Tyskland vann en grinig match mot Kanada.
Tyskland vann en grinig match mot Kanada. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Nytt VM-fiasko för Kanada – tredje förlusten

Ishockey-VM har varit ett praktfiasko för Kanada. Mot Tyskland, 1–3, kom tredje förlusten på lika många matcher.
– Vi kan inte skylla på någon annan än oss själva, säger backen Troy Stecher i SVT:s sändning.

Flera stornationer har det tufft på ishockey-VM, men frågan är om läget inte är värst för Kanada. 1–3 mot Tyskland innebar tredje förlusten och turneringen är på väg att bli en katastrof för den hockeytokiga nationen.

Mot Tyskland gick det utför tidigt.

Halvvägs in i första perioden stod Tom Kühnhackl för en vacker prestation när han snurrade runt vid sargen och passade Stefan Loibl som distinkt sköt in 1–0. Mindre än minuten senare fördubblade Matthias Plachta Tysklands ledning.

Flera utvisningar

Ett alltmer pressat Kanada reducerade i slutet av första perioden och i mittenakten fanns det goda möjligheter till en kvittering. Tyskland tillbringade en hel del tid på botbänken och Kanada fick två långa tillfällen i spel fem mot tre. Men trots det hamnade aldrig pucken i nät.

I tredje perioden fortsatte kräftgången och Korbinian Holzer punkterade matchen med ett mål i tom kasse med minuten kvar.

Kanada, som har ett mindre namnkunnigt lag än vad man brukar ha, lär få räkna med att behöva vinna resterande fyra matcher för att ha en chans att gå vidare till slutspel. Man har tidigare förlorat mot värdnationen Lettland och mot USA.

– Det är en ära att spela för Kanada och något man är stolt över. Just nu är vi upprörda över att vi inte representerar vårt land på det sätt vi vill. Men det är en del kvar att spela så vi får göra vårt bästa, säger Troy Stecher i SVT.

För Tyskland är verkligheten en annan. Laget har vunnit samtliga matcher och toppar grupp B på maximala nio poäng.

– En fantastisk prestation av alla och jag är riktigt stolt över laget. Vi hade tuffa domslut emot oss, men jag tror inte att några kan stoppa oss i den här turneringen, säger Moritz Seider som spelade för Rögle den här säsongen.

Tjeckien vann

I grupp A, där Sverige spelar, tog Tjeckien sin första seger. Men det satt långt inne mot Belarus.

Tjeckien inledde VM med förluster mot det ryska laget och Schweiz, och mot Belarus var man illa ute när New Jersey-forwarden Jeger Sjarangovitj gjorde 1–0 halvvägs in i matchen.

Två snabba mål, Jan Kovar och Filip Zadina, såg dock till att Tjeckien gick upp i ledning. Men Vladislav Jerjomenko sköt matchen till förlängning.

Där skulle dock pendeln svänga i tjeckisk favör när NHL-forwarden Dominik Kubalik avgjorde med sitt 3–2-mål.