Victoria Greve skriver om hur tiden sprungit förbi ett av Sveriges äldsta communities.
Victoria Greve skriver om hur tiden sprungit förbi ett av Sveriges äldsta communities. Bild: Robin Aron

Mötesplatsen blev tillhåll för fula gubbar

En gång i tiden var Qruiser en viktig mötesplats för människor på jakt efter kärlek, sex och gemenskap. Men GP:s granskning om hur män använder sajten för kontakt med minderåriga visar att tiden har sprungit förbi ett av Sveriges äldsta internetcommunitys.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Qruiser är förmodligen det äldsta svenska internetcommunityt som fortfarande finns kvar. Till skillnad från generationskamrater som Skunk, Helgon.net och Lunarstorm som vittrat ihop till internets ruiner använder omkring 70 000 medlemmar fortfarande sajten.

Redan då var gränssnittet användarovänligt, men forumet åtråvärt. Så åtråvärt att man fick sitta och uppdatera webbläsaren för att släppas in efter den obligatoriska kötiden och kunna läsa sina nya meddelanden, eller betala för ett guldmedlemskap och gå före i kön.

Jag kommer ihåg hur det var att vara tjugotvå, att vänta på att den där halvtimmen skulle gå så jag kunde komma in och stalka min dåvarande flickvän, läsa hennes nätdagbok och se vilka som skrivit i hennes gästbok. Stalka var det ja, men också att prova sin egen identitet. Knyta band med en större värld.

ANNONS

LÄS MER:Att ha en gaydar är en överlevnadsstrategi

Namnet är en blinkning till underjordisk gaykultur. Män som cruisar i parker i brist på accepterade, öppna mötesplatser för att träffa andra män att ha sex med, eller mer. Finna kärlek, kanske vänner. Qruiser som community liknade det. Ett hemligt rum för att möta likasinnade, oavsett vem du är och vad du åtrår. Författaren Kristofer Folkhammar skrev om det i sin essä från i vintras (GP 28/12-20), om att kanalisera sin längtan genom den stationära datorn hemma i rummet på Hisingen – att bli till som bög på Qruiser, träffa sina första pojkvänner och äldsta bögpolare.

Men också om hur communityt också var en plats för hierarkier, och råa, hatiska samtal i klubbarna som var så lätta att starta.

De senaste åren har Qruiser mest uppmärksammats i mediegranskningar. Redan 2006 ganskade Fria tidningen hur barnpornografi spreds av medlemmarna på communityt. 2019 granskade Svenska Dagbladet vuxna som söker sex med barn på nätet. Qruiser stängde då av 40 medlemmar som kontaktat SvD:s fiktiva 14-åriga användare David i jakt på sex. Då införde Qruiser också åldersgränser som gör att medlemmar som är fem år äldre än användare under 18 år inte kan ta kontakt.

LÄS MER:Här konfronterar GP läraren: ”Jag är ingen ful gubbe”

LÄS MER:Så lockas barn till kontroversiella sajten: ”Strippa för att bli rik!”

När GP:s reportrar Fanny Wijk och Michael Verdicchio nu kartlägger hur barn lockas att sälja nakenbilder på sig själva och registrerar konton på flera communities sticker Qruiser ut på nytt. Ett 15-tal svenska kvinnor och transpersoner som GP har intervjuat, som har egna erfarenheter av barnsexhandel och prostitution berättar att de först introducerades för att sälja sexuellt material på Qruiser. De fejkade 16-åriga profilerna reportrarna skapar får också hundratals besök och ”buffar” från kontaktsökande män, bara minuter efter att kontona skapas. "Ida” och ”Adam” får mängder av förslag om att träffas, eller sälja sexuella tjänster.

ANNONS

Reportrarnas konton stängdes ned efter ett dygn. Men männens konton finns kvar.

Reportrarnas konton stängdes ned efter ett dygn. Men männens konton finns kvar. Jag lider med de ansvariga bakom sajten som kämpar med att hålla rent och efterhålla regler. Qruiser har varit ett viktigt forum, men det är tydligt att tiden har sprungit ifrån på flera sätt.

I dag hittar hbtq-personer vänner och sammanhang via Instagramkonton, och Facebookgrupper. Dejtandet kan ske genom globala appar som Tinder, Grindr och Lex. Om det fortfarande går att likna Qruiser vid en hemlig park för möten är den numera överfull av fula gubbar.

Läs fler texter av Victoria Greve

LÄS MER:Spotify har förstört min musiksmak

LÄS MER:När festen tar slut

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS