Nu måste DN granska sig själva

DN:s före detta vetenskapsreporter Amina Manzoors hårda kritik av tidningens personalpolitik kräver tydliga svar. Det menar Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Dagens nyheter varnade och hotade vetenskapsjournalisten Amina Manzoor med “konsekvenser och problem” om inte hennes make slutade twittra kritik mot tidningen. Anklagelsen kommer från Manzoor själv, i en bok som släpps idag. Allt ska vara inspelat på band och nu är frågan: Kommer Dagens nyheter granska sig själva på samma sätt som de anser att andra mediehus bör göra?

LÄS MER:Amina Manzoor skriver bok om coronaviruset

Det är närmast sensationella uppgifter Amina Manzoor nu publicerar (ett utdrag ur boken finns att läsa på Aftonbladets kultursida). Under det viktigaste nyhetsåret i modern tid, var Manzoor den viktigaste reportern på Sveriges största morgontidning. Som profilerad och prisbelönt vetenskapsjournalist var hon den på redaktionen som var bäst lämpad att begripliggöra den pandemi som var så obegriplig. Ändå förbisågs både hennes kunskaper och position ofta, skriver Manzoor i sin nya bok. Tidningens publisher, Peter Wolodarski, googlade sig till en egen linje i vad Sverige borde göra och konsulterade aldrig sin vetenskapsjournalist. Enligt Manzoor ska hon ha förbjudits från att medverka i olika program där mediernas roll skulle skärskådas. Varken i det mediegranskande programmet Medierna i P1 eller ett medie-inslag i P1 morgon tilläts medverkan. Och när hon på Twitter tackade forskare som berömde hennes insatser, ska Manzoor ha fått förmaningar från Dagens nyheters redaktionschef om att det “inte såg bra ut” eftersom forskaren “ var kritisk till chefredaktören och ledarskribenterna”.

ANNONS

Det för oss tillbaka till de mest sensationella uppgifterna: Mötet där redaktionschefen är med och påstås varna och hota Amina Manzoor. Redaktionschefen är inte vem som helst. Han heter Caspar Opitz och är sedan en månad tillbaka Medieombudsman. Alltså den som är satt att granska och klandra medier som inte följer de etiska spelreglerna.

Hur hanterar DN de hårda anklagelser de själva får? Vilka fler journalister kan ha fått varningar och hot om rättning i ledet, för att de själva eller deras respektive varit kritiska mot tidningen?

Enligt Manzoor har hon ljudinspelningar från mötet med Opitz och tidningens HR-chef som ska bekräfta anklagelserna. Inspelningen är inte publicerad, eftersom den också innehåller privata uppgifter. Men enligt Manzoor tar cheferna upp den kritik som maken riktat mot Dagens nyheters ledning – något som tidningen ska ha tolkat som Manzoors förtäckta åsikter. I samtalet ska det ha sagts att de kan inte kan styra vad maken skriver, men om det inte slutar skulle leda leda till ospecificerade “konsekvenser och problem” för Manzoor.

Sveriges största tidning anklagas alltså för att hota och varna en journalist med konsekvenser om inte dennes make slutar kritisera tidningen. Det är häpnadsväckande och djupt komprometterande anklagelser som riktas mot den nyblivna Medieombudsmannen. Men lika kritiskt för chefredaktör Peter Wolodarski som av Manzoor målas upp som en person som håller sin redaktion gisslan för den linje han själv tycker är den bästa. Som med mer eller mindre subtila hot och varningar tvingar kompetenta journalister att säga upp sig, eftersom arbetsmiljön blir omöjlig.

ANNONS

Peter Wolodarski har de senaste dagarna riktat hård kritik mot Sveriges radio. Han har riktat kritik mot hur tysta Ekots redaktion varit om anklagelser mot och försvar från högsta ledningen. Nu blir därför frågan: Hur hanterar DN de hårda anklagelser de själva får? Vilka fler journalister kan ha fått varningar och hot om rättning i ledet, för att de själva eller deras respektive varit kritiska mot tidningen? Hur står det till med oberoendet hos Sveriges största tidning? Och kan tidningen granska sig själv i den här frågan? Hur ska vi förstå att tidningens hot framfördes av den person som nu alltså är Sveriges Medieombudsman?

Amina Manzoors anklagelser är djupt allvarliga och kräver ett tydligt svar och rannsakande åtgärder från Sveriges största morgontidning.

Läs mer av Emanuel Karlsten:

LÄS MER:Ingen minns en fegis

LÄS MER:Påhoppen på public service är överdrivna

LÄS MER:Cilla Benkö spelar ett obegripligt högt spel

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS