Därför har Stadsteatern blivit grön efter renoveringen

Den som går förbi Stadsteatern i Göteborg kanske ser något annorlunda. Efter renoveringen har den blivit grön.
– Det här har varit vår målsättning. Sedan är den här lite speciell, i och med att den är väldigt grön, säger Louise Martinsson, projektledare på Higab.

ANNONS
|

I maj 2020 drog renoveringen av Stadsteatern på Götaplatsen igång.

Lilla scen byggs om med ny foajé, ett av teaterhusets gamla förråd blir till restaurang, och det blir ett nytt våningsplan.

Även fasaden renoveras. Men här har något hänt. Den som stannar upp en stund kan se att fogarna mellan det gula teglet blivit gröna.

Det är inte ett misstag, eller något som är tänkt att gulna med tiden, utan en återgång till hur det såg ut när stadsteatern byggdes.

– Det är originalfärgen på fogen. Vi har återgått till att färgsätta med kromoxid som får det gröna pigmentet som det var ursprungligen, säger Louise Martinsson, projektledare på Higab.

ANNONS

LÄS MER:Siesjös kritik mot nybyggda lägenheterna i Bostad 2021

LÄS MER:Striden om Nya Konst rasar vidare – arkitekter slår tillbaka

”Väldigt grönt”

Eftersom huset är ett byggnadsminne, renoverar och restaurerar de varsamt, och använder traditionella metoder och material, och återgår till ursprunget på den här typen av byggnader.

– Det här kändes helt rätt, sedan är det väldigt grönt. Det är så det såg ut från början, säger Louise Martinsson.

Hon säger att det inte finns särskilt många fastigheter med gröna fogar i Göteborg, men att man använde det på 30-50-talet.

Ser du en trend i detta i staden, att byggnader ska tillbaka till sitt ursprung?

– Det är svårt att säga, men för de fastigheter jag jobbar med försöker vi återställa dem. Det är en del av vårt uppdrag att förvalta och förstärka de kulturhistoriska värdena.

Bland annat friläggs också en stor muralmålning av Tor Bjurström som länge varit täckt.

Stadsteatern är inte ensam om att genomgå den här typen av återställning. Alla hus som klassas som kulturhistoriskt värdefulla återställs vid exempelvis slitage. Rådhuset har genomgått samma förändring och återställts till sin ursprungliga färg. Billdals gård och Dicksonska palatset är andra exempel.

Göteborgs Stadsteaters verksamhet flyttade in i det nybyggda teaterhuset vid Götaplatsen år 1934.

Carl Bergsten står bakom arkitekturen, som är anpassad efter 1930-talets funktionalistiska ideal men även har drag av 1920-talets klassicism.

Källa: Stadsteatern

LÄS MER:Politikerna överens om ny stadsplanering

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS