Emanuel, 13, vill ha tillbaka sitt sommarlovskort

När Emanuel Sangrud nåddes av beslutet att det inte blir några sommarlovskort för kollektivtrafiken i år så blev han chockad och irriterad. Nu hoppas han att Västtrafik lyssnar på vad de unga säger och omvärderar beslutet.

ANNONS
|

Emanuel Sangrud är 13 år gammal och går i sjunde klass på Sinntorpsskolan i Lindome. Han är en av de som drabbas av beslutet som Västtrafik fattade efter rekommendationer från smittskydd Västra Götaland. Det blir inga sommarlovskort för ungdomarna i år.

– Jag hade förstått om det var förra sommaren, när det fortfarande var ganska nytt och allt var väldigt osäkert, säger Emanuel som också skrivit en debattartikel om detta i Mölndals-Posten.

LÄS MER:Nytt hopp om sommarlovskort för unga i Göteborg

Enligt Västtrafiks ordförande Peter Hermansson (M) så ska Smittskyddets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer alltid behandlas som ett skall-krav enligt Västtrafiks interna riktlinjer.

– Vad jag har fått till mig så har smittskyddet sett en ökad risk för smittspridning i takt med sommaren och rekommenderade då oss att inte erbjuda sommarlovskorten i sommar, säger Peter Hermansson.

ANNONS

LÄS MER:Västtrafik sätter stopp för gratis sommarlovskort till barn

Samhället börjar öppna upp mer och mer

Emanuel Sangrud har haft kontakt med Smittskyddet och i ett mejlsvar skriver smittskyddsläkare, Leif Dotevall:

”När smittspridningen var hög i våras med en kraftig ökning av muterade virus och ett hot att detta kunde omintetgöra vaccinarbetet har vi fortsatt avråda från icke-nödvändiga resor. Nu börjar läget öppna sig och beslut har fattats att börja öppna upp efter hand. Men – som sagt – mycket oväntat i smittspridningen kan hända även de närmaste månaderna.”

Smittskyddsläkare Leif Dotevall, skriver i ett mejl till Emanuel: ”<em id="emphasis-da070a1b1d060e1bf9503c90fe4f7f28">Som läget är nu börjar det ljusna och smittspridningen går ner så kanske kan samhället börja öppna upp tidigare än vi vågat tro.</em> ”
Smittskyddsläkare Leif Dotevall, skriver i ett mejl till Emanuel: ”Som läget är nu börjar det ljusna och smittspridningen går ner så kanske kan samhället börja öppna upp tidigare än vi vågat tro. ” Bild: Olof Ohlsson

De här barnen som har sommarlov och som inte har möjlighet att betala för biljetten själv, vad kan ni säga till dem?

– Vi tycker naturligtvis att det är jätteolyckligt att det här drabbar de unga. Vi sympatiserar med alla de som vill komma ut och röra på sig, säger Peter Hermansson.

Men har ni fört dialog med smittskydd och framfört att detta drabbar barn och unga?

– Vi överlåter all den medicinska kompetensen till de som är medicinskt kunniga, det vill säga smittskyddet och Folkhälsomyndigheten. Vi har inte omprövat beslutet och kommer inte göra det. Men vi för en dialog med smittskydd varje dag och jag kan bara förutsätta att de fattat de besluten som minskar smittspridning, säger han.

ANNONS

Han fortsätter:

– Men jag tror kanske att smittskydd enbart tar hänsyn till vad som minskar smittan snarare än vilka som i det påverkas av besluten.

De ekonomiskt utsatta drabbas

Emanuel Sangrud menar att det ofta brukar vara gott om plats och sällan någon trängsel på de bussar han åker till kompisar med i nuläget.

– Det finns ju en stor risk nu att man bara sitter hemma med telefonen i stället hela sommaren. Det känns orimligt med tanke på att nästan alla är vaccinerade och Liseberg får öppna, säger han.

– De som har det svårare ekonomiskt kommer ju att drabbas av det här. Det blir dyrt när man ska åka fram och tillbaka för få möjlighet att träffa sina vänner om man bor i Mölndal.

Vad skulle du vilja säga till Västtrafik och Smittskyddet i Västra Götaland?

– Jag hoppas att de lyssnar på det här. Vi är många som skrivit och kontaktat de för att de ska tänka om beslutet och ta till sig av vad vi säger.

GP har utan framgång sökt smittskyddsläkare Leif Dotevall för en kommentar.

LÄS MER:Göteborg har 80 miljoner över – hit ska pengarna gå

LÄS MER:På söndag börjar bussarnas framdörrar öppna i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS