Alliansen och Demokraterna säger nej till AB Framtidens planer att bilda nya bolag för att jobba mot utsatta områden. BIlden på kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är tagen under ett besök i Lövgärdet.
Alliansen och Demokraterna säger nej till AB Framtidens planer att bilda nya bolag för att jobba mot utsatta områden. BIlden på kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är tagen under ett besök i Lövgärdet. Bild: Sanna Tedeborg

Framtiden får nej till att bilda nya bolag i förorten

Alliansen och Demokraterna stoppar AB Framtidens planer på att bilda nya bolag, för att jobba med fler utsatta områden enligt Gårdstensmodellen. Istället vill man öka de boendes inflytande genom att öppna för mer ombildningar till bostadsrätter.
– Bara för att det finns ett problem kan vi inte bilda ett nytt bolag, säger Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Den styrande alliansen har beslutat att inget område i Göteborg ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta område 2025. För att nå dit har den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden avsatt 11 miljarder kronor för utveckling och förvaltning av de berörda områdena.

En del i strategin är att man vill att endast ett kommunalt bostadsbolag verkar i var och en av de aktuella områdena. Inspirationen är hämtad från Gårdsten, där Gårdstensbostäder är allmännyttans enda representant.

Vill bilda nya bolag

Konkret innebär det att två nya bolag skulle bildas, ett i Tynnered och ett i Biskopsgården. AB Framtidens styrelse, där partierna finns representerade, har godkänt planen – men i kommunstyrelsen på onsdag kommer det att bli avslag.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande menar att ”en stor omorganisation” skulle stjäla fokus från arbetet med att lyfta områdena.

LÄS MER:AB Framtiden vill lyfta utsatta områden med nya bolag

– Det är inte avgörande om man har ett eller två bolag som verkar i de här områdena. De eventuella samarbetssvårigheter som finns mellan dotterbolagen får man se till att lösa, säger han.

Demokraternas gruppledare Martin Wannholt håller med.

– Vi vill stärka alla vägar för att bryta utanförskapet, men lösningen kan omöjligt vara en fråga om fler kommunala bolag. Tvärtom.

Det krävs samverkan

Han säger att det som krävs är tydlig och fungerande samverkan.

– Vi behöver ett uthålligt och långsiktigt samarbete mellan skola, socialtjänst, polis, skatteverket, kriminalvård, företag, ordningsvakter, arbetsmarknad och stadsutveckling. Med samhällskontrakt och språkutveckling, säger Martin Wannholt.

Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto och andra som följt utvecklingen i det området på nära håll pekar på att den lokala närvaron och att man helt kunnat koncentrera sig på ett område varit framgångsfaktorer.

Axel Josefson menar att det inte krävs separata bolag för att uppnå det.

– Det måste gå att skapa lokal närvaro utan att bilda bolag. Den frågan får AB Framtiden jobba vidare med, så att de kan möta det.

Även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet säger nej till nya bolag, vilket innebär att den linjen har majoritet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill däremot gå på AB Framtidens linje och Jonas Attenius, gruppledare (S), är besviken över att förslaget kommer att röstas ned.

ANNONS

– Om man på riktigt är intresserad av att jobba med att bryta segregationen så är det en avgörande faktor att få till den lokala närvaron. Som man gjort i Gårdsten, vi ser ju att den modellen vi haft där varit framgångsrik, säger han.

"En idétorka utan dess like”

Alliansens och Demokraternas förslag innehåller också ett uppdrag om att öka antalet ombildningar till bostadsrätt i de aktuella områdena.

– Vi tycker att det är oerhört viktigt att skapa blandade boendeformer och ge människor möjligheter att kunna göra boendekarriär. Vi vill också att den nyproduktion som sker i de här områdena ska vara äganderätter, alltså småhus och bostadsrätter, säger Axel Josefson.

Jonas Attenius tycker att det är helt fel väg att gå.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Är det svaret? Är det så man vill bryta utvecklingen i de här områdena? Och dessutom fram till 2025, som de har som målsättning. Det är anmärkningsvärt och fullständigt orealistiskt. Det är en idétorka utan dess like om man går fram med det. Det tyder på att man inte tar frågan på allvar, säger han.

Karin Pleijel (MP) säger att alliansen sviker löftet om att staden inte ska ha några särskilt utsatta områden 2025 i och med att de ”slänger hela strategin i papperskorgen”.

ANNONS

– Gårdstensbostäder har visat att det går att vända utvecklingen. Alliansen skrotar nu ett förslag som hela Sverige har visat intresse för att kopiera. Det har lyfts fram som ett lysande exempel, något som visat resultat – i verkligheten, säger hon.

LÄS MER:Volvo Cars i nytt samarbete för att lyfta Tynnered

LÄS MER:Så ska Göteborg få bort alla utsatta områden – på fem år

LÄS MER:Den stora frågan är hur länge intresset för förorten håller i sig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS