Militäroffensiv i Myanmar – hela byar har tömts på folk

Med omvärldens blickar riktade mot kuppen har militären trappat upp sina attacker mot minoritetsfolk i östra Myanmar. Tusentals befinner sig just nu på flykt undan granaterna i Karenstaten.
– Barnen försöker göra sina läxor bland bambuträden, säger en hjälparbetare på plats.

ANNONS
|

Samtidigt som hundratusentals människor demonstrerat mot militärkuppen i Myanmar under de senaste veckorna, har militären trappat upp sina väpnade attacker mot minoritetsbefolkningen i landets östra delar.

Enligt hjälporganisationer på plats har Myanmars armé drabbat samman med Karenfolkets nationella befrielsearmé (KNLA) samt beskjutit byar med granater. Omkring 6000 människor befinner sig nu på flykt och ett tiotal byar har helt tömts på folk. En majoritet av flyktingarna har sökt skydd i djungeln, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, UNOCHA.

David Eubank, grundare av hjälporganisationen Free Burma Rangers, är på plats i norra Karenstaten och säger till GP att attackerna ökat sedan kuppen och att läget är allvarligt för människorna på flykt.

ANNONS

– De sover på marken i djungeln. Barnen här försöker göra sina läxor bland bambuträden. Det sprids mycket sjukdomar som dysenteri på grund av bristande sanitet, vår sjukvårdspersonal gör vad de kan för att hjälpa dem, säger han.

Att de här attackerna sker nu är ingen slump, tror Paul Sein Twa från organisationen Karen Peace Support Network, med bas i Thailand.

– Som ett led i kuppen vill militären också säkerställa sin kontroll över de etniska minoritetsområdena, säger han.

LÄS MER:Kravallpolis hotar demonstranter i Myanmar

Riskerar påverka skörden

Om striderna fortsätter riskerar också den kommande odlingssäsongen att gå förlorad.

– Det här är den tid då jordbrukarna egentligen skulle plöja sina åkrar och förbereda sig för den kommande regnperioden. Nu när de inte kan göra det riskerar de att gå miste om hela skörden, säger Paul Sein Twa.

Flera organisationer som representerar Karenfolket har vädjat till det internationella samfundet om hjälp. ”Myanmars militär har begått krigsbrott och brott mot mänskligheten under så lång tid. Vi upprepar vår vädjan till FN:s generalsekreterare att utöva påtryckningar på regimen i Myanmar för att få stopp på dess övergrepp i Karenfolkets områden” skriver Nan Kyi Aye, ordförande för European Karen Network, i ett uttalande nu i helgen.

LÄS MER:Myanmars influencers skrämmer militärjuntan

Över 70 år av inbördeskrig

Inbördeskriget i Myanmar är ett av världens längsta. I Karenstaten har strider härjat från och till sedan 1949, men 2012 slöts ett bilateralt avtal om eldupphör mellan militären och Karenfolkets politiska organisation Karen National Union (KNU). KNU undertecknade även 2015 ett nationellt eldupphöravtal med Myanmars regering.

ANNONS

Strider pågår även på andra håll i landet. I år är det tio år sedan konflikten på nytt bröt ut i Kachinstaten i norra Myanmar, där över 100 000 människor lever i läger för internflyktingar i dagsläget. Militären begränsar sedan flera år tillbaka humanitära hjälporganisationers tillträde till dessa läger.

David Eubank från Free Burma Rangers, som arbetat länge i Myanmars konfliktområden, säger att riktig fred är en förutsättning för att landet ska kunna utvecklas.

– De här krigen har pågått i över 70 år nu. Om omvärlden nu vill hjälpa Myanmar så handlar det inte bara om att återställa demokratin, man måste också lösa frågan om de etniska minoriteternas rättigheter.

LÄS MER:Myanmars ledare fängslad på okänd ort

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS