Sabbatsbergs närsjukhus i Stockholm.
Sabbatsbergs närsjukhus i Stockholm. Bild: Hasse Holmberg / TT

Möjlighet till snabb vaccinering lockade hundratals äldre

Under helgen fick 750 personer möjlighet att vaccinera sig i Stockholm, när sparade doser av Astra Zenecas vaccin åter kunde börja användas. Något liknande drop in-erbjudande var dock aldrig aktuellt i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Efter ett tio dagar långt uppehåll för att utreda misstänka biverkningar – en kombination av blodproppar och brist på blodplättar – återupptogs vaccinationerna med Astra Zenecas covidvaccin igen förra veckan.

Under tiden som läkemedlet var satt på paus hann ett litet lager byggas upp. Med hjälp av de doserna kunde en mottagning på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm under helgen erbjuda möjlighet för 75-plussare att vaccinera sig utan att först vänta in en kallelse.

LÄS MER:Pfizer: Vårt vaccin är säkert för tonåringar

Ryktet spred sig snabbt och enligt regionen vaccinerades 750 personer under helgen – medan många andra besviket fick lomma hemåt igen.

– Vårdgivaren gjorde under lördagsmorgonen bedömningen att det var få tider bokade trots att de hade vaccin och kapacitet. Då kände man att det fanns en möjlighet att utan trängsel erbjuda drop-in, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm och tillägger att något liknande erbjudande inte är aktuellt igen.

ANNONS

– Vår riktlinje är att ha tidsbokning för att undvika trängsel och smittspridning.

LÄS MER:Ali Harandi: Då bör vi vaccinera även barn mot corona

I Västra Götalandsregionen var det aldrig aktuellt att fördela sparade vaccindoser på ett liknande sätt, meddelar regionens presstjänst.

– Nej, pausen har inte föranlett den typen av åtgärd. Allt Astra-vaccin sattes i så kallad karantän direkt när beslutet om paus kom. Det betyder att det står orört, uppmärkt och i kylförvar under tiden pausen pågick. Vaccinets hållbarhet har inte förorsakat några problem med sedvanlig hantering som inbokning av patienter för vaccinering, skriver man i ett mejl.

LÄS MER:Försenade vaccinationer kostar åtta miljarder i månaden

Tegnell: ”Viktigt att man håller sig till den lilla kretsen”

Genom olika medier har flera personer som fick sin första vaccindos på Sabbatsbergs sjukhus berättat om sina tankar och känslor. Många uttrycker lättnad över att deras liv nu kan återgå till det normala. Vissa pratar om att de nu ska fira påsk med släkten, krama barnbarnen eller anordna party.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock att även personer som fått en första dos, eller båda doserna vaccin, fortsatt ska följa råden om social distansering.

– Vi menar fortfarande att det är viktigt att man håller sig till den lilla kretsen, om det är familjen eller vilken krets är inte det viktiga, utan det är att det är den här bubblan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS

Hur tror du att det påverkar den allmänna moralen att många uttrycker att de nu kan leva som vanligt, medan det inte gäller de som inte har fått några doser?

– Det är förstås ett problem. Men det är väldigt svårt att veta vad vi ska göra åt det. Vi får verkligen hoppas att när vi får de vaccinleveranser vi är lovade att den typen av skillnader i samhället blir så kortvarigt som möjligt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS