Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Ditt ärende är avslutat och kommer att stängas

”Sedan ledningsstrategier från bilindustrin tagit plats inom utbildning, vård och omsorg gäller kvalitetsmåttet genomströmning”, skriver Nanna Gillberg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Har du efter att ha varit i kontakt med myndighetsutövare fått meddelandet ”ditt ärende är avslutat” utan att problemet du kontaktade dem om är löst? Då kan det vara din självpresentation som brustit. Att väcka motpartens intresse för att hjälpa just dig är en viktig uppgift i New Public Management-samhället. Så rannsaka dig själv. Vilken del har du i att de inte ringde tillbaka? Vad kan du göra bättre till nästa gång? Genom att känna till och anpassa dig till de villkor offentliga verksamheter arbetar under kan du påverka hanteringen av ditt ärende och maximera chanserna att få hjälp.

ANNONS

LÄS MER:Vad roligt att vaccinationerna har kommit i gång!

Sedan ledningsstrategier från bilindustrin tagit plats inom utbildning, vård och omsorg gäller kvalitetsmåttet genomströmning. Verksamhetens framgång mäts i antalet avslutade ärenden. Målet när ett ärende öppnas är således att kunna skicka ett autosvar om att ärendet är avslutat. När status ändrats från pågående till avslutat ärende måste du initiera en ny process. Här handlar allt om att ha rätt inställning. Anta utmaningen! Tänk på dig själv som en vara och dem du interagerar med som presumtiva kunder. Hur ska du få dem att vilja köpa det du säljer?

Kom ihåg att läkaren främst sysslar med administration och egentligen inte har tid att träffa patienter. Kommunikationen bör därför ha formen av en hisspitch. Sammanfatta dina tre viktigaste ”take-home messages” och öva framför spegeln.

Undvik yviga gester och andra yttringar som kan få dig att uppfattas som neurotisk och dina symptom som psykosomatiska.

En trovärdig patient har ett – tydligt avgränsat – symptom. En öroninflammation eller en stukad fot är exempel på lämpliga besvär att söka för. Om du har fler än ett symptom, undanhåll alla utom det högst prioriterade tills utredning påbörjats. Undvik att ge läkaren orsak att i journalanteckningar beskriva dina symptom som diffusa.

Leverera din berättelse på ett sätt som harmonierar med gängse bild av en förtroendeingivande person. Undvik yviga gester och andra yttringar som kan få dig att uppfattas som neurotisk och dina symptom som psykosomatiska. Uppträd inte för angeläget eller intensivt, då det kan tolkas som att du är intresserad av starka mediciner och/eller sjukskrivning. Verka inte heller håglös eller uppgiven. Var noga med att uppfattas som en vanlig svensk så att dina besvär inte tolkas som kulturellt betingade. Om det föreslås att dina ryggsmärtor egentligen är en depression, tillbakavisa inte påståendet utan visa samarbetsvilja och nyfikenhet inför idén. Alla tecken på defensiv hållning är belägg för att dina fysiska besvär faktiskt är psykiska.

ANNONS

Till sist: 1. Bli frisk på första behandlingsförsöket. 2. Kom inte tillbaka. 3. Försök inte kontakta någon för en uppföljning. 4. Respektera att ”ditt ärende är avslutat”. 5. Älta inte att du fortfarande har symptom. 6. Välj glädjen och hälsan. 7. Skratta dig frisk.

LÄS MER:Vad menas egentligen med att ”ta konsekvenserna”?

LÄS MER:Jag går utom synhåll på Alla hjärtans dag

Äter: Brynt smör är gott. Men varför har det befordrats till huvudingrediens i varje för-, huvud- och efterrätt?

Läser: Socialrealismjournalistik har under pandemin fått ett nytt favoritobjekt – kändisar. Det är kändisar som tvingats ställa upp i ”Så mycket bättre”, som har träffat en ny kärlek när de köpte tv-bänk på Blocket och en som ”inte blivit bekräftad på över ett år”.

Gör: Undrar hur man märker att en tandkräm är inspirerad av Skandinavien.

Nanna Gillberg är forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hon arbetar med digitalisering, jämställdhet och det gränslösa arbetslivet.

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS