Möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar

EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, ser en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och de uppmärksammade blodpropparna. Det meddelade myndigheten på onsdagen. Men myndigheten är också tydlig med att fördelarna med vaccinet överväger nackdelarna. Svenska Läkemedelsverket landar i samma slutsatser.

ANNONS
|

Resultatet presenteras efter noggranna undersökningar från Europeiska läkemedelsmyndighetens medicinsäkerhetskommitté.

EMA påpekar att de möjliga bieffekterna är mycket sällsynta, och att blodpropparna kommer att sättas upp på listan över möjliga bieffekter. Man poängterar också att nyttan med vaccinet fortfarande är större än riskerna.

"Den rapporterade kombinationen av blodproppar och låga nivåer av blodplättar är väldigt sällsynt och de övergripande fördelarna av vaccinet när det gäller att hindra covid-19 väger tyngre än riskerna för biverkningar”, står det i ett pressmeddelande från myndigheten.

Svenska Läkemedelsverket landar i samma slutsats och inga rekommendationer rörande Astra Zenecas vaccin kommer att ändras.

– Det förändrar ingenting i de rekommendationer som vi har sedan den 25 mars, säger Sören Andersson på Folkhälsomyndigheten under en presskonferens som Läkemedelsverket höll med anledning av EMA:s besked.

ANNONS

Två svenska fall av ovanliga biverkningarna

Hittills har de flesta av de rapporterade fallen inträffat bland kvinnor yngre än 60 år, inom två veckor efter vaccineringen, enligt läkemedelsmyndigheten. Men eftersom de identifierade fallen är så pass få har EMA inte kunnat härleda blodpropparna till specifika riskfaktorer som kön, ålder eller tidigare sjukdomshistorik.

– I nuläget är det väldigt svårt att dra några tydligare slutsatser av detta, sa Sabine Straus, som leder medicinsäkerhetskommitteén PRAC, på presskonferensen.

Läkemedelsverket utreder två svenska fall av de ovanliga biverkningarna.

– Det ena är ett dödsfall och det andra har jag inte klart för mig hur utgången ser ut, säger Veronica Arthurson vid Läkemedelsverket.

Fallen har skickats vidare till den europeiska biverkningsdatabasen.

Varje land fattar egna beslut

På onsdagens pressträff sa EMA-chefen Emer Cooke att Astra Zenecas vaccin är effektivt och förhindrar sjukdom, sjukhusvård och död. Hon poängterade dock att varje enskilt land fattar sina egna beslut.

– Nationella beslut om hur vaccinet används optimalt bör ta hänsyn till det rådande pandemiläget i varje land och faktorer såsom sjukhusvården och tillgängligheten av vaccin, sa Emer Cooke vid presskonferensen.

LÄS MER:Så farligt är Astra Zeneca-vaccinet

I mars beslutade Sverige att, som många andra länder, sluta vaccinera personer med doser från Astra Zeneca. Bakgrunden var att Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, först behövde utreda misstänkta allvarliga biverkningar i form av blodpropp i kombination med blödningar. Blodproppar hade upptäckts hos ett antal patienter sedan de har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

ANNONS

Sverige rekommenderar vaccinet till äldre

Framför allt handlade det om så kallade cerebrala venösa sinustromboser, en mycket ovanlig typ av blodpropp i hjärnan som kan resultera i hjärninfarkt eller stroke. Ofta i kombination med låga nivåer av blodplättar, något som kan resultera i blödningar.

På sin hemsida underströk dock EMA att fördelarna som skyddet mot covid-19 som Astra Zenecas vaccin ger, fortfarande övervägde riskerna för biverkningar.

Sedan dess har Sverige börjat rekommendera vaccinet, men bara till personer över 65 år.

I mars publicerade dock Astra Zeneca en egen studie i vilken en oberoende kommitté inte upptäckt någon ökad risk för blodproppar efter användning av vaccinet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS