Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under tisdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om den pågående coronapandemin.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under tisdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om den pågående coronapandemin. Bild: Janerik Henriksson/TT

Tegnell: Inte hårdare coronaregler i påsk

Coronakurvorna går åt fel håll i Sverige – och i snabb takt. Men några åtstramningar för påsken är inte på gång från Folkhälsomyndigheten, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS

Läget är tufft och smittspridningen är hög på nationell nivå.

– Tyvärr, de två senaste veckorna har vi haft en ganska ordentlig ökning, ungefär 18 procent, säger Tegnell på myndighetens sedvanliga pressträff.

Och dessvärre väntar ytterligare några "tuffa veckor".

– Det är inte hållbart att ligga på den här nivån.

Högre följsamhet

Men under påskloven, som väntar bakom hörnet, kommer Folkhälsomyndigheten inte att fokusera på hårdare restriktioner. I stället är det viktigare att få folk att följa de regler som redan är på plats, anser statsepidemiologen.

– Det är de grundläggande åtgärderna som vi har på plats som är det viktiga. Och vad vi nu behöver är en högre följsamhet – inte att lägga till ytterligare åtgärder på toppen av dem, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Dock börjar nya förhållningsregler för konsthallar, museer, djurparker och temaparker att gälla på torsdag. Det rör sig i korthet om att säkerställa ett maximalt antal besökare, att personalen ska få information om "hygienåtgärder" och att verksamheter som har attraktioner minskar trängseln i samband med kö till attraktionerna.

– Syftet är att möjliggöra besök i dessa verksamheter, säger Tegnell.

– I grunden är det samma regler som för gym, butiker och sportanläggningar.

Nästan en miljon

Vaccinationerna tuffar på, men i en långsam takt. Inte minst på grund av Folkhälsomyndighetens beslut att stoppa vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin. Om de kan återupptas eller inte meddelas på torsdag, enligt Tegnell.

Hittills har nästan en miljon personer fått en dos vaccin i Sverige.

– Vi är på god väg, men det är en bra bit innan vi får effekt på smittspridningen, säger Anders Tegnell.

Fakta: Coronaläget i siffror

Ytterligare 53 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Sammantaget har 758 335 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Totalt 13 315 smittade personer har avlidit men kurvan har stannat av, vilket kopplats till vaccinationerna i äldreomsorgen.

Så här långt har totalt 1 385 975 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

971 736 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar 11,9 procent av den vuxna befolkningen. 414 239 personer har fått två doser, vilket motsvarar 5,1 procent.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS