De flyttar in på Säve flygplats – experimenten ska göra Sverige bäst

Miljardprojektet Seel, som ska göra Sverige till världsledande inom elektriska fordon, flyttar nu in på Säve flygplats. Det meddelar bland andra Chalmers, Rise och markägaren Castellum.

ANNONS
|

Mittemot flygplatsterminalen i Säve påbörjas nu bygget av Sveriges största forskningsanläggning för el- och laddfordon – Seel. Eller Swedish Electric Transport Laboratory som miljardprojektet också heter, sjösatt 2017 av Chalmers, forskningsinstitutet Rise, regeringen och merparten av den svenska fordonsindustrin.

LÄS MER:Castellum köper ut Serneke ur Säve flygplats för 300 miljoner kronor i förtid

LÄS MER:Starkt Castellum höjer utdelningen och storsatsar på Säve flygplats

Den mellan 13 000-15 000 kvadratmeter stora experimentverkstaden i Säve kommer blir den största av projektets tre anläggningar, de andra belägna i Borås och Nykvarn.

Säve flygplats blir testbädd för elbilar, bussar, elflyg och fartyg

Förutom tester av elektriska bilar, lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner väntas Säve flygplats också bli skådeplats för experiment av framtidens elflyg- och fartyg, enligt projektledarna Chalmers och det statliga forskningsinstitutet Rise som nu tar de första spadtagen på Hisingen. Utveckling av batterier är ytterligare ett exempel på forskningen som planeras vid Säve flygplats.

ANNONS

Markägaren Castellum och bolagets vd Henrik Saxborn är nöjd med att kunna presentera sin nya hyresgäst.

– Vi har gått och väntat på att få berätta om det här för vi har jobbat stenhårt med att få testbädden av hållbar mobilitet, både i luft och på land till Säve, säger Henrik Saxborn till GP.

LÄS MER:Så mycket tjänade Serneke på Säve

För Castellum innebär avtalet med Seel en investering på 300 miljoner kronor och planen är att börja bygga inom kort. Inte ens Henrik Saxborn kan undgå att fantisera om experimenten som anläggningen kan väntas medföra.

– Det är spännande, bilden som jag har framför mig är att vi tillsammans med fordonsindustrin i väst skapar en yta där vi på riktigt kan koppla ihop exempelvis drönare med något som går på vägen och med något som går på landningsbanan, säger han.

Anläggningarna kan göra Sverige bäst i världen på elektromobilitet

Med anläggningarna på Hisingen, i Borås och i Nykvarn har Sverige chansen att bli världsledande, enligt Rise vd Pia Sandvik.

– Seel kommer stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft och bidra till att Sverige fortsätter att ligga i framkant när det gäller innovation inom transportsektorn. Seel har mycket goda förutsättningar att bli en världsledande testbädd för elektromobilitet och kommer att ta en viktig roll för fordonsindustrins omställningsarbete, säger Pia Sandvik, vd Rise.

ANNONS

Anläggningen i Säve väntas stå färdigt våren 2023.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS