Fynden: ”Lata” Britt-Marie får mer gjort än 20-åringar

Cuf:s utspel om lata och fikande 45-åringar har lett till kraftiga reaktioner i veckan. ”Britt-Marie” verkar dock inte vara den som latar sig mest på kontoret, visar myndigheten Ifau:s rapport.

ANNONS
|

Lata och fikande 45-åringar hindrar unga från att ta sig in på arbetsmarknaden, därför bör anställningsskyddet avskaffas. Det är åtminstone vad Centerpartiets ungdomsförbund Cuf tycker och hävdar i ett utspel i sociala medier tidigare i veckan. I videon som snabbt blev viral porträtteras landets 45-åringar genom påhittade ”Britt-Marie” som lata och improduktiva av Cuf:s ordförande Réka Tolnai.

Utspelet som snabbt rönte stor uppmärksamhet och starka känslor kommer i en tid där lagen om anställningsskydd är under lupp och omförhandlas av arbetsmarknadens parter.

LÄS MER:Cuf:s ordförande Réka Tolnai om fiktiva Britt-Marie, 45: ”Många misstolkar med flit”

LÄS MER:Ingen välfärd utan "Britt-Marie, 45"

Företagen anser personer i 40-årsåldern är mest produktiva

Men att 45-åringar skulle vara mindre produktiva – mer lata – än andra åldersgrupper på den svenska arbetsmarknaden håller inte forskningen med om. Enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau verkar det snarare vara personer 20-årsåldern, alltså de i Réka Tolnais ålder, som halkar efter när effektivitet mäts. Detta visar en rapport från myndigheten från 2019, som Dagens nyheter rapporterat om.

ANNONS

– Svaren från arbetsgivarna visar att de uppfattar att personer i 40-årsåldern har den högsta produktiviteten. Sen börjar det sjunka, framför allt mellan 50- och 60-årsåldern. Denna åldersgrupp ses dock fortfarande ha större produktivitet än en 30-åring. Men tittar du på värdet och jämför en 30-åring med en 60-åring så är ändå 30-åringarna något mer attraktiva, eftersom de kostar mindre, säger Ifaus förra generaldirektör Olof Åslund, gästprofessor på nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet till Dagens nyheter.

”Forskningen ger inget enhetligt svar”

Rapporten från 2019 bygger på enkätfrågor och svar från 1 400 större företag där bolagen har fått bedöma potentiella arbetstagares produktivitet och anställningskostnader, enligt Dagens nyheter. Enligt dem är det 20-åringarna som är minst produktiva. Olof Åslund är dock försiktig med vad siffrorna faktiskt säger om sambandet mellan ålder och produktivitet.

– Det är inte uppenbart att 45-åringar är gamla, trötta och inte gör något på jobbet. Men det tror jag att alla vet om också. Det är naturligtvis också en politisk diskussion. Forskningen ger inget enhetligt svar på den frågan, säger Olof Åslund till Dagens nyheter.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS