AB Framtidens vd Terje Johansson i Tynnered, ett av de särskilt utsatta områden som den kommunala bostadskoncernen jobbar med att lyfta.
AB Framtidens vd Terje Johansson i Tynnered, ett av de särskilt utsatta områden som den kommunala bostadskoncernen jobbar med att lyfta. Bild: Jonas Lindstedt

Alliansen vill skrota planen för utsatta områden: ”Gör inte saken lättare”

AB Framtiden ser Gårdstensmodellen och nya bolag som den bästa vägen att lyfta utsatta områden, men under onsdagen väntas alliansen och Demokraterna sätta stopp för planerna. Framtidens ordförande Kjell Björkqvist (L) tror att det minskar chanserna att nå målet att staden inte ska ha några särskilt utsatta områden 2025.
– Det gör inte saken lättare, det måste jag vara ärlig och säga.

ANNONS
|

För två år sedan kunde Gårdsten lämna polisens lista över särskilt utsatta områden. Gårdstensbostäders långsiktiga arbete i området ses som huvudförklaringen.

Bland annat av polischefen Ulf Merlander.

– Jag är hjärtligt trött på politiker som åker till New York eller Manchester för att studera hur de har gjort. De kan ta bussen till Gårdsten, har han tidigare sagt till GP.

Därför har det också varit naturligt för styrelsen i AB Framtiden att titta extra på Gårdsten när man arbetade fram en strategi för hur man ska nå det tuffa målet att få bort alla särskilda utsatta områden i Göteborg från polisens lista till år 2025.

ANNONS

Har tittat på Gårdsten

Kjell Björkqvist (L) konstaterar att AB Framtiden dessutom har ett särskilt uppdrag att ”ta tillvara det goda exempel som finns i Gårdstensmodellen och implementera det i andra utanförskapsområden”.

– Det tycker vi att vi gjort här. Vi använder modellen och vi slipar på den: lokal närvaro, engagerade medarbetare, närvaro på nästan alla dygnets timmar och att jobba aktivt med dem som bor i området, säger han.

Den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden har avsatt 11 miljarder kronor under de kommande tio åren för att lyfta stadens utsatta områden. Den strategi bolaget tagit fram bygger också på att dotterbolagen ska ha ansvar för var sitt område, för att kunna lägga största möjliga tryck i arbetet.

Som en konsekvens av det vill man bilda två nya bolag, ett med ansvar för Tynnered/Frölunda och ett med ansvar för Biskopsgården. Som GP tidigare berättat väntas kommunstyrelsen stoppa förslaget – och Kjell Björkqvist är besviken över att hans partikamrat och övriga allianspolitiker i kommunstyrelsen landat i en annan slutsats än vad samma partier gjort i AB Framtidens styrelse.

– Det är tråkigt, men så är det i politiken ibland, säger han.

”Det blir inte lättare”

Hur bedömer du att det kommer att påverka möjligheterna att nå målet?

ANNONS

– Ingenting är omöjligt. Det går säkert att göra på ett annat sätt, men vi tror att den här modellen hade varit bäst. Blir det på ett annat sätt får vi anpassa oss efter det. Politiken funkar så.

AB Framtiden har jobbat länge med den här strategin. Innebär detta att ni förlorat tid i arbetet med få lyfta de utsatta områdena?

– Ja, det är klart. Det gör inte saken lättare, det måste jag vara ärlig och säga. Men hur mycket svårare det blir vet jag inte. Det får vi titta på.

Terje Johansson, vd för AB Framtiden, står också bakom strategin och säger att det finns en rad starka skäl för en modell med separata bolag i de aktuella områdena

– Det innebär att det blir en stark lokal förankring, starkt lokalt mandat, varje bolag har ett område att ansvara för. Det blir ett väldigt starkt hyresgästinflytande och det är lätt att följa upp ansvaret. Går det bra så vet man vem man ska hissa, blir det utmaningar så vet man vem man ska föra dialogen med, säger han.

LÄS MER:Så ska Göteborg få bort alla utsatta områden – på fem år

En majoritet säger nej

Hur påverkas möjligheterna att nå målet om det inte blir så?

– Vår bedömning är att separata bolag ger de absolut bästa förutsättningarna att nå målet att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden 2025. Men vi kommer att göra vad vi kan för att nå så långt vi kan oavsett vilket beslut som fattas.

ANNONS

Men om det är den bästa modellen så måste väl de andra vara sämre?

– Ja, vår bedömning är att vi har bäst förutsättningar att lyckas med de nya bolagen. Så det är vår bedömning att det påverkar möjligheterna.

Till mötet i kommunstyrelsen har den styrande alliansen och Demokraterna yrkat på att stoppa förslaget att bilda nya bolag. Istället vill man jobba mer med ombildningar för att lyfta områdena.

Även Vänsterpartiet och SD är emot nya bolag. S och MP stödjer AB Framtidens förslag.

LÄS MER:Uppväxt i utsatthet – så vill Leila Ali Elmi lyfta förorten

LÄS MER:AB Framtiden vill lyfta utsatta områden med nya bolag

LÄS MER:Eldsjäl i Lövgärdet sedan 40 år – nu vill Sundemo se satsningar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS