Så sent som i måndags hölls ytterligare en demonstration mot att Tokyo ska stå som arrangör av OS.
Så sent som i måndags hölls ytterligare en demonstration mot att Tokyo ska stå som arrangör av OS. Bild: Koji Sasahara/AP/TT

Hotet mot OS: "Orolig för ytterligare en våg"

Två månader till OS-invigningen handlar det mesta om demonstrationer, namnunderskrifter mot spelen och bristande vaccinering. Sveriges ambassadör i Japan är trots allt förhoppningsfull:
– Den japanska nationen har gång på gång visat att den klarar av att klara stora kriser, säger Pereric Högberg.

ANNONS

Sedan hösten 2019 har han varit på plats i Japan i sin nuvarande befattning som ambassadör. Han – precis som alla övriga Tokyos drygt 35 miljoner invånare – fick se hur spelen sköts upp 2020 och om evenemanget verkligen kommer äga rum i sommar är det nu många som tvivlar på.

I veckan upprepade IOK att det går att genomföra säkra spel.

Pereric Högberg själv duckar för frågan:

– Det är inte min roll som ambassadör att spekulera men utgångspunkten är att det ska äga rum. Jag träffade nyligen Japans OS-minister för att förhöra mig om läget och delge våra synpunkter. Det finns en ömsesidig vilja att genomföra OS från arrangören, Internationella olympiska kommittén (IOK) och Japans regering, säger han.

ANNONS

Kraftig opinion emot

Motståndet kommer i stället från främst befolkningen. En nyligen genomförd opinionsundersökning visade att 80 procent av de tillfrågade ville se att spelen slopas, en protestlista har på kort tid samlat över 350 000 namn och flera demonstrationer har genomförts.

Bakgrunden är inget motstånd mot själva spelen i sig, utan oron för ökad smittspridning, poängterar Pereric Högberg.

— Det är inte någon illvilja mot OS, man har längtat efter det under lång tid utan det man ser i opinionsundersökningar är att man vill att pandemivaccineringen ska gå före, man är orolig för ytterligare en våg innan man hinner vaccinera befolkningen.

Detta sker samtidigt som myndigheter tvingats att förlänga det nödläge som tidigare utfärdats, bland annat omkring Tokyo. Den stora utmaningen har samtidigt varit extrema svårigheter att få igång massvaccinering och nyligen rapporterades att endast två procent av den vuxna japanska befolkningen fått sin första dos. Förklaringen är till stor del att Japan genomfört egna och omfattande kliniska tester av de vaccinkandidater som framställts, bland annat Pfizer och Moderna vilket skapat förseningar.

Restauranger öppna

– Hittills är det bara Pfizer som har godkänts. Samtidigt handlar det mycket om att man i Japan ser hur det ser ut i resten av världen och det finns en oro att till exempel få in nya mutationer av viruset i landet.

ANNONS

Vardagslivet pågår dock i mångt och mycket på ungefär samma sätt som tidigare. Pereric Högberg beskriver en tillvaro där restauranger är öppna, kollektivtrafik fortlöper och till exempel idrottsevenemang tillåts med upp till 5 000 åskådare.

– Japan var ett av de länderna som såg konsekvenserna tidigast och man har byggt det hela på starka rekommendationer från regeringen. Det är tämligen öppet, restauranger har en rekommendation att stänga klockan 20 och man serverar inte alkohol.

TT: Din egen vardag, hur märks nödläget av?

– Myndigheter uppmuntrar folk att jobba hemifrån och det saknas därför folk på kontoret. I övrigt är sig mycket likt, du håller avstånd, bär munskydd men kan gå på matställen.

"Var är OS-glädjen"

TT: Om en aktiv deltagare blir covidsjuk på plats, blir ni då involverade?

– I grunden är det IOK som ansvarar ihop med de nationella olympiska kommittéerna. Sedan är det är klart att när det handlar om svenska medborgare har vi som ambassad ett konsulärt ansvar.

TT: Även om spelen väl äger rum, tas inte mycket av glädjen bort med restriktioner och förhållningsregler?

– Det finns ju frågorna, var är OS-glädjen och finns inte risk att det som skulle bli fokus på idrottsliga prestationer nu bara handlar om riktlinjer. Jag tycker dock att man ska vända på det, trots extraordinära tider så försöker Japan ihop med IOK att skapa de här spelen.

ANNONS

RÄTTAT: I en tidigare version förekom en felaktighet i ingressen. Rätt är att det är två månader kvar till OS-invigningen

Tobias Österberg/TT

Fakta: Röster om spelen

Flera idrottsstjärnor har uttryckt oro och krävt svar om hur det blir med OS i sommar. Några röster den senaste tiden:

Roger Federer, tennis, Schweiz:

– Ärligt talat, jag vet inte vad jag ska tro. Just nu tror jag att vi har intrycket att det ska bli av men jag tror att idrottare vill ha ett besked, kommer det att bli av eller inte?

Kei Nishikori, tennis, Japan:

– Det är inte som att det är 100 personer. Det handlar om 10000 människor i OS-byn och jag tror inte det kommer bli enkelt, särskilt med tanke på vad som händer nu i Japan.

Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet, Storbritannien:

– Ska vi arrangera spelen? Ja det ska vi. Kan vi hålla dem säkra? Ja, jag tror det. Vi vet mycket mer nu än för ett år sedan.

Naomi Osaka, tennis, Japan:

– Jag är vaccinerad, det kommer dock vara mycket människor som kommer till Japan så det behövs ta rätt beslut.

Fakta: OS i Tokyo

Sommar-OS skulle egentligen avgjorts förra sommaren, men sköts upp ett år på grund av coronapandemin.

Spelen invigs den 23 juli och avslutas 8 augusti.

Starka restriktioner har införts för att minska risken för smittspridning.

Idrottarna och andra OS-deltagare kommer att testas 72 timmar före avresan och sedan testas på nytt minst var fjärde dag på plats i Japan.

Idrottarna kommer bara att få röra sig mellan OS-byn, träningsanläggningen och tävlingsarenan. De får inte heller åka allmänna transportmedel utan tillstånd.

Ingen utländsk publik kommer att vara tillåten. I juni väntas det komma besked om inhemska åskådare.

Det är krav på munskydd och alla uppmanas undvika trånga utrymmen.

Rum och offentliga utrymmen kommer att vädras ur en gång varje halvtimme.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS