Kritiken mot ”Gift vid första ögonkastet” genom åren

SVT:s dokusåpa ”Gift vid första ögonkastet” har fått halva Sverige att prata om tacos och könsroller. Men serien har också fått hård kritik genom åren, både från tittare, deltagare och experter.

ANNONS
|

Den sjunde säsongen av dokusåpan ”Gift vid första ögonkastet” går snart i mål i SVT och de tre paren ska avgöra om de vill fortsätta vara gifta eller gå skilda vägar efter programmets slut. Dokusåpan, som har en amerikansk förlaga, går ut på att deltagarna möts för första gången vid vigseln och tv-tittarna följer sedan de nygifta under deras första tid som gifta. Deltagarna har matchats ihop med hjälp av ett team av experter.

LÄS MER:”Gift vid första ögonkastet” får oss att prata om klass

Dokusåpan är populär och omdiskuterad, både i sociala medier och i media. Men kritik mot programmet har rasat årligen, både från deltagarna själva och från experter inom området.

ANNONS

Fakta: ”Gift vid första ögonkastet”

Dokusåpan ”Gift vid första ögonkastet” är ett experiment där tre par matchas samman av ett expertteam och gifter sig utan att någonsin tidigare mötts.

Paren lever därefter i ett äktenskap i fyra veckor, för att sedan ta det avgörande beslutet om de ska fortsätta tillsammans.

I år coachas deltagarna av psykoterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt, sexologen Kalle Norwald och psykologen Fredric Bohm.

SVT har sänt sju säsonger av serien, som har en amerikansk förlaga.

Sista avsnittet i pågående säsong sju sänds torsdag 8 april i SVT.

”Förlöjligar äktenskapet”

Den första säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” sändes i SVT hösten 2014. Direkt efter säsongen slut gick flera deltagare ut och kritiserade SVT, som enligt dem skapat medvetna konflikter mellan paren för att skapa bättre TV.

Samtidigt menade psykoterapeuten Eva Rusz i en debatt i Aktuellt att programmet ”förlöjligade äktenskap” och ifrågasatte kompetensen hos de som satt ihop paren.

LÄS MER:Därför ger vi partnern konstiga smeknamn

– Det är fel grundantagande för hur romantisk kärlek byggs upp, dessutom kan deltagarna få problem efter att ha pressats av tv-produktionen till att gifta sig, menade hon.

”Din personlighet klipps sönder”

Inför andra säsongen gick deltagaren Bert Persson ut på sin blogg och varnade andra för att ställa upp i programmet. Han kallade chansen att finna kärlek för ”minimal” och kritiserade klippningen av programmet.

”Din personlighet och sanning kommer klippas sönder för att varje avsnitt ska vara intressant och följa en röd tråd som redaktör och producent styr över”, skrev han i bloggen.

LÄS MER:Proffsen som hjälper folk att bli bättre på dejting

En deltagare som inte nåddes av varningen var golvläggaren Per Rydegård, som ställde upp i säsong 2. Efteråt har Per berättat att han mått så dåligt av sin medverkan, som han kallar för en mardrömsupplevelse, att han tvingats vara sjukskriven från jobbet. Han erbjöds att få hjälp av SVT-experterna från programmet, men tackade nej och kallade dem för "mina bödlar".

ANNONS

– Jag har bett dem att fara åt skogen. Jag vill inte få stöd från dem som har utsatt mig för detta. Det är de fyra experterna som har misslyckats kapitalt. Jag är så arg på dem att jag inte vill se dem igen, sa han till Aftonbladet våren 2016.

Tidigare deltagare krävde – lägg ner programmet

Inför den tredje säsongen skrev sju av de då tolv tidigare deltagarna i programmet ett öppet brev till SVT där de krävde att programmet lades ner. Bland annat menade de att de inte fått ordentligt stöd av SVT och att deras hälsa blivit lidande.

– Jag blev utsatt för hat och hot och fick ha larm. Jag kunde inte gå ut i offentligt under en längre period, sa tidigare deltagaren Ellen Tejle till SVT.

LÄS MER:Därför attraheras du av en viss typ

Efter säsong tre gick också deltagaren Magnus Bergquist ut och pratade om hur mycket näthat han mött sedan han var med. I en sekvens dissade han sin frus skor, vilket fick folk att gå i taket och leta upp honom på sociala medier där de kallade honom för ”gris” och ett ”rövhål” som inte borde få leva.

Vinklats fel – ledde till näthat

Även i den fjärde säsongen gick deltagare ut och kritiserade programmet för att det vinklats orättvist, vilket lett till näthat.

ANNONS

Familjerådgivaren och relationsexperten Sverker Wadstein krävde återigen att SVT skulle lägga ner programmet, eftersom inga av de par som dittills ställt upp fortfarande var gifta och att ”resultatet visar att den tro man har på experters syn på vilka som passar ihop inte stämmer”.

LÄS MER:Så hanterar du en partner med kraftiga humörsvängningar

Även relationsexperten Charlotte Sanders tyckte att det fanns tillräckligt med bevis för att programmet inte gjorde sitt jobb när det kom till kärlek, och att formatet behövde göras om.

”Journalisterna borde veta bättre”

Årets säsong har kritiserats ur flera olika perspektiv. När deltagarna presenterades rasade tittare på sociala medier över att SVT castat identiska deltagare: vita, ljushåriga, medelklass som svåra att skilja åt.

Men i takt med att säsongen sänts har fokus skiftat till medias hantering av programmet. Både programmets experter, tidigare deltagare och SVT:s programansvariga riktade kritik mot hur ”Gift vid första ögonkastet”-deltagarna omskrivits och Christina Hill, ansvarig utgivare på SVT Göteborg, skrev i ett blogginlägg på SVT:

LÄS MER:Sexologens bästa råd för att komma över sitt ex

”Det vi nu ser exempel på i vissa krönikor och artiklar är rena karaktärsmorden, där man kan utsättas för att få sina personlighetsdrag granskade, kritiserade och avfärdade på ytterst godtyckliga grunder”. Hon menade att etablerade medier borde ta större ansvar för hur deltagarna omskrivs.

Även tittarna har kritiserats, bland annat av Kalle Norwald, sexolog och expert i programmet. Han skrev på Instagram att tonen mot deltagarna på internet är hatisk: ”Den typ av kommentarer deltagare får rörande matvanor, kroppsspråk, utseende och personlighet som nu syns i vissa forum gör mig arg och ledsen och är på inga sätt okej.”

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS