Stora Enso stänger massa- och pappersproduktionen vid två anläggningar. Arkivbild.
Stora Enso stänger massa- och pappersproduktionen vid två anläggningar. Arkivbild. Bild: Stora Enso

Stora Enso stänger – "hård smäll för Borlänge"

Stora Enso lägger ner pappersbruket i Kvarnsveden, Borlänge. 440 jobb försvinner. Beskedet är ytterligare ett i raden för en pressad pappersbransch.
– Det är tragiskt, säger Anders Pettersson, Pappers lokala ordförande.

ANNONS

Den finländsk-svenska skogsindustrijätten Stora Enso stänger massa- och pappersproduktionen vid två anläggningar, ett besked som slog ner som en bomb på tisdagsmorgonen.

Det handlar om bruken i Kvarnsveden i Sverige och Veitsiluoto i Finland och berör totalt 1 110 medarbetare, varav 670 i Finland och 440 i Sverige.

– Det här är en hård smäll för Borlänge. 440 industrijobb – det sägs att varje industrijobb håller ett par till i arbete runtom, säger Jan Boman, ordförande i kommunstyrelsen i Borlänge (S).

Total överraskning

Han berättar att han inte kände till nedläggningen i förväg.

– Nej, jag har ju förstått att pappersindustrin är inne i en strukturkris, och vi har haft löpande dialog om detta med Stora Enso. Men att de skulle lägga ned nu, i april 2021 mitt under en pandemi, det hade jag inte kunnat tro.

ANNONS

Inget från företaget har tytt på någon omedelbar nedläggning.

– Jag blev varse detta några timmar innan det blev officiellt.

Han berättar att kommunen nu ska dra igång arbetet med att försöka ta hand om alla som blir arbetslösa.

– Jag har varit i kontakt med regeringen, både statsministern och arbetsmarknadsministern. Vi måste samordna oss, och fånga upp alla de kompetenta industriarbetarna. Kanske kan vi få någon ersättningsindustri hit.

Kommunen har försökt få andra industrier till Borlänge redan innan beskedet om pappersbruket, berättar han.

Stort företag

Nu finns hopp om exempelvis underleverantörer till batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

Men även andra industrier är välkomna, enligt Jan Boman.

– Vi har ett arbete att göra. Stora Enso är ett Wallenbergföretag, de har tjänat pengar här i Borlänge i 120 år.

En kalldusch förstås, mitt i en pandemikris, konstaterar näringsminister Ibrahim Baylan (S). Han lägger ett tungt ansvar på ett "stort och framgångsrikt företag".

– Företaget måste ta ansvar för de anställda, säger han.

Regeringen kan vara med och stötta, säger han, men vill inte föregripa situationen innan de lokala förhandlingarna är klara.

Sen länge har det funnits en överkapacitet på pappersmarknaden, speciellt tidningspapper eftersom läsandet på papper gått ner kraftigt senaste åren. Och det vet förstås alla som jobbar i branschen, men ändå:

ANNONS

"Inte ens i min vildaste fantasi"

– Det här var verkligen ett dråpslag, möjligtvis stoppa en maskin, men lägga ner helt. Nej, inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro det, säger Anders Pettersson, ordförande för Pappers avdelning 50 Kvarnsveden.

Omkring 300 av de berörda 440 är Pappersmedlemmar, enligt Pettersson, resten är tjänstemän. Enligt den information han har fått ska fabriken stänga under tredje kvartalet.

– Det här är en av de största privata arbetsgivarna i Borlänge, säger Pettersson.

Medelåldern bland arbetarna är hög, över 50, enligt fackordföranden. Visst finns det ett och annat ledigt jobb, bland annat på SSAB, har han sett, men för den stora merparten blir det tufft.

Även andra pappersbruk har gått samma väg. Stängning av pappersfabriker eller omställning till annan verksamhet har kommit slag i slag senaste åren. Häromåret lade bland annat SCA ner papperstillverkningen i Sundsvall och omkring 800 jobb påverkades.

Tappat många

– Sen 1990-talet har vi tappat 2,4 procent av medlemmarna årligen, säger Conny Nilsson, ombudsman på LO-facket Pappers.

Och då handlar det inte om att färre är med i facket, utan om att jobben försvunnit i branschen, enligt Conny Nilsson. I början av 1990-talet hade Pappers omkring 40 000 medlemmar, en siffra som i dag är nere på cirka 14 000.

ANNONS

Men samtidigt som pappersfabrikerna har haft det tungt, har efterfrågan på förpackningsmaterial ökat.

Det är en omvandling av skogsbranschen som pågått ett antal år, men som påskyndats av pandemin, enligt Katrin Heinsoo, analytiker på Skogsindustrierna.

"Enda vi kan göra"

Stora Ensos vd Annica Bresky förklarar på en presskonferens att det inte fanns några alternativ till att stänga hela anläggningarna i Borlänge och Kemi.

Varken att stänga delar, sälja, bygga om till någon annan typ av produktion eller att modernisera har fungerat, enligt Stora Enso.

– Det här är det svåraste besked ett företag kan ge, säger Annica Bresky.

– Detta är det enda vi kan göra.

Hon berättar att de anställda har tagit emot beskedet under morgonen med sorg.

– På båda anläggningarna har det varit stora utmaningar under lång tid, ett decennium. De anställda har gjort allt de kan. Så reaktionen nu är sorg.

Beskedet om att stänga både i Sverige och Finland kommer att förbättra lönsamheten för Stora Enso, förklarar Annica Bresky, och den övriga verksamheten i Sverige och Finland berörs inte.

Efter att de båda pappersbruken stängs kommer Stora Enso att ha cirka 4 700 anställda i Sverige och 5 700 i Finland.

Olle Lindström/TT

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Borlänge

Borlänge kommun har ungefär 52 000 invånare. Kommunen är den största industristaden i Dalarna.

Ungefär 10 000 personer pendlar in till Borlänge från andra kommuner, som Gagnef, Säter. Falun och Leksand.

Borlänge är en gammal industristad, med stora industrier som SSAB, där cirka 1 700 personer arbetar, och Stora Ensos pappersbruk Kvarnsveden, med 440 anställda.

Källa: Jan Boman, Borlänge kommun

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS