Sverige låg i bottenligan i världen i antal bemannade intensivvårdsplatser per invånare redan innan den katastrofala pandemin slog till och nu bemannas mer än dubbelt så många platser, mycket längre än vad som är långsiktigt hållbart, skriver debattörerna.
Sverige låg i bottenligan i världen i antal bemannade intensivvårdsplatser per invånare redan innan den katastrofala pandemin slog till och nu bemannas mer än dubbelt så många platser, mycket längre än vad som är långsiktigt hållbart, skriver debattörerna. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Renovera inga tak – IVA går på knäna!

Ansvariga må säga att intensivvårdsplatserna räcker och att patientsäkerheten inte är hotad, men vi som arbetar här vet att vi är nära utmattning, skriver bland andra Magnus Snäckestrand, överläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Under tiden som svenskarna njuter av vårhelgerna så pågår dygnetruntvård på landets intensivvårdsavdelningar där det krävs lika stor bemanning alla dagar på året, även under påsk-, midsommar-, julhelgerna och semesterperioderna. Vi har nu under ett års tid kämpat med att upprätthålla så god vård som varit möjligt.

Ansvariga må säga att intensivvårdsplatserna räcker och att patientsäkerheten inte är hotad, men vi som arbetar här vet att vi är nära utmattning.

Sverige låg i bottenligan i världen i antal bemannade intensivvårdsplatser per invånare redan innan den katastrofala pandemin slog till och nu bemannas mer än dubbelt så många platser, mycket längre än vad som är långsiktigt hållbart.

ANNONS

Bristningsgränsen nära

Våra bemanningsluckor fylls av medarbetare som, även om de gör helt fantastiska insatser, inte är vana vid att arbeta i den dynamiska och högteknologiska miljön på en intensivvårdsavdelning. Och nu stundar sannolikt ytterligare en sommar utan tillräcklig vila och sommarsemester. I fjärran väntar också uppdämda operationsköer som kommer att kräva nya uppoffringar av samma personal.

Det är inte svårt att förstå att intensivvårdens kapacitet, vårdkvalitet och patientsäkerhet är tänjd till bristningsgränsen. Det är inte hållbart att fortsätta på det här viset och snart är gränsen nådd när det inte finns någon ork kvar, och vår underbara och kompetenta personal börjar sjukskriva sig eller säga upp sig.

Mitt i denna pågående katastrof försöker vissa rida på pandemin för att främja sina proffstyckarkarriärer genom att ifrågasätta både restriktioner och vaccinationer. Få eller inga av dem har satt sin fot på intensivvården och sett hur medmänniskor lider och ibland avlider i covid-19. Vi har svårt att ta det för något annat än en konstruerad pseudodebatt. Cyniskt och osmakligt!

Tredje vågen är här

Tredje vågen är här. Antalet nyinsjuknande stiger och intensivvårdens medarbetare tvingas återigen vrida ut och in på sig. Hittills har strategin byggt på vaccin som ännu lyser med sin frånvaro. Många kommer tyvärr att hinna få svåra livslånga men eller avlida innan vaccinet hinner påverka antalet svårt sjuka.

ANNONS

Det finns bara två möjliga förklaringar. Antingen är restriktionerna för slappa, eller så efterföljs de för slappt. Det är en delförklaring, men ingen ursäkt, att det utvecklas nya muterade covid-varianter som sprider sig snabbare. Så länge antalet nyinsjuknande stiger så är restriktioner och/eller följsamhet inte tillräckliga för att möta smittan.

Man behöver bara gå till närmaste kafé, mataffär, restaurang, gym, köpcentrum, byggmarknad eller spårvagn. Även om många gjort stora ansträngningar och anpassningar,så räcker det tyvärr inte så länge antalet nyinsjuknade fortsätter att stiga. Alla har nog gjort egna personliga tolkningar av vad som anses vara ett ansvarsfullt beteende, men där är variationerna stora.

Man kan verkligen fråga sig om teoretiskt lagda smittskyddsläkare är den optimala kompetensen att leda kampen mot nästa pandemi.

Att ”det drabbar inte mig som är ung och frisk” kan vi som arbetar i intensivvården intyga inte stämmer. Vi har på nära håll bevittnat även unga och friska medmänniskor som lidit länge och svårt, eller avlidit, i covid-19. Det är en slags rysk roulette, med den extra kryddan att man inte bara riskerar sin egen, utan också andra medmänniskors liv och hälsa.

Planerna på att samhället ska ”öppnas igen” ställer vi oss frågande till. Många av oss har på nära håll sett det ödesdigra resultatet av den världsunikt liberala svenska corona-strategin. Dessa planer skickar helt fel signaler och vittnar antingen om ignorans eller okunskap om den kritiska situationen inom sjukvården.

ANNONS

Ta skidresan nästa år

Man uttrycker ”oro” för den snabba smittökningen, men vidtar inga ytterligare åtgärder för att möta den. Man kan verkligen fråga sig om teoretiskt lagda smittskyddsläkare är den optimala kompetensen att leda kampen mot nästa pandemi.

Vi önskar er alla en skön och lugn(!) vår! Men vi vill också vädja alla att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer till punkt och pricka, även om vi hellre ser att ni tillämpar dem mer strikt än vad som rekommenderas.

Ta också väl hand om er, ta det lugnt i trafiken och med alkoholen, renovera inga tak, vänta med äventyrssporter och ta skidresan och det jämna kalaset nästa år. Tro oss, ni vill inte själva behöva hamna på, eller skicka någon släkting, god vän, granne eller obekant medmänniska till den överbelastade intensivvården!

Magnus Snäckestrand, överläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset

Göran Anderzon, överläkare Norra Älvsborgs sjukhus

Sandra Canbacken, anestesisjuksköterska Södra Älvsborgs sjukhus

Sejal Klingenstierna, överläkare Sjukhusen i väster

Lars-Petter Kiszakiewicz, specialistläkare Skaraborgs sjukhus

Jenny Gustafsson, överläkare Norra Älvsborgs sjukhus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS