Stor oro i Jerusalem – våldet eskalerar

Vattenkanoner, brända bilar, många gripna och hundratals skadade – den så kallade Jerusalemdagen har börjat våldsamt i den heliga staden. Under måndagseftermiddagen kom rapporter om att länderna beskjutit varandra med raketeld. Från Gazaremsan rapporteras om nio dödsoffer.

ANNONS
|

Läget har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor den senaste veckan.

På måndagsförmiddagen har palestinier som under natten barrikaderat sig vid Tempelberget kastat sten och flaskor mot polis. Polisen har använt sig av chockgranater och vattenkanoner mot palestinierna.

Israeliska styrkor uppges ha gripit många protesterande. Palestinska Röda Halvmånen meddelar att hundratals personer skadats, och förts både till vanliga sjukhus och en fältklinik som satts upp nära Haram al-Sharif/Tempelberget, den heliga plats runt vilken mycket av oroligheterna fokuseras.

LÄS MER:Många döda i Israel vid firande av judisk högtid

Under sen eftermiddag på måndagen rapporterade bland annat Times of Israel om att Jerusalem beskjutits med raketer från palestinska styrkor. En israelisk man ska ha fått lindrigare skador efter att hans bil träffats.

ANNONS

Israel ska som vedergällning ha genomfört attacker i Gazaremsan. Enligt palestinska sjukvårdsarbetare ska nio personer, varav tre barn, omkommit i en explosion, rapporterar AP. Enligt nyhetsbyrån är det inte klarlagt att explosionen orsakats av en israelisk attack.

Videoklipp från Jerusalem visar lågor och rök från moskeområdet vid al-Aqsamoskén. Enligt flera nyhetsbyråer var det träd inne på området som brann.

När GP på måndagsförmiddagen når Arne Lapidus, som för GP:s räkning bevakar konflikten, befinner han sig i närheten av Damaskusporten i Jerusalem, där oroligheter ägt rum de senaste dagarna.

– Man räknar med en dramatisk upptrappning senare under dagen, säger han.

GP:s utsände: Laddad situation

Måndag är Jerusalemdagen. Då firar Israel erövringen av östra Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Den flaggmarsch som israeliska nationalister planerar under dagen passerar genom bland annat Damaskusporten och de muslimska kvarteren i Gamla staden, vilket palestinierna ser som en stor provokation.

– Det har varit bråk tidigare år, och det kan bli värre nu, eftersom situationen är så laddad.

Dels handlar det om att palestinska muslimer befinner sig i slutfasen av fastehögtiden Ramadan.

LÄS MER:Rabbin anklagas – ska ha varit kristen missionär

– Som alltid sätter känslorna i svajning, säger Arne Lapidus.

Och dels handlar det om en domstolsprocess om vräkningar av palestinier i stadsdelen Sheik Jarrah i östra Jerusalem. Stadsdelen bebos av palestinier, men israeliska nationalister gör anspråk på området. Det domslut som var planerat till i dag har skjutits upp till följd av det spända läget.

ANNONS
GP:s Arne Lapidus på plats i Jerusalem.
GP:s Arne Lapidus på plats i Jerusalem. Bild: Arne Lapidus

FN vädjar till lugn

Och i botten finns den grundläggande tvisten, utan synbar lösning i sikte. Hamas, den palestinska organisation som styr Gazaremsan, säger att israelerna "leker med elden" när de fortsätter sin hårda linje i Sheik Jarrah. Den israeliska politiken tolkas som att landet sakta men säkert försöker tränga ut palestinierna från östra Jerusalem, som enligt fredsplaner ska bli huvudstad i ett självständigt Palestina.

Våldet har väckt oro världen över. FN-chefen António Guterres vädjar till Israel att "iaktta maximal återhållsamhet" mot demonstranter och att "sluta riva hus och vräka människor", rapporterar nyhetsbyråer från New York.

FN:s säkerhetsråd ska senare i dag sammanträda för att diskutera krisen.

Israel har fått kritik för sitt agerande

Arne Lapidus ser FN:s betydelse i sammanhanget som högst begränsat.

– Vad som kan ha betydelse är att Israels vänner i arabvärlden, Egypten, Jordanien, Förenade Arabemiraten har reagerat och kritiserat Israel för aktionerna på Tempelberget. Och om USA med Biden väljer att trycka på kan det ha betydelse.

LÄS MER:Analys: Lapid kan sätta stopp för Netanyahus långa styre

Fortsätter protesterna utan dödsoffer tror Arne Lapidus att just dessa oroligheter ebbar ut de närmsta dagarna.

– Speciellt då Ramadan slutar om några dagar och då den här marschen kommer genomföras. Sedan har Högsta domstolen skjutit upp vräkningsbeslutet en månad. Det kan också få en lugnande effekt på situationen.

ANNONS

Men blir det dödsoffer kommer reaktionerna från den palestinska sidan att öka, vilket ger motreaktioner från Israel, Säger Arne Lapidus.

– Då är våldsspiralen i spinn igen, som så många gånger förr.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS