Sofi Warenfalk var med i ”Sveriges mästerkock” 2020. Nu driver hon Dravel matbar, en restaurang i hennes lägenhet. Den 26 mars är det premiär för take away med färdiglagade lunchpaket som hämtas genom hennes köksfönster varje fredag.
Sofi Warenfalk var med i ”Sveriges mästerkock” 2020. Nu driver hon Dravel matbar, en restaurang i hennes lägenhet. Den 26 mars är det premiär för take away med färdiglagade lunchpaket som hämtas genom hennes köksfönster varje fredag. Bild: Linn Bergbrant

Sofi Warenfalk driver en restaurang i sitt vardagsrum

Dravel matbar är en hemmarestaurang med gourmetmat. I köket står den självlärda kocken Sofi Warenfalk, som nu börjar leverera lunchlådor genom sitt köksfönster.
– Just nu funderar jag på hur den första lunchen ska komponeras. Jag kan vakna mitt i natten och tänka på vilka fem sätt man kan servera jordärtskocka på.

ANNONS
|

Under pandemin har det hänt mycket. Sedan flera av oss blivit strandade hemma har många skaffat hund, börjat påta mer i trädgården och för vissa har intresset för matlagning väckts på allvar, något som inte minst märkts av i sociala medier.

– Det har fullkomligt exploderat. Det poppar upp konton till höger och vänster. Jag tror att det säkert är kopplat till pandemin, att man är hemma mer och vill laga den mat som man kanske annars kan få på restaurang. Så började delvis mitt intresse, jag åt ofta på fina restauranger och genom det ville jag också lära mig hur man lagar den maten själv, säger Sofi Warenfalk, hemmakocken som driver Dravel matbar, namnet på både ett konto på Instagram och en restaurang placerad i den egna lägenheten.

ANNONS

Driver restaurang i lägenheten på 50 kvadrat

Redan innan folk tvingades in i hemmets djupaste vrår var det just den platsen som blev Sofi Warenfalks spelplan. Det ständigt närvarande intresset för att komponera oväntade ingredienser i sin matlagning ledde den självlärda kocken in på idén att skapa något ännu mer oväntat – en restaurang i vardagsrummet.

– Det är en liten och mysig miljö där vi har sittplats för omkring sju personer. Lokalen är vår lägenhet och man bokar in sig och träffar andra människor med ett intresse för mat. Jag lagar all mat och min sambo sköter allt annat runt omkring.

LÄS MER:Tacokiosken som tar Majorna med storm

Sofi Warenfalks hemmarestaurang Dravel matbar grundades hösten 2019. Sedan ett år tillbaka har restriktionerna styrt verksamhetens öppettider och just nu ligger chansen att boka ett bord på paus. Nu satsar hon i stället på take away, i form av lunchpaket som levereras genom hennes köksfönster.
Sofi Warenfalks hemmarestaurang Dravel matbar grundades hösten 2019. Sedan ett år tillbaka har restriktionerna styrt verksamhetens öppettider och just nu ligger chansen att boka ett bord på paus. Nu satsar hon i stället på take away, i form av lunchpaket som levereras genom hennes köksfönster. Bild: William Blom

Sofi Warenfalk

Bor: Hisingen.

Aktuell: Var med i ”Sveriges mästerkock” 2020. Driver Dravel matbar, en restaurang i hennes lägenhet. 26 mars är det premiär för take away med färdiglagade lunchpaket som kan hämtas genom hennes köksfönster varje fredag. För mer information om öppettider och menyer, se @sofis_dravel på Instagram.

Lägenheten är 50 kvadratmeter stor och man kommer rakt in i en hall som sedan blir kök och vardagsrum i en öppen planlösning.

– Så miljön är lite tokig och man är som gäst delaktig i allting, man ser mig tillreda rätterna och det blir väldigt intimt. Jag tror att gäster inte riktigt vet vad de ska vänta sig och det kan nog bli lite surrealistiskt, men det känns som att folk tycker att det är roligt. Man är ju i upplevelsen på ett annat sätt.

Dravel grundades hösten 2019 och flera gäster hann då uppleva den ovanliga restaurangen. Men sedan ett år tillbaka har restriktionerna styrt verksamhetens öppettider och just nu ligger chansen att boka ett bord på paus. Den senaste satsningen för Dravel gör det dock återigen möjligt att prova Warenfalks rätter – den här gången genom matpaket som levereras via köksfönstret.

ANNONS

– På fredagar blir det take away i Kvillebäcken för de som vill ha en lite lyxigare lunch. Jag kommer att göra färdiglagade matpaket som kan skickas ut genom fönstret för vi bor i bottenplan.

Från och med 26 mars går det varje fredag att ta del av Sofis mat genom att föranmäla att man vill ha ett lunchpaket. En vecka innan går hon ut med information om vilka rätter som är aktuella.

LÄS MER:Gänget bakom Little meats öppnar ny restaurang i Linné

Sofi Warenfalk har alltid älskat att laga mat och är helt självlärd som kock. ”Jag vaknar liksom mitt i natten och tänker på vilka fem sätt man kan servera jord­ärtskocka på, det kokar i huvudet hela tiden.”
Sofi Warenfalk har alltid älskat att laga mat och är helt självlärd som kock. ”Jag vaknar liksom mitt i natten och tänker på vilka fem sätt man kan servera jord­ärtskocka på, det kokar i huvudet hela tiden.” Bild: Sofi Warenfalk

LÄS MER:Restauranger i Göteborg: Mexikansk cochinita pibil i Lunden

Inspireras av andra restauranger och matkonton

För Sofi Warenfalk ligger fokus i matlagningen på att ha roligt och att våga testa nytt. Hon lagar inga vanliga rätter i linje med husmanskost utan riktar sig till personer som vill ha en annorlunda matupplevelse.

– De som kommer till oss är ofta intresserade av mat, och eftersom det är så liten yta blir det ofta nya möten mellan personer vilket är lite grejen också. Jag lagar mat som innehåller många små saker på tallriken. Det är visuellt och olika texturer och smaker, det händer nåt för alla sinnen.

Det känns som det nya sättet att tänka på kring matlagning, att man inte gör antingen vegetariskt eller kött, det är bara mat, men med ett vidgat synsätt om vad som är rätt och fel.

Inspirationen kommer ofta från andra restauranger, som några favoriter nämns Hantverket och Lilla Ego i Stockholm samt Koka i Göteborg. Även i sociala medier finns en uppsjö av inspirerande matkonton som fokuserar på mat i olika former och där nya idéer kan komma till liv. Själv gillar hon dock inte att lägga upp just recept på sin Instagram utan vill hellre prata om olika kombinationer och lekfullhet.

ANNONS

– Det bästa jag vet är när huvudsaken på tallriken får vara en råvara som potatis och ändå görs det superintressant. Det kan dyka upp lyxigare ingredienser som tryffel eller en hummerstjärt, men inte som bärande komponenter. Det känns som det nya sättet att tänka på kring matlagning, att man inte gör antingen vegetariskt eller kött, det är bara mat, men med ett vidgat synsätt om vad som är rätt och fel.

Det menar hon märks tydligt i den nya tiden med sociala medier, att samtalet öppnas upp när allt fler bryr sig och kan mer.

– Som Stefan Ekengren, en kock som är ödmjuk och på ett snällt och bjussigt sätt pratar om hur han gör mat vilket bjuder in fler än bara kockar.

Tre ställen som inspirerar Sofi i matlagningen

Saluhallen: ”Man kan bygga rätter utifrån exempelvis dragon och utgå från kryddan och sedan gå runt där inne och leta fram resten av komponenterna.

Fram Ekolivs i Haga: ”Här kan man handla i lösvikt och utan förpackningar. Jag kan gå in och hitta en jättefin rödbeta om det är just det jag behöver.

Odlingslotten: ”Jag har precis skaffat en odlingslåda vid Jubileumsparken där jag ska försöka odla saker som är svåra att hitta i butiker. Som mizuna, en speciell typ av salladskål från Japan eller gamla kulturarvsväxter som palmkål.

LÄS MER:Restauranger i Göteborg: Här är stans bästa maträtter

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS