Våren närmar sig city, som skalden sjöng. Arkivbild.
Våren närmar sig city, som skalden sjöng. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Våren smyger sig på

Det våras som sig bör – igen. På tisdag kan större delen av landet räkna med över tio plusgrader. Värmen till trots, påskfirare i fjällen behöver inte oroa sig för snöbrist.

ANNONS
|

Under söndag kväll och tidigt på måndag rör sig en varmfront med lätt snöfall österut över Norrland. Därefter vrider vinden till väst eller sydväst och skickar mildare luft upp över landet, spår SMHI.

Man kan säga att våren gör ett nytt försök att etablera sig.

– Meteorologiskt kom våren redan i februari över stora delar av landet. Sedan har vi haft ett bakslag på 14 dagar eller så. Våren gjorde ett litet återtåg rent vädermässigt, säger meteorolog Therese Fougman på SMHI till TT.

Hela landet

Den meteorologiska definitionen av vårens ankomst inföll alltså redan förra månaden, då dygnsmedeltemperaturen översteg noll grader mer än sju dygn i följd.

ANNONS

Nästa vecka vankas vårvärme igen.

– Det ser ut att tisdag och onsdag bli upp mot tio grader i stora delar av Norrland också, säger Therese Fougman.

Längre söderut kan 12–13 grader ligga inom räckhåll.

Veckans värme kommer att nagga på snötäcket. Fast inte mer än så i till exempel Västerbottens inre kustland som ännu har cirka 75 centimeter snö.

– Visst, det kommer nog att packas ihop och smälta en del, men där det ligger så mycket snö kommer det fortfarande att finnas, säger Therese Fougman.

Dag och natt

I fjällkedjan blir det inte lika varmt och påskfirare som ska dit kan räkna med snötillgång.

– Många anläggningar i Dalafjällen och vidare norrut har konstsnö förutom den natursnö som finns. Så även om snön försvinner i skogen ligger den kvar i backar och så, påpekar Therese Fougman.

På lördag infaller vårdagjämningen. Den har ingen egentlig meteorologisk betydelse, utan berättar bara att då blir dagen lika lång som natten över hela jorden.

Dagjämningarna inträffar mellan vinter- och sommarsolstånden och innebär att dag och natt är ungefär lika långa. Meteorologiskt sett har varken vårdagjämningen eller höstdagjämningen någon direkt betydelse.

Vårdagjämningen inträffar det ögonblick då solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut.

På grund av skottårscykeln samt det faktum att vi har olika tidszoner på jordklotet varierar tidpunkten för vårdagjämningen. I Sverige kommer vårdagjämningen alltid att infalla den 20 mars under många år framöver. Men skottåret 2048 infaller vårdagjämningen strax före midnatt den 19 mars.

Vid vårdagjämningen har våren normalt nått upp till i höjd med Mälardalen. I nordvästligaste Norrland dröjer vårens normala ankomst till början av maj. Detta enligt den ännu gällande klimatologiska normalperioden 1961–1990.

Vid dagjämningarna är dagarna ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid höstdagjämningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS