Peter Jansson och hans kollegor ger under våren den livsända föreställningen 'Jansson gör länet' – en 'cookalong' från bygdegårdar i Östergötland. Pressbild.
Peter Jansson och hans kollegor ger under våren den livsända föreställningen "Jansson gör länet" – en "cookalong" från bygdegårdar i Östergötland. Pressbild. Bild: Sara Pärlefalk

Efter covid: Mer digital kultur på landsbygden

Pandemin ger landsbygden ett digitalt kulturlyft – men vad händer sedan? Kommer strömmade föreställningar och konserter att ersätta dyrare turnéer och kollektiva publikupplevelser även i framtiden?

ANNONS

Under pandemin har stora evenemang som Bokmässan och Göteborgs filmfestival blivit möjliga att ta del av varsomhelst så länge det finns nätverk och en skärm. Teaterföreställningar visas gratis via olika play-tjänster och Kungliga Filharmonikerna spelar för den som har wifi och högtalare hemma i köket.

Östgötateaterns digitala teater kommer att finnas kvar även efter corona, enligt teaterchefen Nils Poletti. När pandemin slog till hade teatern just sjösatt en fyraårig satsning på landsbygdsteater utanför centralorterna Norrköping och Linköping. Peter Janssons inledande föreställning "Bygdens söner" fick dock skjutas på framtiden och i väntan på att den kan återupptas ska han nu i stället tillsammans med några kollegor ge "Jansson gör länet", en liveströmmad "cookalong", direktsänd från några av länets bygdegårdar.

ANNONS

– Det här sker här och nu, men utan publik på plats. Det är ett sätt att belysa landsbygden och vara där vilket vi har ambitionen att vara. Så fort coronan är över kommer vi förhoppningsvis att skicka ut "Bygdens söner" som var vår första stora föreställning, säger Nils Poletti.

"Dödsfarligt"

Efter pandemin ska de digitala föreställningarna endast vara ett komplement till den fysiska teatern, framhåller han.

– Det digitala får inte ersätta, det vore dödsfarligt! Samtidigt kan jag känna att vi, nu när vi håller på med 40 olika digitala produktioner, inte får hamna i sociala medier-träsket och bli likesgalningar. Vi får inte sätta likhetstecken mellan antal tittare och likes och bra konst. De har inte med varandra att göra. Det kan vara värdefullt att se att vi nått många, men det får inte ersätta ett kvalitetsbegrepp.

Riksteaterns nya play-kanal var på gång redan före pandemin men har nu blivit snabbare sjösatt. I framtiden kommer alltfler lokala teaterföreningar att ha både fysiska och digitala föreställningar på säsongsprogrammet, enligt vd Magnus Aspegren. Just nu ser Riksteatern över olika betaltjänster och jobbar också vidare med en teknik som gör att orkester och artister kan strömmas från två olika platser utan fördröjning.

"Eldfest från Skansen"

TT: Kommer digitala förställningar att ersätta dyrare turnéer?

ANNONS

– Nej, vår ambition är i så fall att öka vårt utbud genom att kunna sända en "Eldfest" från Skansen eller stora artister som kommer bara en dag, eller från hemlandet. Vi tänker att det handlar om det som vi inte kan ta på turné, att det är det som vi digitaliserar när pandemin är över.

TT: Kan du lova att det inte blir färre turnéer?

– Nej, det kan jag inte. Men vi har inte budgeterat för att dra ner på turnéer, vi lägger till digitaliseringen som ett komplement.

"Ett sjumilakliv"

Folkets hus och parker har länge uppvaktat svenska institutioner för att få dem att strömma fler föreställningar via organisationens biografer. Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern har också fått 15 miljoner kronor vardera för att utveckla sina digitala satsningar, enligt vd Calle Nathanson, som har jobbat med både Operan och Riksteatern.

– Nu har vi tagit ett extremt digitalt steg framåt, ett riktigt sjumilakliv, under pandemin, säger han och framhåller det nya avtal som snabbt träffades mellan Teaterbundet och Svensk Scenkonst om upphovsrätten och som gjorde att teatrarna kunde öppna sina playtjänster.

– När vi väl tar oss ut ur den här pandemin så kommer det digitala att bli ett komplement. Om man gör en konsertturné på 20 platser så kommer minst en av dem att vara digitalsänd. Det som är yrvaket är betalningssystemet. Under våren har det handlat om att "vi måste göra något", men det är inte hållbart på sikt. Man måste hitta möjlighet till intäkter, säger Calle Nathanson.

ANNONS

Erika Josefsson/TT

Fakta: "Cookalong" på Östgötateatern

Peter Jansson, Hani Arrabi, Caroline Harrysson, Fredrik Ingå, Karin Oscarsson och Karl Sanner medverkar i Östgötateaterns "Jansson gör länet", en mat- och musikföreställning som livströmmas från olika bygdegårdar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS