Grönt ljus för nytt vaccin

EU:s läkemedelsmyndighet ger tummen upp för det så kallade Janssenvaccinet vilket enbart kräver en dos för skydda mot covid-19, enligt pressmeddelande från EMA.

ANNONS
|

EU har sedan i december granskat coronavaccinet framtaget av nederländska Janssen, dotterbolag till läkemedelsjätten Johnson & Johnson.

Nu ger unionen via läkemedelsmyndigheten EMA, och i förlängningen Sverige, det så kallade Janssenvaccinet grönt ljus, enligt ett pressmeddelande.

Kommissionen godkände senare under dagen formellt vaccinet.

Det innebär att EU nu har 4 godkända vaccin mot covid-19. EU-kommissionen har redan avtalat om att få köpa 200 miljoner doser av Johnson & Johnson. Och har därutöver möjligheten att köpa ytterligare 200 miljoner doser av Janssenvaccinet framöver.

”Med det här positiva yttrandet har myndigheter runt om i Europa ytterligare ett alternativ i kampen mot pandemin och i skyddet deras invånares liv och hälsa”, kommenterar Emer Cooke, EMA:s verkställande direktör i pressmeddelandet.

ANNONS

Vaccinet har en skyddseffekt på 67 procent

Det nya vaccinet skyddar personer som är 18 år eller äldre mot covid-19, enligt en resultaten från en klinisk studie uppger EMA i pressmeddelandet.

Studien omfattar 44 000 personer från USA, Sydafrika och Latinamerika och enligt den ger en enkeldos av vaccinet en 67-procentig skyddseffekt.

Enligt läkemedelsmyndigheten EMA ger Janssens vaccin vanligtvis milda eller måttliga biverkningar som släpper ett par dagar efter vaccinationen. De vanligaste är muskelsmärta, illamående, huvudvärk, trötthet och värk där injektionen gjorts.

LÄS MER:Tiotusentals doser coronavaccin på väg till 85+ i Västra Götaland

LÄS MER:Allmänheten i Västra Götaland kan få vaccin genom jobbet

En som följt framtagningen av Janssens vaccin är Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet. Enligt honom pekar studierna på att vaccinet också skyddar mot de sydafrikanska och brasilianska virusvarianterna.

– Studier pekar på att vaccinet fungerar, men med lägre effektivitet, precis som de andra vaccinen, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet till TT.

EMA nämner dock inget om skyddseffekten mot dessa varianter av covid-19 i sitt pressmeddelande.

Färdigvaccinerad med en dos av Janssens behandling

Den största skillnaden mellan Janssens godkända vaccinkandidat och exempelvis Astra Zenecas är att enbart en dos räcker för att läkemedlet ska skydda mot covid-19.

– Man hade säkert kunnat få fram liknande resultat med de andra vaccinen om tillverkarna hade fokuserat på det. Men att få ett riktigt bra skydd har varit prioriterat. Janssens strategi har varit ett vaccin som ges med en dos även om det tar längre tid att utveckla, och det har det också gjort jämfört med de andra, säger Ali Mirazimi till TT.

ANNONS

Då förväntas Janssens vaccin levereras till Sverige

Svenskarna kan dock räkna med att få vänta innan de får tillgång till en-dos-vaccinet. Produktionsbegränsningar hos Janssen innebär att en första leverans av det nya läkemedlet kan komma i mitten av april, enligt Folkhälsomyndighetens prognos. Initialt handlar det om närmare 230 000 doser.

– De har flaggat för att vi inte får någon leverans förrän mitten av april, och de har också flaggat för att vi får mindre i april, mer i maj och sedan väldigt mycket i juni. Vi har tagit höjd för det, sade den nationelle vaccinsamordnaren Richard Bergström på en pressträff på onsdagen.

Fakta: Janssenvaccinet

Vaccinet kommer från nederländska Janssen som är dotterbolag till den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson.

Det så kallade Janssenvaccinet tillverkas genom en specifik typ av ett adenovirus. Vaccinet använder viruset för att leverera en bit dna som i sin tur används för att tillverka spikeprotein.

Sars-cov-2 använder sig av spikeproteinet för att binda till cellerna. Med vaccinet kan kroppen tillfälligt själv bilda proteinet, som inte orsakar sjukdom, men får immunförsvaret att lära sig hur man försvarar sig mot den, vilket därmed ger ett skydd mot sars-cov-2.

Själva adenoviruset som används är modifierat för att inte reproducera sig i kroppen och orsaka sjukdom.

Källor: FDA.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS