När Göteborg stad lät undersöka innehållet i våra vanliga soppåsar visade det sig att de innehåller sådant som borde ha lagts i kärl för återvinning.
När Göteborg stad lät undersöka innehållet i våra vanliga soppåsar visade det sig att de innehåller sådant som borde ha lagts i kärl för återvinning. Bild: Envir

Detta slänger göteborgarna – fastän de inte borde

Kretslopp- och vatten har analyserat innehållet i vanliga soppåsar från cirka 12 000 hushåll i Göteborg. Resultatet visar att göteborgarna fortfarande slarvar med sopsorteringen men att det sakta går åt rätt håll.

ANNONS
|

Tanken är att de vanliga soporna bara ska bestå av brännbart avfall, som inte är farligt avfall och som inte går att återvinna på annat sätt. Det kan handla om blöjor, tops, gamla gympaskor, torkpapper, vanliga kuvert och dammsugarpåsar.

Vartannat år analyserar Göteborgs stad innehållet i våra vanliga soppåsar som vi slänger i sopnedkastet för att undersöka hur hög andel av innehållet som borde ha gått till återvinning.

Mindre matavfall i påsen

LÄS MER:Klimatsmart återvinning med bokashi

Resultatet från plockanalysen av det så kallade restavfallet för 2020 visar att invånarna fortsatt slänger både matavfall och förpackningar i vanliga soporna. 61 procent av påsarnas innehåll borde istället har hamnat i återvinningen.

ANNONS

Men på en punkt har göteborgarna börjat sortera mer rätt. Jämfört med förra mätningen består påsen av 22 procents matavfall mot tidigare 26 procent.

Det borde vara noll.

Bo von Bahr är ansvarig för plockanalyserna vid Kretslopp- och vatten inom Göteborgs stad.

– Att andelen matavfall i påsen har sjunkit är positivt liksom att tidningar och förpackningar minskat men det borde vara noll, som sagt, säger han.

”Klart bäst i klassen”

LÄS MER:Febe Blohm har fått nog av nedskräpningen

Totalt samlade Kretslopp och vatten in 30 ton soppåsar från cirka 12 000 hushåll under fyra veckor, varav 3 ton skickades för analys hos plockanalysföretaget Envir i Skåne. Lägst andel matavfall i påsarna hade hushållen i Härlanda och Ruddalen.

Bo von Bahr, Kretslopp och vatten. Göteborgs stad.
Bo von Bahr, Kretslopp och vatten. Göteborgs stad. Bild: Göteborgs stad

– Majorna är klart bäst i klassen när det gäller att återvinna matavfall men tyvärr hamnar en del av det i restavfallspåsen ändå där 26 procent av påsen bestod av matavfall, säger Bo von Bahr.

Även hushållen i Tuve och Kungsladugård hade en högre andel av matavfall i sina vanliga soppåsar jämfört med övriga områden. Centrum toppar listan med flest förpackningar där hälften av soppåsen i snitt bestod av plast- och pappersförpackningar. En bidragande orsak är att återvinningsstationerna är förhållandevis få i området.

Minst andel förpackningar i påsen hade hushållen i Tuve och Backa.

LÄS MER:Vanliga misstagen du gör på återvinningen

LÄS MER:Olagligt att inte sopsortera – men göteborgarna syndar

Fakta: Göteborgarnas sopor

Tre ton soporna samlades in från villor, radhus och flerbostadshus i 13 olika områden i Göteborg under förra året.

Soppåsen 2020 bestod i snitt av: (inom parentes 2018 års soppåse)

Matavfall: 22 % (26 %)

Trädgårdsavfall: 3,6 % (3 %)

Tidningar och förpackningar: 35 % (37 %)

Inert material (t.ex. keramik och glas): 6 % (5 %)

Farligt avfall: 0,05 % (0,05%)

El & elektronik: 0,3 % (0,4%)

Övrigt brännbart: 33 % (29 %)

Källa: Kretslopp och vatten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS