Erik Nord, polischef i Göteborg,  betonar att könsrollerna i de kriminella gängen ofta är väldigt stereotypa.
Erik Nord, polischef i Göteborg, betonar att könsrollerna i de kriminella gängen ofta är väldigt stereotypa. Bild: Stefan Berg

Inga utökade kontroller av gängtjejer i Göteborg

Polisen i Göteborg har inga planer på att utöka kontrollerna av tjejer i gängmiljö.
– Det måste vara utifrån den situation som råder, inte kön, säger polischefen Erik Nord. Men han håller med om att kvinnor kan användas av gängen eftersom polisen sällan misstänker dem.

ANNONS
|

– Har du sett Snabba cash? Där är en tjej som tar en väldigt aktiv del i brottsligheten. Någon sådan aktivitet har jag inte hört talas om här, utan det är mer i en supportande funktion, säger Erik Nord.

GP:s granskning Kvinnor i kriminalitet visar att en majoritet av samtliga lokalpolisområden i Stockholm, Göteborg och Malmö märker en ökning av brottsaktiva kvinnor i de kriminella gängen. Men Göteborgspolisen sticker ut. Här ser polisen inte att tjejer i gängen är mer kriminella än tidigare.

LÄS MER:Polisen ser fler brottsaktiva kvinnor i kriminella gäng

Och chefen för polisområde Storgöteborg, Erik Nord, delar den bild som ges av hans medarbetare i lokalpolisområdena. Han gissar att det är en slump att Göteborg skiljer ut sig från de andra storstäderna och jämför med hur det är med skjutningar.

ANNONS

– De gängkriminella är få i förhållande till befolkningen. Om det sker tre skjutningar i snabb följd i ett område så får det genomslag på den nationella statistiken och pekas ut som ett farligt ställe, trots att det var slumpen som gjorde att det kom ett kluster precis där. Jag tror det är likadant med tjejerna, säger han.

LÄS MER:Kvinnor i skuggan av de kriminella gängen

Männen styr i gängen

– Min bild är att tjejerna finns med i lite supportliknande former – som flickvänner och med uppdrag att hålla utkik och och så vidare. Jag upplever inte att vi har stött på tjejer som är jämbördiga medlemmar i gängen.

I Malmö och Stockholm svarar polisen i flera områden att de blivit bättre på att kontrollera tjejer som hänger med gängen. Kan er bild bero på att Göteborgspolisen är sämre på att kontrollera tjejer?

– Det kan ju vara så. Man hittar ofta det man letar efter och får bekräftelse på det som man tror.

LÄS MER:Hon var en av de drivande i ett kriminellt gäng

Funderar ni på att göra fler kontroller av tjejer?

– Vi kan inte kontrollera utefter kön, det måste vara utifrån den situation som råder.

– Om vi ska kroppsvisitera en tjej ska den utföras av en kvinnlig polis, det är en begränsning. Men i dag är vi så många i yttre tjänst så jag tror inte det spelar någon roll. Däremot kan det vara så att man kanske släpper en 17-årig tjej som ser ut att vara på väg till skolan lite lättare än den 19-årige killen med guldkedja och som är rapartist.

ANNONS

LÄS MER:De har levt i gäng med våld, brott och droger

Enligt uppgifter till GP finns kvinnor även i ledande roller i kriminella nätverk. Men något sådant har Erik Nord inte sett.

Polischef Erik Nord har inte träffat på tjejer som är jämbördiga medlemmar i kriminella gängen.
Polischef Erik Nord har inte träffat på tjejer som är jämbördiga medlemmar i kriminella gängen. Bild: Sanna Tedeborg

– Det finns kvinnor som genom sina relation med en man får en väldigt stark position, men när relationen med mannen löses upp försvinner deras maktbas också. Det är min bild. Men det hindrar inte att vissa unga gängkriminella får stå på tå för ledarens flickvän eller fru ibland.

Förlegade könsroller

Han betonar att könsrollerna i de kriminella gängen ofta är väldigt stereotypa och han har därför svårt att tänka sig att männen skulle underordna sig en kvinna.

– Om vi tar ett släktbaserat nätverk i Göteborg så finns det starka kvinnor och tjejer i de grupperingarna, men de kan inte sätta sig i framsätet på bilen och hänvisa killarna till baksätet. Däremot kan de spela med och vara nog så jobbiga att ha att göra med i vissa sammanhang.

”Vi tittar inte på tjejer och killar på samma sätt”, säger Erik Nord.
”Vi tittar inte på tjejer och killar på samma sätt”, säger Erik Nord. Bild: Jenny Ingemarsson

Det verkar som om polisen ibland har överseende med kvinnor som är lagerhållare för narkotika och vapen?

– Det är den där supportfunktionen. Jag har aldrig hört om tjejer som åker till Balkan och köper vapen för sälja här utan inblandning av en massa män. Däremot kan de få förvara dem åt män, för att det är enklare för en tjej att komma undan. Vi tittar inte på dem på samma sätt och då kan man använda tjejerna både som kurirer och som lagerhållare. Så kan det säkert vara.

ANNONS

”En rosa lagbok”

Så att kvinnor ses som oskyldiga kan utnyttjas av gängen?

– Ja, det kan utnyttjas och man utnyttjar också ungdomar för att de inte får fulla straffsatser. Det finns ett begrepp inom polis och åklagarväsende där vi talar om en rosa lagbok – där kvinnor som begår samma brott som män får ett lindrigare straff för att könsrollerna slår igenom på straffvärderingen. Det finns något inbyggt i det, så fort en tjej förvarar ett vapen så måste hon ha blivit tvingad av en man. Men om en man förvarar vapen är det aldrig någon som frågar om det är kvinna som ligger bakom det. Så de där könsrollerna slår igenom även hos oss.

Svårare upptäcka kvinnor

Att män är kraftigt överrepresenterade när gäller brott är ett faktum.

– Därför är det inte så konstigt att vi lyser åt det hållet, säger Erik Nord.

GP:s granskning visar att brott kan möjliggöras när kvinnor går under radarn. Dessutom riskerar tjejer i riskzon och kvinnor i kriminalitet att bli utan det stöd och den hjälp samhället kan ge när allt fokus är på kriminella killar.

Erik Nord säger att det säkert ligger något i det. Men han säger också att det är ganska vanligt att de, i sitt arbete med att komma åt strategiska personer i gängen, träffar på kvinnor som sedan döms för grova narkotikabrott.

ANNONS

LÄS MER:Svårare nå kvinnor som vill hoppa av kriminalitet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS