Ayatollah Khamenei, 81, är Irans högsta andliga och politiska ledare. UN Watch krititiserar nu att Iran har valts in i FN:s kvinnokommission: “Ayatollah Khameneis regim fängslar modiga kvinnorättsaktivister för brott som att på ett fredligt sätt kräva mänsklig värdighet.”
Ayatollah Khamenei, 81, är Irans högsta andliga och politiska ledare. UN Watch krititiserar nu att Iran har valts in i FN:s kvinnokommission: “Ayatollah Khameneis regim fängslar modiga kvinnorättsaktivister för brott som att på ett fredligt sätt kräva mänsklig värdighet.” Bild: Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Kritik mot Irans plats i rådet för kvinnors rättigheter

Iran ska de kommande fyra åren sitta i FN:s kvinnokommission, som arbetar för jämställdhet mellan könen.
– Det här är surrealistiskt. En regim som behandlar sina kvinnor som andra klassens medborgare blir invald i FN:s främsta organ för kvinnors rättigheter, säger människorättsaktivisten Masih Alinejad.

ANNONS
|

Det finns 45 medlemmar i Förenta Nationernas kvinnokommission, även kallad Commission on the Status of Women. Rådet ska enbart arbeta för kvinnor och jämställdhet mellan könen. Rådet beskrivs som ”avgörande för att främja kvinnors rättigheter” och att man ska ”dokumentera kvinnors verklighet världen över och skapa en global standard för jämställdhet”.

Kommissionen agerar under FN:s ekonomiska och sociala råd, som denna vecka röstade fram Iran som medlem i kvinnokommissionen under de kommande fyra åren, något som UN Watch (en organisation vars syfte är att granska FN) rapporterat om.

43 av 54 länder röstade för att Iran skulle få en plats i kvinnokommisionen, enligt UN Watch. Vilka länder som röstade för respektive emot är hemligt.

ANNONS

LÄS MER:Iran: Nu anrikas uran till 60 procent

LÄS MER:USA ser problem med Iransamtal

Kritik mot Irans medlemskap

Masih Alinejad, iransk journalist och aktivist för kvinnors rättigheter, kallar händelsen ”surrealistisk”.

”En regim som behandlar sina kvinnor som andra klassens medborgare, fängslar dem som inte har på sig hijab, förbjuder dem från att sjunga, förbjuder dem från sportarenor och inte låter dem åka utomlands utan deras makes tillstånd blir invald i FN:s främsta organ för kvinnors rättigheter”, skriver hon på Twitter.

Hillel Neuer, människorättsaktivist, jurist och ordförande för UN Watch, menar att situationen är absurd.

”Att välja Islamiska republiken Iran till att skydda kvinnors rättigheter är som att låta en mordbrännare bli chef över brandkåren”, skriver han och fortsätter:

“Ayatollah Khameneis regim fängslar modiga kvinnorättsaktivister för brott som att på ett fredligt sätt kräva mänsklig värdighet. Varför har då FN utsett en av världens värsta förtryckare av kvinnor som beskyddare för kvinnor och jämställdhet?”

LÄS MER:Färre avrättningar – men inte överallt

Vad får kvinnor i Iran inte göra?

Kvinnor i Iran har inte samma rättigheter som männen på flera punkter, enligt bland annat den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch:

  • Kvinnor är förbjudna från att titta på herrsporter i idrottsarenor
  • Kvinnor och flickor måste bära hijab, ett plagg som oftast täcker huvud, hals, nacke, axlar och hår
  • Gifta kvinnor får inte lämna Iran utan sin makes tillstånd

Centrum för mänskliga rättigheter i Iran skriver även att iranska kvinnor och flickor:

  • Har ojämställda och mycket begränsade rättigheter att skilja sig
  • Inte blir vårdnadshavare för barn över sju år efter en skilsmässa
  • Ärver hälften av vad män ärver
  • Blir straffmyndiga vid nio års ålder, medan pojkar blir det vid 15 år
  • Inte får uppträda som musiker på samma villkor som män

LÄS MER:Iransk tv klippte bort kvinnlig domare 100 gånger

LÄS MER:Regeringen blundar för kvinnoförtrycket i Iran

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS