Väljarna har tagit emot L:s besked med en gäspning

En vecka har gått sedan Nyamko Sabuni lämnade sitt besked om Liberalernas framtid. Men väljarna bryr sig inte. Partiet är fast en bra bit under spärren till riksdagen i GP/Sifo för mars – och det finns fler småpartier som har det besvärligt just nu.

ANNONS
|

Under den senaste veckan har Liberalerna fortsatt göra det Liberalerna har gjort sedan det gick upp för dem att valet 2018 inte sammanfallit med deras önskedrömmar: ägnat sig åt infekterade falangstrider och försökt kraftsamla för att driva igenom sin linje.

Väljarna har hittills svarat med en gäspning: 2,9 procent skulle rösta på partiet i dag – när Sabunifalangen har kopplat greppet. Det är ganska exakt lika många som hade röstat på partiet för en månad sedan när – ja, när det var något mer oklart vilken falang som skulle styra skutan framåt.

Inga glädjevolter

En välvillig tolkning skulle kunna vara att väljarna med spänt intresse följer de interna processerna beredda att återvända till Liberalerna så fort Nyamko Sabuni förankrat sin linje även i partirådet. En mer krass tolkning är att väljarna i vart fall inte slår glädjevolter över förra veckans besked.

ANNONS

Det troliga är att en svår period väntar oavsett vilken falang som tar hem spelet.

För vad händer efter partirådet, om partiledaren får som hon vill?

Moderaterna och Kristdemokraterna har kommit ganska långt i sin process för att närma sig Sverigedemokraterna – det visade inte minst GP-intervjun med Ulf Kristersson från tidigare i dag, där M-ledaren öppnade för såväl skriftliga avtal med SD som SD-tjänstemän i regeringskansliet.

Hur lätt blir det för Nyamko Sabuni att komma in och ta på sig rollen som grindvakt mot, för Liberalerna, oacceptabla inslag i politiken med sina tre procent i ryggen? När övriga partier hunnit prata ihop sig i drygt ett år – och när det är hon själv som kommer och frågar om hon är välkommen i sällskapet?

Ja, det återstår verkligen att se.

Fler har problem

Och om den andra falangen lyckas slå tillbaka?

Då kan vi nog vänta oss att Nyamko Sabuni avgår och kanske att ytterligare några partitoppar tackar för sig.

Liberalerna är inte det enda av riksdagens mindre partier som har stora problem för närvarande.

• För Miljöpartiet är dock mätningen roligare än på länge. Partiet klarar sig i och för sig med knapp nöd över spärren och landar på 4,2 procent – men det är trots allt en signifikant uppgång sedan förra mätningen. Kanske är det en effekt av ett nytt språkrör som har ett mer direkt tilltal och en bättre förmåga att göra sig förstådd.

ANNONS

Svårt läge för KD

• För Kristdemokraterna är det däremot fortsatt lika tungt. Och sedan förra mätningen har partiledaren drabbats av ett par hårda bakslag som kan drabba partiet framåt. Ebba Busch lyckades inte nå förlikning i den omskrivna husaffären. Nu dröjer ett avgörande ända fram till i höst. Dessutom har en förundersökning mot henne, för förtal, inletts efter ett Facebookinlägg kopplat till samma affär.

Med stöd av 4,4 procent av väljarna hade nog partiet helst sett att partiledaren kunna fokusera helt på politik under de kommande månaderna.

Kristdemokraternas fall i opinionen är dessutom ett nyttig påminnelse för Liberalerna om att det inte räcker att säga att man vill se Ulf Kristersson som statsminister och att man kan tänka sig att samarbeta med SD för att siffrorna ska få ett lyft.

Tre tendenser

Unga väljer V och C

Vänsterpartiet och Centerpartiet är populära val bland förstagångsväljarna. V noterar 14,3 och C 12,3 – alltså betydligt mer än i alla åldersgrupper.

Unga väljer inte S och SD

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de som ligger sämst till bland förstagångsväljarna jämfört med totalsiffran för partierna. 20,5 för S och 11,5 för SD är siffrorna i den väljargruppen.

De stora har blivit större

De två stora partierna – S och M – är de som har växt mest under det senaste året. M har växt med 4,9 procentenheter sedan i mars 2020 och S med 3,4 procentenheter. Störst tapp (-3,7) står SD för.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS