Paradise hotel är en av de reality-serier som har kritiserats hårt på senare tid. Arkivbild,
Paradise hotel är en av de reality-serier som har kritiserats hårt på senare tid. Arkivbild, Bild: Nent Group

Arbetsvillkor vid reality-tv kritiseras

ANNONS

Efter den senaste tidens kritik mot dokusåpor och villkoren för dess deltagare vänder Kulturnytt i SR blicken mot arbetsvillkoren för de som jobbar bakom kameran på realityproduktioner. Flera personer inom tv-branschen vittnar om övertid som strider mot arbetslagen, utan att de får rätt till övertidsersättning.

– Man säger att man planerar tio timmars arbetsdag och ibland är det uppe på 15, 16, 17 timmar per dag och man hör producenten säga 'det spelar ingen roll, de har ingen övertidsersättning ändå'. Nej men, vänta här nu lite, säger inspelningsledaren Stellan Särlefalk.

Produktionsbolagen förhandlar ofta bort rätten till övertidsersättning för att hålla budgeten nere, även då det skulle vara möjligt med ersättning enligt kollektivavtalet. Flera vittnar om att problemet är utbrett och att det också finns lite tid för återhämtning. Men få vågar prata öppet om problemet, enligt Kulturnytt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS