Här finns allt en mellanchef kan drömma om

Håll i. Håll ut. Håll avstånd. Bygg en padelhall. Så kan den svenska coronastrategin sammanfattas, och i Mölndal byggde man den största hallen i världen. På köpet får 47-årige Johan känna sig ung igen.

ANNONS
|

Den är förvisso inte längre störst, padelhallen i Åby som i all tysthet slog upp sina portar förra helgen. För trots att den färdigställts på nolltid – man började bygga i slutet av november – så hann andra före.

– När vi började bygga så var den ju störst i världen. Men sedan har det byggts en hall i Finland som är större, och nu byggs det en i Södertälje också. Det verkar inte finnas något stopp, det byggs bara mer och mer, säger Magnus Repsgård.

Han är platschef och pekar på en manick vid entrén som jag sätter pannan mot. Displayen visar 36,7 – jag är feberfri och kliver in i padelkatedralen. 25 banor. Konferensrum, och kontorsytor, butik och bastu. En fräsch shop med märkesprodukter, och en parkering med 2000 platser just utanför. Här finns allt en mellanchef kan drömma om.

ANNONS

LÄS MER:Mölndal ska få världens största padelanläggning

”Kanske är det avundsjuka som ligger bakom”

Japp, där kom den. Mellanchefsklichén. Padel har inte bara blivit en av landets mest populära idrotter de senaste åren, det har också blivit sportvärldens tacksammaste hånobjekt. Kanske är det avundsjuka som ligger bakom. För när resten av idrottsrörelsen till stora delar stoppats eller tvingats ner på knä har padeln inte bara fortsatt, utan accelererat sin explosiva spridning över landet.

– Pandemin har varit bra för padeln, medger Magnus Repsgård och ser nästan lite skyldig ut.

LÄS MER:Globen ska bli padelhall

Och så är det. Permitteringar, hemarbete och nedstängda kommunala idrottshallar har skapat de perfekta förutsättningarna för sporten som knappt fanns i Sverige för bara några år sedan. Nya hallar öppnar i en takt som svensk idrott aldrig tidigare skådat. De är dessutom privatägda och inte sällan med redan stenrika kändisar som Måns Zelmerlöw, Jonas Björkman och Zlatan Ibrahimovic i kulisserna.

LÄS MER:Måns Zelmerlöws stora padelsuccé – vill ta över Europa

”Det är något med padelns själva utformning som tycks attrahera medelålders, högpresterande män”

Det är klart att det provocerar lite.

Och så är det ju dyrt.

– Det handlar om utbud och efterfrågan. När jag bodde i Stockholm var det en extrem efterfrågan och då sattes det ett högt pris. Och det är ju lite samma fortfarande, det är väldigt svårt att få tider på kvällar, säger Repsgård.

Magnus Repsgård tror att padeln är på väg att bli Sveriges största motionssport.
Magnus Repsgård tror att padeln är på väg att bli Sveriges största motionssport. Bild: DANIEL STILLER

En titta i bokningskalendern ger honom rätt. Padelhallen är öppen från halv sex på morgonen till halv tolv på natten och från 16-tiden och framåt är det fullbokat. En dubbelbana kostar 440 kronor att hyra. vilket betyder att man drar in omkring 10 000 kronor i timmen – bara i planhyror – under de populära kvällstiderna.

ANNONS

Men det är inte bara priset som gör att mellanchefsattributet klistrat sig fast på sporten, trots att allt fler grupper nu söker sig till padelhallarna. Det är något med padelns själva utformning som tycks attrahera medelålders, högpresterande män.

Magnus har en teori.

– Man vill ju synas och vara duktiga på allt numera och i den här sporten utvecklas man snabbt. Jag tror det är därför det är populärt bland mellanchefstypen. Det är många män som hållit på med en idrott tidigare, som nu börjat med padel och känner att de är bra igen. Man blir lite pånyttfödd.

Så är det såklart. Padeln har blivit en andra chans för alla med idrottskarriären bakom sig. Ett välkommet undantag i den allmänna nedgången i idrottslig prestationsförmåga. En möjlighet att byta ut ”jag var faktiskt lite av en talang i höjdhopp” eller ”jag kunde blivit något i fotboll om inte knäet satte stopp” mot: ”Jag känner verkligen att jag gör framsteg nu”.

Det är klart att det är oemotståndligt.

LÄS MER:Carl Déman ska bygga padelhall i Bollebygd

Johan Lenngerd är mellanchef och padelspelare.
Johan Lenngerd är mellanchef och padelspelare. Bild: DANIEL STILLER

Johan Lenngerd har en illgrön t-shirt och pannband. Han joggar ut från glasburen för att svara på några frågor. Johan är 47 år och har tidigare spelat mycket squash, men har de senaste åren gått över nästan helt till padel.

ANNONS

Han gillar enkelheten.

– Det är inga grundslag att tala om, utan det är bara att daska till bollen. Och man kan vara olika bra och ändå tycka det är kul. I tennis blir man ju mosad om man möter någon som är för bra. Så känns det inte när man spelar padel.

Vad jobbar du med annars?

– Jag är mellanchef, säger Johan och skrattar.

Han studsar in i buren igen, med livsglädjen som bara en 47-åring som slipper bli mosad kan utstråla.

Det skulle ha varit en mässa egentligen, den 11 000 kvadratmeter stora ytan intill Åbytravet. Så sent som 2019 invigdes ”Sveriges mest innovativa anläggning för utställningar, mässor, kongresser och konferenser”. Inte ens två år senare var projektet dödförklarat på grund av pandemin och precis som i Globen i Stockholm var det padelfolket som såg sin chans och flyttade in.

Den enes bröd och så vidare.

”Jag tror att padel kommer att bli den största motionssporten i Sverige”

Men kommer det att hålla? Hur mycket padel tål egentligen Sverige? Kommer jättehallen i Åby gapa tom om fem år när en ny sportfluga fått fäste i de trendkänsliga svenskarna?

– Nej, jag ser ingen anledning till att folk inte skulle vilja motionera och ha roligt. Jag hörde att det ligger över 20 ansökningar hos kommunen om att bygga nya padelhallar. Får vi bara hit mer ungdomar så tror jag att det bara kommer att fortsätta öka, säger Magnus Repsgård.

ANNONS

Sporten har börjat i ”fel” ända – och missat barnen?

– Ja, det har varit en helt kommersiell sport och det har inte varit så mycket föreningar. Men det vill vi förändra, vi ska ha in barn och unga här. Jag tror att padel kommer att bli den största motionssporten i Sverige.

Han går och byter om. Han ska spela padel.

I Mölndals nya padelarena finns 25 banor – merparten ämnade för dubbelspel.
I Mölndals nya padelarena finns 25 banor – merparten ämnade för dubbelspel. Bild: DANIEL STILLER
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS