Kattugglan fick natthärbärge hos polisen i Hjällbo. På fredagsmorgonen hämtades den till Fågelcentralen, där det konstaterades att den var svårt skadad och måste avlivas.
Kattugglan fick natthärbärge hos polisen i Hjällbo. På fredagsmorgonen hämtades den till Fågelcentralen, där det konstaterades att den var svårt skadad och måste avlivas. Bild: Polisen

Uggla i polisförvar efter krock med spårvagn

En kattuggla blev påkörd av en spårvagn vid Rymdtorget under torsdagskvällen. När polisen kom fram var ugglan fortfarande vid liv och försökte till och med bita poliserna. Fågeln var dock svårt skadad och har nu avlivats.

ANNONS
|

Klockan var 23.30 på torsdagskvällen när larmet kom till polisen. En uggla hade då blivit påkörd av spårvagn vid Rymdtorget i östra Göteborg.

Polisen fick åka ut till platsen och leta efter ugglan. Polisens presstalesperson Christer Fuxborg berättar att poliserna använde handskar när de hanterade fågeln, bland annat eftersom den försökte bita dem.

– Men det är kanske ett tecken på att den mår ganska bra, säger han.

Ugglan spenderade natten i polisens förvar i Hjällbo, men när Fågelcentralen kunde ta hand om den visade det sig att den var allvarligt skadad.

– Den hade flertal brutna leder och höger armbågsled var krossad, säger Sebastian Ek, viltrehabiliterare vid Fågelcentralen.

ANNONS

Han förklarar att den inte gick att rehabilitera och att man istället lät ugglan somna in.

LÄS ÄVEN: Berguven ”Lilleman” satt på kontorets balkong i Vasastan

LÄS MER:Världens största uggla lockar besökare till Vasastan i Göteborg

Måste artbestämma ugglan

Att ärendet alls blir något för polisen att hantera beror på reglerna kring det som kallas statens vilt – djur som bedöms ha särskilt högt naturvärde.

Statens vilt ska, om de hittas döda, skickas till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Det är inte alla ugglor som ingår i gruppen, endast berguv, fjälluggla, hökuggla, lappuggla, slaguggla och tornuggla räknas till kategorin.

LÄS MER:Kajboet var som taget ur en skräckfilm

Fågelexperter: Det är en kattuggla

Andréas Hagström, rutinerad fågelskådare, berättar att det rörde sig om en kattuggla, efter att ha sett bilden på fågeln.

Det bekräftas även av Anders Wirdheim, journalist, fågelskådare och en av rösterna i ”Pippipodden”.

Kattugglans läte ”klävitt” har genom tiderna tolkats som ”kläd vitt”, alltså svepning för en död. Ugglor har ofta stå för olycka, död och kusliga sammanhang.
Kattugglans läte ”klävitt” har genom tiderna tolkats som ”kläd vitt”, alltså svepning för en död. Ugglor har ofta stå för olycka, död och kusliga sammanhang. Bild: Patrik Olofsson

– Som fågelskådare ser jag direkt att det är en kattuggla, säger han.

Främst tack vare storleken; kattugglan är inte särskilt stor om man jämför med till exempel berguven.

– Då har man egentligen två ugglor att välja mellan. Hornuggla och kattuggla. Hornugglan har tofsar på huvudet som kattugglan inte har, säger Anders Wirdheim.

Han berättar att kattugglan är den uggla som oftast finns nära inpå människan. Medan andra ugglor ofta är mer skygga drar sig kattugglan inte för att häcka i till exempel parker eller stora trädgårdar.

ANNONS

Fakta om kattugglan

Storlek: 37 – 43 centimeter

Vingspann: 81 – 96 centimeter

Dräkten varierar från klart rödbrun till gråvit. Vingarna ganska korta och rundade.

Häckar i södra Sverige upp till sydligaste Västerbotten. Föredrar lövskog, gärna ekskog, parker, större trädgårdar och träddungar.

Äter småfåglar och smågnagare.

Har ett långt dallrande hoande som kan höras flera kilometer. Ofta hörs också ett skarpt "klävitt".

Källa: Fågeln.se

LÄS MER:Berguv dök upp i Vasastan – nu har den stora ugglan dött

KRÖNIKA: Berguven utmanade vår uppfattning om oss själva

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS