Bulletins chefredaktör Ivar Arpi och tidningens politiska chefredaktör Alice Teodorescu-Måwe lämnar nu nättidningen, som det stormat kring rejält den senaste tiden.
Bulletins chefredaktör Ivar Arpi och tidningens politiska chefredaktör Alice Teodorescu-Måwe lämnar nu nättidningen, som det stormat kring rejält den senaste tiden. Bild: TT

Många medarbetare och även vd:n lämnar Bulletin

Chefredaktören Ivar Arpi, Alice Teodorescu Måwe och ytterligare fyra medarbetare lämnar Bulletin.
– Någonstans är det nog! säger Ivar Arpi till GP. Även nättidningens vd Pontus Tholin avgår.

ANNONS
|

GP har tidigare rapporterat om konflikten på nättidningen Bulletin, där åsikterna gått isär mellan redaktionen och ägarna om vem som ska kontrollera det redaktionella innehållet.

Det var tidningen Journalisten som i mars avslöjade den maktkamp som pågick. Redaktionsledningen krävde i ett protestbrev till styrelsen att vd:n skulle avgå och att hela bolagsstyrelsen skulle ombildas. I stället lämnar chefredaktören Ivar Arpi och fem andra profilerade skribenter nu Bulletin.

Under måndagen meddelade även Bulletins vd Pontus Tholin att han avgår. 6 april lämnar han sin post, enligt ett meddelande till personalen. Då tar i stället Robert Löfgren över som vd, medan Pontus Tholin återgår till att vara ekonomiskt ansvarig.

ANNONS

LÄS MER:Krisen på Bulletin ännu olöst

I meddelandet till personalen välkomnar vd:n Pontus Tholin redaktionsledningens beslut att säga upp sig:

”Faktum är att vi såväl godtar som välkomnar de uppsägningar som kommit in, då det möjliggör den reboot av Bulletin som både vi, merparten av läsarna och förhoppningsvis alla ni som är kvar önskar realisera”, skriver han enligt branschtidningen Journalisten.

De skribenter som valt att lämna Bulletin är Ivar Arpi, tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare, Alice Teodorescu, politisk chefredaktör, Fredrik Ekelund/Marisol M, kulturchef, Susanna Birgersson, ledarskribent, Nina Lekander, kulturskribent och krönikör och Michael Economou, kulturredaktör.

Anslöt med ”entusiasm” till Bulletin

I ett gemensamt öppet brev på sociala medier skriver de att de anslöt sig till Bulletin med entusiasm, men att de lockades till tidningen med falska löften om vilken tidning majoritetsägarna ville skapa.

De menar också att majoritetsägarna har visat att "de inte respekterar grundlagens mening om vad ansvarigt utgivarskap innebär” samt att den redaktionella integriteten inte respekteras.

LÄS MER:Bråket på Bulletin eskalerar mellan redaktion och ägare

”Även efter att vi lämnar finns ett stort antal duktiga medarbetare kvar på tidningen. Det görs trots allt bra journalistik på Bulletin, men förutsättningarna som ges till journalisterna är usla. Det har majoritetsägarna och styrelsen sett till. Vi önskar våra kollegor som är kvar all lycka. Men detta är vägs ände för oss.”

ANNONS

I studio ett i P1 kallar Pontus Tholin de tidigare medarbetarnas kritik i avskedsbrevet, för ”en blandning av något som skulle kunna låta som halvsanningar – men som på sin höjd är små delsanningar – och flagranta försåtliga fabrikationer”.

Han menar att det funnits delegeringsordning i teamet när det gäller publiceringsansvar, och att konflikten främst rört hur saker ska visas på sajten.

– Det kommer inte att finns någon form av inskränkning i detta, säger han om det ansvariga utgivarskapet i P1.

I Sveriges Radio kommenterar han de nya avhoppen från redaktionen så här:

– Det är ganska välkommet för det går inte att bedriva en verksamhet om de anställda ägnar en väsentlig del av sin tid åt att bråka med arbetsgivarna.

När GP når Bulletins nu avhoppade chefredaktör Ivar Arpi har han redan hunnit ändra sin profil på Twitter till ”arbetssökande”. Omslagsfotot till hans Facebook-sida är nu ett citat ”Take this job and shove it, I ain't working here no more.” (”Ta jobbet och dra dit pepparn växer, jag jobbar inte längre här.”)

Vad var droppen?

– Jag har fått klart för mig att majoritetsägarna Pontus Tholin, Tino Sanandaji och Atta Tarki är totalt olämpliga att leda en tidning. Bulletin står i dag på randen av konkurs på grund av hur de beter sig mot medarbetare och investerare. Någonstans är det nog! De ser på medarbetare som förbrukningsvaror, respekterar inte en ansvarig utgivare-funktion eller chefredaktörens roll. De tvekar inte att att hänga ut enskilda medarbetare både internt, inför personalen, och i media.

ANNONS

– Det går att förlåta människor för personliga tillkortakommanden, men det här är den mest flagranta inkompetens som jag har stött på hittills i mitt liv.

Andra medarbetare väljer att stanna kvar?

– Det får stå för dem, och jag har stor respekt för dem som rekryterats. Många av oss lurades in i det här med falska löften om vad det var för tidning Bulletin skulle bli. Jag är stolt över att ha fått vara en del av nyhetsredaktionen, men många medarbetare och krönikörer har hoppat av och journalister på väg in har dragit sig ur. Det är en ohållbar situation att vara chefredaktör i.

Vad ska du göra nu?

– Det har jag ingen aning om, jag har ingen plan B. Men jag har ändå lärt mig mycket av det här.

LÄS MER:Thomas Gür lämnar Bulletin

En som fortfarande är kvar på Bulletin är den högerliberala krönikören Carolin Dahlman, som tidigare bland annat varit politisk redaktör på Kristianstadsbladet och skrivit böcker och rapporter för Timbro.

– Det är sådant kaos, men jag lägger mig inte i det och har inga kommentarer. Mitt uppdrag är att driva opinion. Jag är krönikör och gör min egen grej.

Så för dig har det fungerat bra att arbeta på Bulletin?

ANNONS

– Jag har haft det toppenbra. Jag trivs bra på jobbet och jag tror fortfarande på Bulletin. Jag kanske är supernaiv men jag hoppas att det löser sig, för Bulletin behövs, säger hon.

GP har sökt majoritetsägarna på Bulletin för kommentarer.

LÄS MER:Haveriet på Bulletin är en del av ett större problem

LÄS MER:Haveriet på Bulletin är en del av ett större problem

LÄS MER:Fin tanke – men hur ska Bulletin tjäna pengar?

Konflikten på Bulletin: Det här har hänt

I slutet av december 2020 lanseras nättidningen Bulletin.

Tidningen grundades av trion Tino Sanandaji, Pontus Tholin och Thomas Gür med Paulina Neuding som chefredaktör. Tidningen beskriver sin ledarsida som ”liberalkonservativ”.

I dag äger Sanandaji, Tholin och Atta Tarki 70 procent av aktierna i Bulletin AB.

I januari avgår Paulina Neuding som chefredaktör. Enligt branschtidningen Journalisten är det för att hon fick ta en ”paus” på direkt uppmaning av Bulletins vd Pontus Tholin. Det efter ett bråk om att vd:n, utan chefredaktörens godkännande, publicerade en krönika som hon sedan avpublicerade.

I februari tar Ivar Arpi över som chefredaktör.

11 dagar senare avslöjar Dagens Nyheter att 20 artiklar på Bulletins sajt var i det närmaste identiska med pressmeddelanden och artiklar från andra medier – utan tydlig avsändare eller källhänvisning.

I slutet av februari skriver delägaren Tino Sanandaji ett öppet inlägg på Facebook där han bland annat menar att plagiaten har berott på en enskild journalist på Bulletin:”en oerfaren journalist med bristfälligt ledarskap” som ”plagierade tiotals artiklar, oavsiktligen men likväl oseriöst och pinsamt”.

9 mars publicerar Journalisten en artikel där det framgår att redaktionsledningen, med Ivar Arpi i spetsen, kräver att företagets vd avgår och bolagsstyrelsen ombildas.

Det publiceras även inspelningar från digitala redaktionsmöten där bland annat Tino Sanandaji och Ivar Arpi höjer rösterna och Alice Teodorescu Måwe säger till styrelseordförande Atta Tarki att ”sluta mutea mig som någon jävla diktator” när han stänger av hennes mikrofon.

18 mars meddelar medgrundaren Thomas Gür att han lämnar Bulletin och kallar det ”en av sina allvarligaste politiska missbedömningar” någonsin.

22 mars meddelar flera ur redaktionsledningen, bland annat Arpi och Teodorescu Måwe, att de lämnar Bulletin.

Samma dag meddelar även vd Pontus Tholin att han lämnar sin post för att återgå till att vara ekonomiskt ansvarig.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS