som händer med den feministiska rörelsen på nätet, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Att alla får vara med på nätet är ju i grunden något fint, men det har också lett till kaos, och att många feminister nu lämnar nätkulturen. Det är lite som att gå ur en sekt.

Är det så du också känner?

– Nej, det här är väl egentligen ett resultat av en längre rannsakan. Jag har funderat mycket över frågor som ”Vem har man blivit på nätet?” och ”Hur hänger den personen ihop med den personen man vill vara?” Alla som känner mig vet att jag inte är en planerande person som sitter med excelark och planerar strategier för att öka antalet klick och följare. Jag ville gott, jag ville väl, men drogs med i en mentalitet som bara blev toxisk.

Varför kommer din avbön just nu?

– Jag blev närmast helgonförklarad under #metoo, satt på en piedestal, samtidigt blev jag oerhört granskad och kritiserad. Det är ett i särplockande som ingen i längden kan leva med. Jag levde helt enkelt inte upp till det testet. Ni får gärna kalla mig problematisk, men jag har aldrig aspirerat på att vara ”the woke-guru”. Jag har mina hjärtefrågor som jag driver, och kommer att fortsätta driva. Men jag är inte skyldig någon att göra någonting på nätet utöver det.

ANNONS

LÄS MER:Metoos backlash – så blev vittnen dömda förövare

”Jag drar mig undan drev på nätet nu”

Hon tillskrevs mycket makt, menar Cissi Wallin, och det kom krav från alla håll på att hon, som upphaussad feministisk ikon, skulle använda sin plattform.

– Jag har pratat med många som känner sig socialt utstötta och kan ha förlorat hela sin vänskapskrets för att de fört fram olika åsikter och gjort analyser på nätet, resonerar Cissi Wallin.

– Det är omöjligt att i längden leva och verka i det klimatet och samtidigt må bra.

En rad tongivande opinionsbildare på nätet, bland dem Lena Dunham, skaparen av tv-serien ”Girls”, har i efterskott ångrat misstag och höga brösttoner i debatten i sociala medier.

LÄS MER:Utan moral finns ingen provokation

LÄS MER:Metoo-revolutionen kom av sig – men bilan föll

Kan det vara så här: i samband med #metoo var det trendigt att rasa, nu är det trendigt att göra avbön?

– Jag vet inte vad andra har för agenda. Men jag känner att jag drar mig undan debatter och drev på nätet nu, speciellt på Instagram och Twitter, för jag tror inte att det går att föra givande samtal där. Jag är 36 år och har två barn. Nu vill jag driva företag, göra film och skriva böcker. Det har tagit oerhört mycket av min tid att driva andras offerskap på nätet.

Du utmålar dig själv som ett offer för ”unga kvinnors raseri” och säger att du fått bära andras offerskap på nätet. Men du har väl också ett stort eget ansvar?

ANNONS

– Ja, jag ser mig inte som ett offer, mer som en egen individ som nu vill slå mig fri och ta mig ur något som närmast liknar en sekt. Det är klart att det går att säga nej, men det är också jävligt lätt att ryckas med och bli en talesman för den eller den utsatta gruppen. Men nu är jag färdig med det. Jag pallar inte mer.

Nu vill du bli förlåten och gå vidare?

– Nej, jag tänker inte att folk ska förlåta mig, eller att jag behöver förlåtelse. Det är intressant med hela den här kulturen att så många upplever sig som förtryckta. Det här med ”victimhood” att hetsa varandra till att se förtryck överallt och vagga in varann i en ständig känsla av att vara utsatt. Jag känner inte att jag behöver vara en del av det mer. Jag är öppen i min självrannsakan om vilken kultur jag inte längre vill vara en medskapare av.

Simon Gärdenfors: ”Det är lätt att vara efterklok”

Inte minst ångrar Cissi Wallin i dag hur hon sommaren 2018 hängde ut den manliga komikern ”Mr Cool”, egentligen Anton Magnusson, för hans och Simon Gärdenfors låt ”Knulla barn.” En låt med vad hon i dag beskriver som ”olämpligt innehåll”.

ANNONS

LÄS MER:Mr Cool-drevet fick motsatt effekt

LÄS MER:Recension: Mia Skäringer - Scandinavium

Detta ledde till ett internetdrev modell större som fick som konsekvens att komikern förlorade flera jobb – och fick ta emot en rad allvarliga hot.

Cissi Wallin menar nu att hennes agerande varit ”hjärndött och dumt” och snarast kan ha skadat kampen för jämställdhet och bekämpandet av sexism.

På måndag och tisdag kommer komikerduon Anton Magnusson och Simon Gärdenfors till Göteborg och kör standup på Contrast public house på Tredje Långgatan. Simon Gärdenfors vill inte låta sig intervjuas om Cissi Wallins nya syn på Mr Cool eftersom de kommer att skämta om det på scen och inte vill "bränna material". I stället lämnar han en kommentar via sms.

”Det är lätt att vara efterklok", skriver han.

GP söker Anton Magnusson.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS