Maria Sveland och Cissi Wallin gör dokumentär om sexualbrott

SVT:s dokumentärserie om Soran Ismail har väckt starka reaktioner. Två av dem som blev upprörda över att ännu en man som anklagats för sexualbrott får berätta sin historia, är journalisterna och författarna Maria Sveland och Cissi Wallin. De startade en insamling för att kunna göra en egen dokumentär till SVT om ämnet.

ANNONS
|

I mars sände SVT en presskonferens från Göran Lambertz trädgård där toppadvokaten berättade om hur det var att bli anklagad för sexualbrott. I tisdags publicerade sedan SVT en dokumentärserie om Soran Ismail och komikerns berättelse på samma ämne. Kritiken lät inte vänta på sig, om varför det är männens sida av saken som får så stort utrymme.

– Det är ett oproportionerligt fokus i det mediala utrymmet som ges till sexbrottsanklagade mäns känslor och perspektiv på sista tiden, säger författaren och journalisten Maria Sveland.

Insamling på Instagram

Hon har tillsammans med Cissi Wallin valt att starta en insamling för att finansiera en egen dokumentär. På ett dygn samlades över 220 000 kronor in.

ANNONS

– Vi tänker att vi gör samma sak som SVT fast tvärtom. Vi filmar kvinnorna som får berätta om hur det kändes att våga gå till polisen, hur de blev mottagna, hur det kändes när förundersökningen lades ned. I vissa fall har kvinnor själva blivit anmälda och dömda för förtal, det vill vi också lyfta, hur det kan vara att sitta på en sådan rättegång. Det blir så ironiskt, säger Sveland.

Redan nu har flera kvinnor kontaktats för medverkan och om två veckor hoppas man dra igång produktionen. Arbetet med dokumentären går att följa på Instagram.

– Vi håller på för fullt och har en fotograf än så länge och ska ha möte med en producent senare i dag. Tanken är att vara helt transparenta. Vi har ett stort ansvar för alla som donerat och kommer öppet att redovisa budgeten och vart pengarna går under arbetets gång. Vi vill att folk ska få arvode för sitt jobb.

Vad gör ni om SVT inte väljer att visa dokumentären?

– Vi kommer att gå dit och säga att vi anser att de borde sända den. Annars går vi vidare, jag är säker på att någon kommer att vilja visa den för det är unika intervjuer, och många är förbannade där ute, det tyder den här insamlingen på. Om absolut ingen vill visa den så gör vi det själva i någon form, säger Sveland.

ANNONS

LÄS MER:Det är pinsamt med Sorans godhetsposer, nu som då

LÄS MER:Metoos backlash – så blev offren förövare

LÄS MER:Våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz läggs ner

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS